Engleski špringer španijel (English Springer Spaniel)

Napisao  Četvrtak, 25 Kolovoz 2016 08:00

Pasmina je u našim krajevima nepravedno zapostavljena. U SAD-u su špringeri među (ako ne i najpopularnija) pasmina pasa upravo zbog svog atraktivnog izgleda i inteligencije. 

Zemlja porijekla: Velika Britanija

Danas za suvremenog lovca, špringer španijel je itekako upotrebljiv pas. Sve manja brojnost određenih vrsta divljači, povlačenje divljači ka teškim obraslim terenima, loši vremenski uvjeti i mnogi drugi faktori utječu na opredjeljenje lovca.
Također, za mnoge lovce problem je i smeštaj pasa, tako da se mnogi psi čuvaju u stanu, ili u malim boksovima.

Veliki problem lovaca je i nedostatak vremena za rad i obuku sa psima.
Međutim, špringeri su veoma inteligentni psi, tako da vrlo brzo i lako uče osnovne i lovcu potrebne zapovjedi.
S njima je milina raditi i mnogi lovci primjećuju da u poredbi sa drugim pasminama potrebno je mnogo manje vremena za potpuno obučavanje psa, a aportiranje im je prirođeno (potrebno ga je samo malo dotjerati)

Špringer španijel se može koristiti za lov svih vrsta sitne divljači, a neki lovci s njime sve love od prepelica ljeti do čekanja divljih pataka ili zimskog lova lisica pogonom, kada se pretražuju velike površine pod trskom i ostalim rastinjem.

Danas se zbog svoje ljepote, inteligencije i divnog karaktera špringeri sve više pojavljuju kao kućni ljubimci.
Zaigrani i nježni prema djeci, neumorni u šetnjama prirodom i igri, a opet zadovoljni i komadićem dvorišta i nekakvom lopticom? Ljubav i vrijeme koje ćete im pružiti, dobit ćete višestruko uzvraćeno.

Pasmina je u našim krajevima nepravedno zapostavljena. U SAD-u su špringeri među (ako ne i najpopularnija) pasmina pasa upravo zbog svog atraktivnog izgleda i inteligencije. Npr. Specijalne službe koriste ih za pronalaženje droge (izuzetan njuh, totalna pouzdanost i lako obučavanje), pomoć slijepim, starim ili invalidnim osobama, za agility, kao lovne pse ili jednostavno kao kućne ljubimce na kojem će im svatko pozavidjeti.

 

Opći izgled: atraktivan, živahan, snažan, kompaktan i dobro balansiran pas. Udaljenost od grebena do korijena repa treba biti ista kao udaljenost od grebena do poda, a takav pas nije i ne može biti kvadratičan. Vrhunski psi su kraćeg tijela nego što traži standard jer psa koji bi bio proporcija kao u standardu većina bi sudaca opisala kao "nešto dužeg".

Narav: nježan i osjećajan, uvijek u pokretu, hrabar i odvažan, odan, neizmjerno voli svog vlasnika. Inteligentan i uvijek spreman za rad ili igru. Narav ove pasmine je od izuzetne važnosti. Agresivnost je krajnje nepoželjna.

Glava: veličinom mora odgovarati veličini psa. Kvadratična gubica, dobro razvijena, stop jasno naglašen. Ovaj pas je i aporeter snažnih čeljusti. Udaljenost od vrha nosa do stopa jednaka je udaljenosti od stopa do potiljne kosti. Gubični dio glave približno je jednako širok kao i lubanjski. Lubanjski dio glave je lagano zaobljen sa svih strana. Okrugla kao i plosnata lubanja smatraju se manom. Obrazi ne smiju biti naglašeni.

Oči su srednje velike, lagano zaobljene ali ne okrugle. Kapci dobro zategnuti. Izraz je inteligentan, nježan, pažljiv ali ne i molećiv.

Zubalo je škarasto.

Uši su zaobljene, nisko nasađene, ( standard kože u visini oka ), vodeći psi imaju uši nasađene i niže. Uho tanko, doseže do nosa, bogato odlakane ravnosvilenkastom dlakom. Tipična mana je kratko i mesnato uho, isto kao i uho široko u gornjem dijelu, visoko nasađeno ili nošeno.

Vrat je dugačak, mišićav, suh bez suvišne kože, u blagom luku prema glavi i skladno nasađen u zakošena ramena.

Prednji dio: dobro položena plećka, laktovi priljubljeni uz tijelo, noge snažnih kostiju, ravne, nikada predugačke.

Došapje kratko i čvrsto. Gledano odnaprijed prednje noge su usporedne.

Trup: snažan, kompaktan, prsni koš dobro razvijen.

Tijelo ovog psa mora ostavljati dojam snažnog, dobro povezanog psa, dubokog prsnog koša, čvrstih i ravnih leđa.

Slabinski dio leđa kratak, širok i snažan.

Sapi: lagano padajuće ali nikad strme.

Zadnji dio: širok, vrlo mišićav i dobro zaobljen. Kosti nogu snažne, naglašenih kuteva, nisko postavljene pete što psu omogućuje veliku slobodu pokreta. Gledano otraga zadnje noge su paralelne.

Šape: mačje, okrugle, dobro stisnutih prstiju.

Rep: usađen, nešto ispod linije leđa, uvijek u pokretu, nošen vodoravno. Rep se kupira a u pasa s nekupiranim repom treba ga ocijenjivati kao da onog dijela koji je treba biti kupiran nema.

Kretanje: puno snage, izdašnog iskoraka, dobro pokriva teren.

Dlaka: svilenkasta, ravna ili malo valovita nikad oštra i kovrčava, s dovoljno poddlake, vunasta dlaka je mana. Bogate zastavice na prednjim nogama, na stražnjim nogama zastavice do skočnog zgloba. Dlaku za ocjenjivanje treba urediti.

Boja: crno-bijela ili smeđe-bijela

Aproksimativna visina: 51 cm

Dakle riječ je o aproksimativnoj visini, a ne o strogo zadanim granicama, prednost uvijek treba dati općem dojmu i skladu nego strogim kalupima, vrijeme krojača u ringu je prošlo.

 

 

 

Zadnja izmjena Srijeda, 24 Kolovoz 2016 10:49
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO

fanzoj-lovac-info.jpg

ritosa lovac info
ma ra lovac infp

lovac kuhada reklama banner veliki2023

hella dec 2023