Lovačka baština u Noći muzeja - hit izložbe bio je medvjed iz Gorskog kotara

Napisao/la  Petak, 21 Veljača 2014 14:05

NocMuzeja 2014 4U noći muzeja 31. siječnja Lovački muzej Hrvatskog lovačkog saveza otvorio je svoja vrata već u 10 sati, a posjetitelji su dolazili sve do dva sata iza ponoći. „Muzej smo otvorili ranije nego drugi da bismo izbjegli gužvu te da ga po danu mogu obići djeca i starije osobe“ rekao nam je voditelj Muzeja Marijan Lekić prema čijoj je procjeni baštinu hrvatskih lovaca obišlo oko 1 600 posjetitelja. Najveće zanimanje izazvao je trofej krzna  medvjeda novog državnog prvaka odstrijeljen u lovištu Crna gora Lovačkog društva „Tetrijeb“ iz Čabra. Nacionalno povjerenstvo za ocjenjivanje trofeja HLS-a i CIC-ova međunarodna komisija vrednovali su ga s 552,79 CIC-točaka.

 NocMuzeja 2014 4

U noći muzeja 31. siječnja Lovački muzej Hrvatskog lovačkog saveza otvorio je svoja vrata već u 10 sati, a posjetitelji su dolazili sve do dva sata iza ponoći.

„Muzej smo otvorili ranije nego drugi da bismo izbjegli gužvu te da ga po danu mogu obići djeca i starije osobe“ rekao nam je voditelj Muzeja Marijan Lekić prema čijoj je procjeni baštinu hrvatskih lovaca obišlo oko 1600 posjetitelja.

NocMuzeja 2014 3

Posjetitelji su razgledali stalni izložbeni postav Muzeja, koji prikuplja i čuva prirodoslovnu baštinu vezanu uz životinjski svijet naših krajeva, ali i iz svijeta, kao i dio povijesti lova, lovstva i hrvatske lovačke kulture. I sudjelovanje u ovoj manifestaciji koja se održavala u 210 muzeja u Hrvatskoj dio je programa promidžbe lova, lovstva i prirodoslovlja ne samo kod mladih lovaca, polaznika škola za lovce, veleučilišta i fakulteta, nego i svih građana.

U Lovačkom muzeju posjetitelji su sa zanimanjem razgledali zbirku izložaka i trofeja iz lovova naših lovaca u zemlji i svijetu, ponajprije u Africi, Aziji i Kanadi, ali je ipak najveće zanimanje izazvao trofej krzna  medvjeda novog državnog prvaka odstrijeljen u lovištu Crna gora Lovačkog društva „Tetrijeb“ iz Čabra. Nacionalno povjerenstvo za ocjenjivanje trofeja HLS-a i CIC-ova međunarodna komisija vrednovali su ga s 552,79 CIC-točaka. Budući da je trofej stekao inozemni lovac, kao nacionalno dobro nije se mogao iznijeti iz zemlje, pa se sada čuva u Lovačkom muzeju u posebnoj staklenoj vitrini.

NocMuzeja 2014 1U Muzeju je bila organizirana i projekcija je  dokumentarnih filmova u produkciji HLS-a: Lovci, ubojice ili zaštitari divljači, Naše divlje životinje i Lovačka šetnja kroz Hrvatsku.

Za informaciju onima koji još nisu bili u Lovačkom muzeju, važno je napomenuti da je na dva kata izložbenog prostora, na površini od 600 četvornih metara, stalni postav raspoređen prema zbirkama, a to su dermopreparati divljači i zvijeri, ptice i zaštićene vrste Hrvatske, lovna divljač te zvijeri i gmazovi Afrike, Azije i Kanade, zatim zbirka ptičjih jaja, fosilni nalazi jelena, staro lovačko oružje, lovačke značke i lovačka odličja.

HLS, A.Š.

 

Zadnja izmjena Nedjelja, 23 Veljača 2014 18:11
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023