Sajam na zadovoljstvo struke i posjetitelja

Napisao  Utorak, 16 Listopad 2018 15:47

Na Zagrebačkom velesajmu od 18. do 21. listopada održavaju se DANI LOVA I RIBOLOVA, sajam opreme za lov i ribolov te izložba županijskih lovačkih saveza i turističkih zajednica.

Sajam se na kalendar sajmova Zagrebačkog velesajma uspješno vratio prošle godine zbog velikog interesa i na zadovoljstvo lovaca i ribolovaca.

Pokrovitelji Dana lova i ribolova su Grad Zagreb, Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, Hrvatski lovački savez i Hrvatsko športsko ribolovni savez.

Cilj Dana lova i ribolova je istaknuti mogućnost razvoja lovnog turizma na kontinentalnom području Hrvatske u suglasju s prirodom. U tom kontekstu, pored izlagačkog segmenta sadržaj ove manifestacije uključuje edukacijsko-stručni program kojim se žele naglasiti potencijali te izravni značaj lovstva u očuvanju i održavanju prirode – trendovi i zakonske odredbe u cilju zaštite divljači te riba i njihovih prirodnih staništa.

Dani lova i ribolova održavaju se u paviljonima 7 i 7a Zagrebačkog velesajma.

Izlaže 64 izlagača iz 14 zemalja (Austrija, Češka, Danska, Francuska, Hrvatska, Italija, Japan, Litva, Mađarska, Njemačka, Slovačka, Slovenija, Švedska, Velika Britanija i Sjeverna Irska).

DSC 0485

ZANIMLJIVOSTI ZA POSJETITELJE

Za sve posjetitelje na Danima lova i ribolova organiziran je bogat i nadasve zanimljiv prateći program.

Hrvatski lovački savez priprema reviju lovačkih pasa, sokolarenje – lov pticama grabljivicama i lovački gastro show, a Hrvatski mikološko-gljivarski savez Izložbu gljiva.

Lovački muzej Hrvatskog lovačkog saveza organizira Dioramu, izložbu divljih prepariranih životinja, a Hrvatski športsko ribolovni savez Izložbu riba.

Na prostoru Hrvatskog streljačkog saveza i Zagrebačkog streličarskog saveza svi zainteresirani mogu se okušati u gađanju zračnim oružjem, laserom, lukom i strijelom.

Na sajmu nismo zaboravili ni na naše najmlađe posjetitelje. Za njih su organizirane različite edukativne radionice.

Hrvatski lovački savez i Općina Pisarovina u četvrtak i petak, 18. i 19. listopada organiziraju nacionalnu konferenciju na temu „Strukturiranim dijalogom do održivih ruralnih zajednica“. Riječ je o projektu kojem je nositelj Hrvatsko lovačko društvo, a partner Općina Pisarovina, a koji za cilj ima osvijestiti važnost sudjelovanja mladih i donositelja odluka u procesu strukturiranog dijaloga te time povećati broj mladih i donositelja odluka koji će biti uključeni u proces strukturiranog dijaloga na lokalnoj i nacionalnoj razini. Također, želi se potaknuti mlade i donositelje odluka na međusobnu komunikaciju i suradnju i potaknuti mlade i donositelje odluka s ruralnih područja na umrežavanje s drugim ruralnim područjima u Hrvatskoj¸ što je važna poruka zajedništva s istim ciljevima.

Ovaj projekt izravno se odnosi na mlade u ruralnim sredinama, poput Pisarovine i težnja mu je poboljšanje kvalitete života, održivog upravljanja okolišem, osposobljavanja i jačanja kohezije na zajedničkim ciljevima kroz savjete mladih.

Na otvorenoj pozornici paviljona 7 održat će se edukativno predavanje „Promet i divljač“.

 

EDUKATIVNI ZOO VRT

Danas, kada se broj stanovnika koji žive u gradovima prekomjerno povećava, imati prirodu kao dio grada velika je povlastica, ali i odgovornost da se priroda očuva i za buduće generacije. Očuvanje bioraznolikosti u velikim gradovima od velikog je značaja za zaštitu prirode i poboljšanje kvalitete života gradskog stanovništva.

Unatoč velikom napretku u znanju i osviještenosti o očuvanju prirode, mnogo ljudi i dalje imaju predrasude o divljim životinjama, posebice zmijama. Zmija se ne treba bojati, već ih treba uvažavati zbog njihove važne uloge u održavanju prirodne ravnoteže.

Zoološki vrt grada Zagreba posjetiteljima Dana lova i ribolova predstavit će najčešće vrste zmija koje žive u Zagrebu i njegovoj okolici poput poskoka (Vipera ammodytes), riđovke (Vipera berus), smukulje (Coronella austriaca), bijelice (Zamenis longissimus) i bjelouške (Natrix natrix), a osim zmija izložen će biti i gušter zelembać (Lacerta viridis) te barska kornjača (Emys orbicularis).

Osim zmija, u gradovima se mogu susresti predstavnici i mnogobrojnih drugih vrsta životinja, o kojima će više informacija sa posjetiteljima podijeliti edukatori. Edukacijom posjetitelja nastoji se nadopuniti postojeća znanja, otkloniti predrasude i podizati svijest o važnosti suživota s divljim vrstama u urbanim sredinama.

Vodeći izlagači: Hrvatski lovački savez, Lovački savez grada Zagreba, Hrvatske šume, KETTNER, SWAROVSKI OPTIK KG, INTER LAND, MAJOR, FEHER, BIROS

Izložbeni program: Oprema za lov (oružje, optika, streljivo, odjeća, obuća) i ribolov (štapovi, udice, flaksevi).

DSC 0533

Cilj sajma:

  • Promocija i razvoj lovnog i ribolovnog turizma

  • Predstavljanje novih proizvoda i opreme distributerima, lovcima i ribičima

  • Edukacija i stručna savjetovanja o trendovima i zakonskim odredbama u lovstvu i ribolovu radi očuvanja i bolje zaštite divljači, riba i njihovih prirodnih staništa

  • Promocija sportskih disciplina u lovstvu, te slatkovodnom i morskom ribolovu

  • Promocija lovišta, ribogojilišta te lovnih i ribolovnih destinacija u zemlji i inozemstvu

  • Unapređivanje i promocija lovne kinologije

 

Sajam je namijenjen:

  • Lovcima, ribičima i ljubiteljima prirode

  • Proizvođačima, trgovcima i distributerima lovačkog oružja, streljiva, opreme

  • Proizvođačima, trgovcima i distributerima opreme i pribora za slatkovodni i ribolov na moru

  • Proizvođačima i trgovcima plovilima za slatkovodni i morski ribolov

  • Zastupnicima i trgovcima terenskih vozila

  • Lovačkim i ribolovnim savezima i udrugama

  • Lovozakupnicima

  • Upraviteljima i ribogojilištima

  • Izdavačima specijaliziranih časopisa i literature vezane za lov i ribolov

  • Turističkim agencijama koje nude aranžmane vezane za lovni i ribolovni turizam

  • Nadležnim državnim institucijama

  • Studentima i učenicima

 

ULAZ NA SAJAM JE BESPLATAN

RADNO VRIJEME u petak i subotu od 10,00 do 20,00 sati, a nedjelju od 10,00 do 18,00 sati.

PRESS CENTAR:
Nalazi se u paviljonu 5 i na usluzi je novinarima svakoga dana trajanja sajma. Telefon: 01/6503 524, mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 

PROGRAM SAJMA

1Strucno prateci program lr

 

Zadnja izmjena Utorak, 16 Listopad 2018 16:42
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023