Dominirali lovni kinolozi Splitsko-dalmatinske županije

Napisao/la  Subota, 13 Prosinac 2014 00:48
Ocijeni
(0 glasova)

Dubrovačko primorje ugostilo je lovne kinologe iz šest županija na petom kupu Hrvatskog lovačkog saveza u radu pasa goniča na zeca.

Gostoljubivost i organiziranost domaćina bila je vidljiva od samog početka, pa na svakom daljnjem koraku održavanja manifestacije. LU „Primorje“ iz Visočana na čelu kojeg je predsjednik Mato Špilj u novoj lovačkoj kući ponad Slanog s kojom se mogu ponositi jer su u velebno zdanje uložili puno truda i rada, primio je goste na svečanom otvorenju u petak, 14. studenoga u poslijepodnevnim satima. Domaćini natjecanja Matko Knežić, predsjednik LS-a Dubrovačko-neretvanske županije, Nikša Vrhovac, tajnik i član Izvršnog odbora HLS-a, Mladen Balić, dopredsjednik HLS-a i predsjednik Povjerenstva za lovnu kinologiju pri HLS-u, kao i Marinko Šebečić prije izvlačenja redoslijeda nastupanja obratili su se natjecateljima riječima dobrodošlice i obrazloženjem osnovnih pravila natjecanja usuglašenih na sastanku sa sucima.

Na petom kupu nastupilo je 17 lovaca sa svojim pratiteljima iz Lovačkog saveza Brodsko-posavske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Lovnokinološki suci u tri baterije u kojima se održalo natjecanje bili su: Branimir Šakić, Adriana Radočaj, Tomislav Jelić, Juraj Sertić, Ante Drežančić i Vlaho Sutić.

Natjecanje se održalo u lovištima XIX/105 „Rudine“ i XIX/4 „Primorje“ kojima gospodari LU „Primorje“. Tereni kao smišljeni za ovakvo natjecanje davali su puno nade u dobar nastup lovčevih vjernih pratitelja. Vrijeme idealno. Cijela organizacija bila je na zavidnoj razini tako da je dojam fenomenalan, što su s mnogo zadovoljstva potvrdili i sami natjecatelji.

Nakon ostvarenih rezultata u baterijama, tri plasirana psa prošla su uspješno i „povlaku“. Na proglašenju pobjednika suci su detaljno analizirali rad pasa u svojim baterijama nakon čega su uručeni pehari i priznanja najuspješnijima.

Prvo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji osvojio je član Lovačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije Vinko Žarković s posavskim goničem Belom. Drugo mjesto osvojio je Mario Bilać s posavskim goničem Arom iz LS-a Šibensko-kninske županije, a treće Boris Stojanac s istarskim kratkodlakim goničem Astrom, također iz LS-a Splitsko dalmatinske županije. S osvojenim prvim i trećim mjestom u pojedinačnoj konkurenciji LS Splitsko-dalmatinske županije osvojio je i prvo mjesto u ekipnoj konkurenciji. Uz spomenuti dvojac za taj je savez nastupio i Anđelko Ćaleta s istarskim kratkodlakim goničem Astorom.

Drugo mjesto u ekipnoj konkurenciji osvojio je Lovački savez Šibensko-kninske županije za koji je, uz drugoplasiranog Marija Bilaća, nastupio Šime Špadina s istarskim kratkodlakim goničem Brikom te Damir Škugor s istarskim kratkodlakim goničem Astorom. Treće mjesto dodijeljeno je jednoglasnom odlukom sudaca, temeljenoj na pokazanom radu u terenu, Lovačkom savezu Dubrovačko-neretvanske županije. Za taj su savez nastupili Nikola Milina s istarskim kratkodlakim goničem Astrom, Ivan Milina s istarskim kratkodlakim goničem Biancom i Vedran Vodopić također s istarskim kratkodlakim goničem Larom. Takva odluka ne treba čuditi s obzirom na to da je dosadašnja prvakinja upravo kuja istarskoga kratkodlakog goniča iz Milinina legla. Iako ovaj put ni Astra ni Bianca nisu briljirale, pokazale su, uz Vodopićevu Laru, vrhunsko ponašanje na terenu.

Prvo mjesto osvojio je Vinko Žarković, član LU-a „Kuna“ iz Segeta Gornjeg s posavskim goničem Belom starom pet godina. Žarković nema uzgajivačnicu i svoje pse drži isključivo za vlastite potrebe, za lov, a ovo mu je bio prvi nastup na ovakvom natjecanju. Pas iz praktičnog lova pojedinca lovca odnio je tako pobjedu na ovom kupu. U lovstvu je više od 30 godina, a želja mu je da što više lovaca nabavi istarske ili posavske goniče, dok si on želi i istarskog oštrodlakoga goniča.

Drugoplasirani Mario Bilać član je LD-a „Sokol“ iz Vodica. Od 1999. godine aktivno se bavi uzgojem balkanskih goniča i posavaca, a na natjecanju je nastupio s posavskim goničem starim šest godina. Kako na je rekao, natjecanje je bilo zanimljivo i korektno, a za pobjedu ne treba 10 nego jedan zec.

HLS

Pročitano 2537 puta
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023