Gordon seter (Gordon Setter)

Napisao  Petak, 20 Svibanj 2016 01:01
Gordon seter Gordon seter

Gordon seter je pomalo drugačija vrsta rase setera, uglavnom zbog jedinstvene boje dlake. Ima dugu, raskošnu dlaku crne i žutosmeđe boje.

Izgled i karakter

Dlaka Gordon setera može biti blago valovita, ali nikada kovrčava. Duža je na ušima, prsima, trbuhu, nogama i repu. Rep mu je relativno dugačak, počinje prilično široko i sužava se u vrhu. Podignut je kada pas radi ili je uzbuđen. Dlaka na repu je duža s unutarnje strane i postepeno se smanjuje prema vrhu repa. Kada ga se gleda sa strane, rep podsjeća na zastavicu. Još jedna zanimljiva karakteristika Gordon setera su njegove velike viseće uši prekrivene valovitom dlakom.

Gordon seter je inteligentan, sposoban i radoznao pas. Mora imati neku okupaciju, jer ako mu je dosadno zna biti destruktivan. Voli aktivnosti na otvorenome i vježbat će koliko god mu budete dali. Neustrašiv je, odan, privržen i hrabar pas, koji voli biti u prirodi i gotovo nikada ne prestaje mahati repom. Samo zapamtite da je ovo pas kojem je potrebna vježba svaki dan jer inače neće biti sretan.

Ovo je pas koji ima potrebu da bude dio obitelji i bit će vam nevjerojatno vjeran i odan. Po prirodi se zaštitnički odnosi prema svojoj obitelji i domu, posebno prema djeci. Nježan je i strpljiv s djecom, osobito ako odrasta u njihovom okruženju. Na oprezu je i dobar je pas čuvar, a u društvu nepoznatih ljudi drži se s rezervom. Impresivno se glasa, ima široku lepezu zvukova koje koristi kada vam nešto želi dati do znanja.

Održavanje i okruženje

Činit će vam se da je zbog duge i valovite dlake Škotskog setera komplicirano njegovati, ali to zaista nije tako. Dovoljno je redovito četkanje i povremeno šišanje. Rijetko ga treba kupati, a i ne linja se pretjerano.

Ono čemu treba posvetiti dosta vremena je aktivnost, kretanje i vježbanje s ovim psom.  Pustite ga da slobodno trči ili idite u duge šetnje, ali svakako imajte na umu da to treba činiti svakodnevno jer je ovo vrlo energičan pas.

Vrlo je prijateljski nastrojen i umiljat prema svima,  ali zna biti ljubomoran i tvrdoglav. Potrebna mu je obuka i rana socijalizacija, a zbog svoje energije i potrebe za aktivnošću, idealno bi bilo da živi u kući s velikim ograđenim dvorištem.

Veličina:
Visina mužjaka iznosi oko 66 cm, visina ženkeoko 62 cm.

Dlaka:
Dlaka je srednje dužine (nije kovrčava). Boja je uvijek crna, s kestenjasto smeđim mrljama. Bijela mrlja na prsima je dozvoljena.

Njega:
Gordon setera morate redovito iščetkavati, kontrolirati uši.
Ako je previše dlake ispod ušiju, morate je odrezati kako ne bi došlo do infekcija.
Dlaku na rubu uha nemojte rezati, makar je to kod drugih setera dozvoljeno. Za izložbe se mora posebno pažljivo "frizirati".

Narav:
Gordon seteri su umiljati, ljubazni, inteligentni, društveni, krotki i osjećajni, ali i malo tvrdoglavi.

Odgoj:
Lako su odgojivi, ako zadržite njihovu tvrdoglavost na oku.
Uz svu dosljednost trebaju odgoj pun ljubavi, kod suviše strogog odgoja mogu duhovno zakržljati. U nekim slučajevima savjetujemo tečaj za štenad.

Socijalno ponašanje:
U mladosti ovi psi moraju imati puno pozitivnog iskustva s ljudima, životinjama i situacijama kako bi odrasli harmonično.
Općenito se ovaj pas dobro slaže s drugim psima, a odnos s djecom je također odličan jer oni su pravi "prijatelji" ljudi.

Vježbanje:
Gordon seter treba puno kretanja. Uzmite ga redovito u duge šetnje i čim dokraja odraste, pustite ga da trči pored bicikla.
Nije baš vjeran svome području, pa vam savjetujemo da dobro ogradite svoj posjed ili vrt. Životni vijek im iznosi 10 - 12 godina.

Bolesti:
Obično su izvrsnog zdravlja, samo su određeni primjerci skloni displaziji kukova i očnim bolestima. Treba pripaziti kod hranjenja, da ne bi došlo do torzije želuca. 

Zadnja izmjena Petak, 20 Svibanj 2016 01:13
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023