NIKON MONARCH senzacija

Napisao/la  Utorak, 09 Listopad 2007 12:06

Naš suradnik i prijatelj Tomo Svetić imao je ugodnu zadaću testiranja modela Nikon optičkih ciljnika ( NIKON MONARCH 3.3-10x44 AO M NP), testiranje se odvijalo na streljani Bisley  u Londonu. 

Pucalo se iz više tipova streljiva: 243 Win, 30-06,300WM, 325 WSM, 9,3x62, 375 H&H te 416 Rigby.

Inače ovakav optički ciljnik  je namijenjen za zahtjevnije lovce koji pucaju redovito preko 200m i trenutno je jedan od omiljenijih proizvoda među profesionalnim lovcima. Svi testni modeli su prodani za 5 min.,a oni koji nisu uspjeli kupiti testni primjerak , preostala je  mogućnost narudžbe....

NIKON MONARCH SENZACIJA

Ne znam koliko je netko od vas imao prilike vidjeti, a kamo li koristiti ili testirati  Nikon  optičke  ciljnike ali ja na svu sreću jesam.

 Nikon se izrađuje u nekoliko serija:

  • Buckmaster,
  • Monarch 25 mm
  • Monarch 30mm
  • Titanium
nikon_monarch-3.3-10x44
Sve serije odlikuju se vrhunskim karakteristikama u svojoj kategoriji i trenutno Nikon Monarch 6.5-20x44 AO M NP AG slovi za najbolju optiku zračnog i. malokalibarskog natjecateljskog oružja.

Nikonov moto je napraviti optički ciljnik čija je kvaliteta ista bez obzira na tržište na kojem se prodaje. Također njihovi proizvodi odgovaraju svakoj pušci,u svim uvjetima,za svaki lov bez obzira na doba dana. To jako dobro zvuci i marketing danas sve vise  igra ulogu u prodaji sto dovodi do čestih razočaranja. Znajući da Japanci uglavnom stoje iza onoga sto kažu rado sam kupio njihovu optiku i još radije se odazvao na testiranje prošlu nedjelju.

 

NIKON MONARCH 3.3-10x44 AO M NP

bisleyS obzirom da sam prezadovoljan sa svojim Nikon Monarch 3.5-10x50 M NP odazvao sam se na poziv da pogledam njihov Monarch 3.3-10x44 AO M NP. To mi je odgovaralo jer nisam se usudio da svoga bacam u vodu i testiram da bih vidio da li stoji sve ono sto kažu proizvođači.

Nikon optike na prvi pogled djeluju otmjeno u matiranoj crnoj boji i zlatnim slovima ime modela na objektivu. Kutija je lijepo dizajnirana mada nije osobita kao kod nekih drugih na tržištu. Unutra se nalaze podaci o čitavoj seriji optika sa garantnim listom i divnom crnom tkaninom za brisanje optike . Standardno dolazi sa poklopcima za zaštitu leća.

Na streljani Bisley donijeli su nekoliko istih Nikona  3.3-10x44 te smo svi jedva čekali isprobati ih u rukama. Osjećaj je lijep,a posebno pogled na objektiv.

Na objektivu se nalazi široki prsten za podešavanja paralakse od 10 do moćnih 1000m. S tim dodatkom sve djeluje nekako još impozantnije. Okretanje je jednostavno i ne prelagano, taman koliko treba da i moćni afrički kalibri ne pomjere ništa. Tijelo je promjera 25.4 mm izrađeno u jednom komadu od aluminija aircraft grade (avionski aluminij) sto daje veliku čvrstoću uz manju masu. Prsten za povećanje ima dodan mali dio koji omogućava lakše mijenjanje povećanja pri ciljanju. To se s palcem izvodi jednostavno i ide glatko. Okular ima gumenu zaštitu te se okretanjem može dodatno izoštravati slika. Ispod metalnih poklopaca nalazi se mehanizam za pomicanje končanice gore -dole,lijevo-desno. Pomicanje končanice s prstima je jednostavno i ide glatko s jasno primjetnim "klikovima". Svaki klik iznosi 6mm na 100m ili ¼" te su jasno upisani smjerovi prema kojima treba okretati končanicu. Mehanizam je jako čvrst i nalazi se kod nekih Europskih mnogo skupljih optika. Nikon svoje leće premazuje sa svojim patentiranim premazom za lece koje koriste najskuplje kamere  te su ga neki europski proizvođači htjeli otkupiti. Taj viseslojni premaz nazvan je Ultra Clear Coat te omogućava do 95% provodljivosti svijetlosti tako da je refleksija svjetlosnih zraka smanjena na minimum. To je neki maximum za optičke ciljnike i većina kvalitetnih optika je na granici 90% provodljivosti svijetla.  Končanica je NP ili NikoPlex sto znači da je križ podebljan na 12,3,6 i 9 sati dok je u sredini tanji križić sto omogućava kvalitetnije ciljanje. Ova optika namijenjena je za ciljanje na udaljenosti do 1000m i kao takva isprobana je i u bench rest natjecanju.

Optike su redom bile postavljene na:

  • 243 Win,30-06,300WM,
  • 325 WSM, 9,3x62,
  • 375 H&H te
  • 416 Rigby

da se isproba kvaliteta držanja končanice. Pucali smo svi iz svega i nakon ispaljenih 30ak metaka iz svakog karabina sve je ostalo netaknuto. Zatim je g. Mike Jay isprobao gađanje na 600m sa 30-06 i 3 od 3 pogotka završila su u krugu promjera 15 cm. Sa 300 WM je pucao isto 3 puta na 900 m i sva tri zrna su završila u crnom krugu što samo potvrđuje da optika može pružiti puno vise nego sto treba. Iako nije za natjecanja može se postići odlične rezultate na 600m. 416 Rigby je bio najjači i Mike Brewis uspješno je pogodio centar 3 puta na 300m.

Nakon pucanja prešlo se je na testiranje u malom bazenu dubine 3 m. S obzirom da se takve optike testiraju i na većim dubinama 3m je bilo sasvim dovoljno. Optike su ostavljene 15 min dok smo mi popili pice u baru na streljani. Nakon sto su izvađene  nisu pokazale nikakve znakove zamagljenosti iznutra. Pri kraju dana isprobane su gledajući mete u sumrak. Rezultat je opet bio odličan ten a usporedbi s mnogo skupljim optikama nosio se odlično. Bio je na nivou optika s 50mm objektivom od renomiranih svjetskih i europskih proizvođača .

Ovakva optika je namijenjena za zahtjevnije lovce koji pucaju redovito preko 200m i trenutno je jedan od omiljenijih proizvoda među profesionalnim lovcima. Svi testni modeli su prodani za 5 min.,a oni koji nisu, imali su mogućnost narudžbe. Naravno da sam naručio 3 proizvoda za svoje kolege u RH. S obzirom da mi uskoro dolazi karabin Tikka T3 Lite 30-06 Nikon će ga sigurno krasiti i meni pružiti mnogo lijepih trenutaka u lovu. Testni model košta preko 4000 Kn ali uz određene popuste cijena mu je do 3700 Kn i vjerujte mi da vrijedi puno vise nego što košta.

Zadnja izmjena Subota, 01 Kolovoz 2015 15:02
K2 Items

PROMOCIJE

NL Pure 32 300x250ani CRO
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023