DEDAL D-552 (NAJPRODAVANIJI NOĆNI MONOKULAR -CILJNIK- U EU)

Napisao  Četvrtak, 05 Veljača 2015 13:05

Nakon velikog početnog uspjeha noćnog monokulara D-540 koji se pomoću jednostavnog a vrlo funkcionalnog mehaničkog adaptera jednim potezom montira na objektiv bilo kojeg dnevnog ciljnika, tvrtka „DEDAL“  (Moskva, Rusija, vodeći svjetski pionir i proizvođač noćne optike prvenstveno za vojne svrhe) lansirala je modele D-541, D-542 i na kraju model D-552 koji je superioran svim prethodnim i koji „BIROS“ d.o.o. iz Varaždina vrlo uspješno prodaje već više od 2 godine.

Osnovni nedostatak kod uređaja D-540 je taj što nije imao regulaciju oštrine objektiva, pa ako ste na dnevnom ciljniku izoštrili sliku, končanica je bila mutna, a ako ste izoštrili končanicu, slika se mutila.

Kod ostalih modela (D-541, D-542, D-552) taj nedostatak je uklonjen ugradnjom regulatora oštrine objektiva.

Međutim, kao i D-540 i modeli D-541 i D-542 imaju promjer okulara od 24mm, što se u praksi pokazalo nedostatnim (kod povećanja od 4-5 puta, slika se počela mutiti), pa je kod modela D-552 prvi put ugrađen okular promjera 35mm, što je omogućilo povećanje i od preko 10x, bez zamućivanja leća.

Pritom, a jednako važna je činjenica da smo uvijek za ugradnju  koristili „tube“ tvrtke „PHOTONIS“ iz Nizozemske , koja također proizvodi većinom za vojne potrebe, i naša iskustva s njihovim tubama su više nego odlična (u 10 godina ugradnje, kod preko 400 komada, niti jedna nije „krepala“).

logo 25 godinapreko 25 godina tradicije tvrtke BIROS


Naravno, velikom uspjehu ovog tipa noćnog ciljnika (koji za većinu zemalja EU nije ciljnik jer ne posjeduje končanicu) pogodovala je i zakonska regulativa, odnosno zabrana korištenja klasičnog noćnog ciljnika, tako da su ostali proizvođači noćne optike krenuli tim putem.

I sada neminovno dolazimo do pitanja zakonske regulative i osobnog poimanja etičnosti noćnog lova.

Prema Čl. 66 hrvatskog zakona o lovstvu, za noćni lov svih vrsta divljači i grabežljivaca nije dozvoljena upotreba nikakvih pomagala (laički rečeno) pa ni upotreba obične noćne lampe.

Pitanje je tko se toga drži?

  • U početku primjene noćne optike u noćnom lovu, osnovni prigovor svodio se na to da je to idealno sredstvo za krivolov, da divljač treba barem noću imati mira u svom staništu, i da takav lov u najmanju ruku nije etičan.
  • Što se tiče krivolova, tko će dati 4000 EUR-a i koristiti nešto nedozvoljeno, kada desetak ili više zamki od obične žice ne košta ništa, daleko je efikasnije, a praktički skoro nemoguće je dokazati namjeru.
  • Što se tiče mira noću u lovištu, pucanj je isto kao i zvuk groma, ali naravno i tu treba imati mjeru, jer niti munje ne sijevaju svaki dan.
  • Što se tiče lovačke etike, ona je prvenstveno u glavi lovca, naravno poštujući zakonsku regulativu o vrsti sredstava (pomagala, opreme) koja se mogu koristiti.
  • U principu, dozvoljeno je sve ono što nije izričito zabranjeno.

Tema je svakako više nego široka, a mišljenja različita, a osobno bih svakako želio čuti argumentirana mišljenja protivnika korištenja noćne optike, pa se može polemizirati po svim vidovima (lovački, sportski, komercijalni, ekološki itd) upotrebe. 

logo biros 300

Više informacija kod jedinog ovlaštenog zastupnika za Delal za RH - BIROS d.o.o.  Aleja kralja Zvonimira 11, Varaždin Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  Tel/Fax: 042 311 555  Mob: 098 791 000
Zadnja izmjena Četvrtak, 05 Veljača 2015 20:34
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023