Labrador Retriver

Napisao/la  Četvrtak, 30 Lipanj 2016 19:37
Labradori Labradori

Labrador Retriver je pasmina koja potječe sa otoka Newfoundland – Kanada, dio je grupe Retrivera uzgajana je i birana od početka XIX stoljeća

Ako promatrate Labradora dok izlazi iz vode, može vam se učiniti kao križanac psa i vidre. Tu legendu osnažuju glavne karakteristike ove pasmine, kao prirodna predispozicija prema plivanju, vodootpornost krzna i oblik repa.

Neke definicije svrstavaju Labradora u pasmine srednje veličine, neke u velike pasmine – nepobitno je da se radi o snažnom psu, čija se standardna visina kreće između 54 i 56 cm za ženke, i 56-57 za mužjake.

Standardna težina se kreće između 23 i 32 kile kod ženki, i 30-35 kod mužjaka.

Po standardu trebaju biti jednobojni i službeno se priznaju tri boje – crna (orginalna boja pasmine), čokoladno smeđa i blond (od vrlo svijetle gotovo bijele do crvenkasto zlatne). Vrlo su rijetki svijetli Labradori sa lagano rozom nijansom.

Očekivano trajanje života Labradora je oko 12/13 godina.

Postoje dvije poznate podvrste Labradora koje međusobno imaju vrlo male razlike, ona orginalna Engleska koja je nešto niza i veće glave i malo veća Almericka.

Orginalno je Labrador selekcioniran kao lovački i ribolovni pas no tokom godina je zahvaljujući svojoj izuzetnoj inteligenciji, jako dobro razvijenom njuhu te mirnom i umiljatom karakteru, uspio zauzeti bitno mjesto u situacijama gdje pas pomaže ili radi za čovjeka.  Labradori se cesto koriste kao vodici za slijepe osobe, za rad sa hendikepiranom djecom (pet theraphy), spašavanje u vodi, traženje nestalih osoba, traženje droge i eksploziva, su najčešći primjeri.

Njegova narav, koja je nježna, privržena i druželjubiva , te nikada agresivna, čini ga posebno podobnom pasminom za život sa obitelji i za suživot sa drugim kućnim ljubimcima. Posebno je prilagodljiv na svaku vrstu situacije i okoline, poslušan i željan udovoljiti svakom vašem prohtjevu. Njegova živahnost čini ga izuzetno simpatičnim. Nije agresivan i zato se sa sigurnošću može družiti sa malom djecom sa kojom cesto uspostavlja posebno jaku vezu, treba samo pripaziti ako i pas nije potpuno odrastao, zaigran je a nije svjestan svoje snage.

 To je jedini pas koji nakon adekvatne vježbe može držati jaje u svojoj čeljusti da ga ne slomi, i to dovoljno govori o njegovom senzibilitetu.

Labrador je jako druželjubiv, hrabar, nezavisan i čist. Ovim se kvalitetama može dodati i izražena inteligencija koja mu omogućava da sa lakoćom uči i da se spremno snalazi u novim situacijama.

Jedina tipično pseća “dužnost” koju Labrador ne može izvršiti je biti pas čuvar!!!

Spremno će ali s veseljem dočekati svakog neznanca. No ako vas netko direktno napadne iznenaditi će se njegovom reakcijom. Dakle ovo je pas koji je prikladan za sve, ali nisu svi prikladni za njega!

Postoje neke vrlo važne činjenice koje trebate uzeti u obzir prije nego sto vas ovo štene očara svojim pogledom. Radi se o vrlo aktivnom psu kojemu je potrebna cesta i cesto duga šetnja. Kao sto smo rekli druželjubiv je i zato pati ako ga ostavite samoga cijeli dan, to ne smije biti pravilo.

Vrlo se cesto događa da psi koji su ostavljeni predugo sami “ispucaju” svoju hiperaktivnost na vašem kauču ili osobnim stvarima, posebno ako se radi o štenetu.

No ako se psu dozvoli da živi u obitelji i ako bude tretiran kao član grupe on će razviti neraskidivu vezu sa ostatkom “čopora”. Jedina je “opasnost” kod Labradora to sto toliko vole biti maženi i toliko su umiljati, da je vrlo teško ne popustiti i ne stvoriti razmaženog psa. Mora se najme priznati da se iza tog slatkog pogleda cesto skriva lukavost. Zapamtite – edukacija je fundamentalna za ugodan suživot!

Posto se radi o “radničkom psu” ili psu radniku, za razliku od mnogih “pomodnih pasa” može poživjeti i 14/15 godina ako se adekvatno hrani, ako je aktivan i zdrav. Jedna od njegovih glavnih karakteristika je proždrljivost pa cesto pati od prekomjerne težine – zapamtite, Labrador će pojesti točno onoliko koliko mu vi date i uvijek će tražiti malo vise!

Jedna od najčešćih zdravstvenih problema ove pasmine je displazija kukova. Ovaj neugodni poremećaj može sa dobrom dozom mogućnosti biti izbjegnut samo ako štene dolazi iz krvne linije u kojoj nije prisutna. Kod odabira šteneta imate pravo zahtijevati zdravstveni certifikat roditelja.

Labrador je zbog gore navedenih karakteristika najpopularnija pasmina na svijetu. Unikatni spoj “dobrih” karakteristika potpomognut masovnim korištenjem ove pasmine u reklamne svrhe čini od Labradora već godinama broj 1. na top listi “pomodnih” pasa. To prouzrokuje masivnu potražnju i masivnu “proizvodnju” primjeraka ove pasmine. Cesto se pri tome izgubi svaki etički kod, i postoje uzgajatelji koji svoje kuje tjeraju na jednu trudnoću nakon druge, ne vode dovoljno brige o zdravlju majke i štenaca i bitna im je samo brza zarada. To rezultira vrlo velikom mogućnošću da dobijete bolesno ili slabo štene koje cesto može umrijeti u prvim mjesecima života.

Ovo su glavne karakteristike ove pasmine – no zapamtite da bas o vama ovisi kakvoga će te “prijatelja” imati u vašem domu. Većina je pasa “dobra” i umiljata, a histerični, razmaženi, “zločesti” ili agresivni psi su gotovo uvijek proizvod lose ili čak sramotne edukacije.

Skupina

8. Retriveri, dizači divljači, psi za vodu

Odsjek

1. Retriveri

Standard

br. 122 na 24/06/87 (en / [ fr])

Ime

Labrador Retriever

Podrijetlo

Kanada(Newfoundland i Labrador)

Visina

mužjaci 56-57 cm
ženke 54-56 cm

Težina

36-40

Srodni sadržaj (po oznakama)

K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023