Korthalsov oštrodlaki ptičar – en. Wirehaired Pointing Griffon

Napisao/la  Utorak, 04 Studeni 2014 09:09

Korthalsov oštrodlaki ptičar – en. Wirehaired Pointing Griffon

Ova pasmina nastala je od ptičara rasprostranjenih diljem europskog kopna koje je spomenjao grčki pisac Ksenofont (4. st. pr.n.e.!). U nastajanju pasmine upliva su imali seteri, njemački ptičari, barbeti, njemački grifoni i razni španijeli. Dobila je ime po Eduardu Korthalsu koji je prvi uobličio program uzgajanja pasmine u drugoj polovici 19. st., kako bi isključio svu stranu krv iz uzgoja.

Korthalsov oštrodlaki ptičar – en. Wirehaired Pointing Griffon

Imao je namjeru stvoriti psa koji će biti sporiji od britanskih pasmina ali brži od kontinentalih. U tome se uspjelo jer je ovi psi mogu manervrirati na bilo kojem terenu. Oko podrijetla ove pasmine još uvijek se vode rasprave – neki kažu da je francuska a neki nizozemska pasmina.

  • Drugi naziv: Korthalsov oštrodlaki grifon, Korthals Griffon, Griffon d'arrêt à poil dur Korthals
  • Podrijetlo: Nizozemska/Njemačka
  • Tip: brakoidni
  • FCI kategorija: VII - ptičari
  • Veličina: srednje veliki psi
  • Životni vijek: 10 – 12 godina
  • Temperament: privržen, drag, prijateljski nastrojen, energetičan, nepovjerljiv prema nepoznatome
  • Visina: 55–60 cm (mužjaci), 50 – 55 cm (ženke)
  • Težina: 23–27 kg
  • Obojenost: čokoladni sa sivim mrljama, sivi sa smeđim, papar-sol, krem

Građa tijela: Kortalci su mišićavi psi atletskog tijela i ravnih usklađenih nogu. Njuška je duga, četvrtasta i jaka, s dužom dlakom (brada) i, oči okrugle, smeđe ili žute boje. Uši su srednje veličine i padaju ravno. Tijelo je duže nego više, jakih leđa, dobro razvijenih slabina i ne predubokih prsiju. Rep je prirodno dugačak i tanak ali ga se često kupira za izložbe. Pas izgleda otmjeno i samouvjereno. Krzno je oštro (podsjeća na veprove čekinje) i dvoslojno, pa ih štiti od hladnijeg vremena, hladne vode i gustog granja. Nije zahtjevno za održavanje.

Temperament: Ovi psi nisu tako česti što je prava šteta jer je riječ o fantastičnim radnim psima! Ovi ptičari su privrženi, dragi i veseli – odlični su kao ljubimci i kao radni psi. Pravi su obiteljski psi koji se divno slažu s djecom (vrlo su nježni) i drugim ljubimcima. Zbog njihove zaigranosti zna se u šali reći da ostaju dugo štenci. 

Energični su i aktivni pa s njime treba provoditi više vremena na otvorenom u igri, istrčavanju i plivanju. Najsretniji su kada ih se dobro izmori i kada dobiju svoju dozu dnevne pažnje. Zato im treba vlasnik koji ima dovoljno vremena za prakticiranje psećih aktivnosti (do dva sata na dan!) ali i za odgoj. Iako ih se smatra zahtjevnima za odgoj, strpljiv i čvrst vlasnik može čuda napraviti. Vrlo su inteligentni pa je s njima lako raditi (a i vole udovoljavati) ako je vlasnik nježan i dosljedan - grubosti i kazne ne pale s Korthalsovim ptičarima. Nije uobičajeno da se nadmeću za vođu čopora. Treninzi trebaju biti kratki (ovoj pasmini pažnja lako odluta) kako bi se informacije nakon toga upile.

Ovo nisu psi koje se može ostaviti samima na duže razdoblje jer postanu destruktivni i depresivni. Vole pažnju svojih vlasnika – to im dođe kao duševna hrana. Pasmina nije za život u stanu, bolje im je u kući s okućnicom jer im treba prostora. Korthalsovci su, osim vlasniku, privrženi i svom teritoriju kojega budno čuvaju. Prema stranicma su nepovjerljivi i treba im vremena da se opuste. Socijalizaciju na ljude, pse i gužvu treba početi od najranije dobi kako bi se prilagodili i navikli na vrijeme.

Kao lovni psi uzgojeni su da bi pokrili sve vrste terena. Pandan su vozilu s 4x4 pogonom: zavlače se u kupine i šipražje, bacaju u vodu, šljapkaju po močvari... Odlikuju se velikom sposobnošću – dobri su u polju kao pointeri i istjerivači divljači, u vodi kao retriveri. Obično ostaju u dometu lovačke puške. Osobito su dobri za sve koji love pješice (za razliku od pasmina kojima se čoporativno lovi s konjima): dobro odgovaraju na upute lovca ali mogu biti i samostalni. Zbog dobrog čula njuha mogu služiti i kao tragači. Vrlo su strastveni u lovu, a posebno se ističu u lovu na zeca i prepelicu.

Lovac.info
Zadnja izmjena Ponedjeljak, 17 Studeni 2014 13:54
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023