Osvrt na prvi HubertFest

Napisao/la  Utorak, 18 Studeni 2014 00:58

Za ovogodišnje prvo izdanje festivala „HUBERTfest – Festival lova“ kojeg je organizirala Općina Kršan i Turistička zajednica Općine Kršan zajedno sa suorganizatorima Lovačkim savezom Istarske županije i Agencijom za ruralni razvoj Istre, 08. studenog 2014. možemo slobodno reći da je bio pun pogodak, kako organizacijski tako i prezentacije pojedinih sadržaja lovstva.

Započelo je sve u petak 07. studenog 2014. u 19:00 sati, u crkvi Svetog Vida u Gračišću gdje se slavila sveta misa povodom blagdana svetog Huberta. Subota je upotpunjena cjelodnevnim aktivnostima i sadržajima, uz mnoštvo zanimljivog programa u pratnji velikog broja posjetitelja, njih blizu tisuću. Prelijepi ambijent gdje se održavala manifestacija, odlična gastronomija i bogata kulturna baština bio je sastavni dio održane manifestacije. Možemo slobodno reći da je Kršan - Stancija „Stare staze“ bila pravo lovno središte u kojem se moglo sudjelovati, naučiti i doživjeti, te lov učiniti nezaboravnim iskustvom prepunim uspomena.

U subotu, u 08:00 sati započelo je okupljanjem lovaca i odlaskom na lovni teren gdje se održao lovno – kinološki kup „Sveti Hubert“ na fazana. Dok je trajalo natjecanje u sv. Hubertu na fazana, kulinarske ekipe iz svih sedam lovnih ureda, Pule, Poreča, Buja, Rovinja, Pazina i Labina te ekipe domaćina LD "Zec" Kršan i LD "Kamenjarka" iz Labina i ekipe gljivarskog društva "Martinčica" iz Labina pripremale su se za natjecanje u pripremanju jela od divljači, kojeg su posjetitelji mogli kušati od 13:00 sati kada je manifestacija otvorena za javnost.

Posjetitelji su uz degustaciju jela od divljači i druženje mogli razgledati u šatoru izložbu gljiva, sajam domaćih proizvoda, sajam lovne opreme, te izložbu starog oružja i diorame sa lovačkim trofejima i preparatima divljači od kojih je preparat medvjeda izazvao najveće zanimanje, kako djece tako i starijih.

U drugom djelu dana, oganiziran je okrugli stol na kojem se vodila rasprava o strategiji razvoja lovstva za period 2015 – 2020. godine. Gost je bio Marko Tomljanović, načelnik uprave za lovstvo u Ministarstvu poljoprivrede i Milan Antolović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo,lovstvo, ribolov i vodoprivredu u IŽ, te gosti iz lovačkog saveza Kopar predvođeni Fabiom Šteffeom predsjednikom tamošnjeg Saveza.

Nakon rasprave velik broj posjetitelja privukao je defile lovačkih pasa, a zatim se mnoštvo okupilo na demonstraciji pravilnog postupanja s divljači nakon odstrjela, od pravilnog pogotka, zbrinjavanja kože i iznutrica, guljenja kože, rasijecanja mesa, do objašnjenja koji su dijelovi divljači najbolji za pripremu hrane. Sve su to stručno objasnili i demonstrirali veterinar Goran Hrvatin, zatim Emil Rušnjak voditelj laboratorija za ispitivanje proizvoda od mesa autohtonih pasmina i divljači iz Istre, inače djelatnik Azrrija i lovkinja Jasenka Ribarić članica LU "Srnjak" iz Lupoglava. Svemu ovome prisustvovali su i novi lovci njih dvadesetijedan koji su lovački ispit položili ove godine, a na samoj manifestaciji uručene su im Diplome o položenom lovačkom ispitu, lovačke iskaznice te fluroescentni crveni prsluk radi bolje uočenosti i veće sigurnosti u lovu.

Podijeljene su i nagrade pobjednicima natjecanja. Tako je između sedam natjecatelja u sv. Hubertu na fazana pobijedio puljanin Predrag Demirović ispred Borisa Medice iz Buja, a sudili su lovnokinološki suci Matija Galanat i Milivoj Dagostin. Težak ali ugodan zadatak, jer su odlučivale nijanse, imao je žiri u sastavu Ivan Bertonja iz Rovinja, Nikola Cindrić iz Novigrada i Josip Janeš iz Buzeta koji su proglasili najboljim pripremljenim jelom kojeg su pripremili Basaneže Mauricio i Disiot Edoardo, iz lovnog ureda Buje, a sve ostale ekipe zauzele su drugo mjesto.

Festival lova u Kršanu svojim je posjetiteljima pružio bogati višesatni program, koji je pored glavnog programskog sadržaja, pružio toplu atmosferu sa kulturno – zabavnim programom uz KUD Ivan Fonić Zlatela, Duo Magnolija i Feniks band.

Prvo, ovogodišnje izdanje festivala pokazalo je svoju jedinstvenost i originalnost, zato one koji nisu prisustvovali pozivamo slijedeće godine da se pridruže i dođu u još većem broju.

LS Istarske županije, M.B.
Zadnja izmjena Srijeda, 19 Studeni 2014 23:59
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023