Bosanski oštrodlaki gonič - Barak

Napisao  Petak, 15 Lipanj 2007 02:00

Barak spada u grupu goniča. Zajedničko svojstvo svih pasa ove skupine je da gone divljač i da je, ako je to potrebno, sprečavaju u daljnjem bijegu, te tako lovcu pružaju priliku da je ubije. Za pse, koji gone divljač stekčući, u našim je krajevima bio udomačen naziv brakirci, prema njemačkom i nizozemskom nazivu Bracke. Na svim ostalim jezicima nazivaju se analognim imenima: francuski - braque, italijanski-bracco, tj. ptičar.

FCI Standard: 155 / 15/01/1973

FCI Klasifikacija:

Grupa: 6 - Goniči i srodne pasmine
Sekcija: 1 - Goniči
Podsekcija: 1.2 - Psi srednje veličine
Sa radnim ispitom.

Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina

Upotreba: Odličan gonič, uporan i otporan sa zvučnim glasom, ponekad dubokim tonom glasa.

Opći izgled: Robusan pas; dlaka dugačka i razbarušena; glava dugačka i srednje široka; obrve naglašene i čupave, jakog mišićavog tijela. Ozbiljnog dojma, strog ali zainteresiran za igru. Gledajući iz profila zatiljno ispupčenje naglašeno, čelo lagano konveksno, nosni most ravan. Jaka njuška pravokutnog oblika, pokrivena gustom bradom i brkovima. Gledano odozgo glava srednje veličine sa suženjem prema nosu. Njuška je nešto duža od lubanje. Ukupna dužina glave iznosi 20-25 cm. Zubi jaki, kompletni sa normalni škarastim zagrizom.

Leđna linija lagano nagnuta prema zadnjici. Rep nošen malo zaobljen prema gore. Oči velike, ovalne, kestenasto-smeđe, inteligentne i igračkog dojma. Svijetle oči su eliminacijski faktor. Šape mačjeg oblika sa dobro izraženim jastučićima i čvrstim tamnim kanđama. 
Osnovna boja može biti pšenično-žuta, crvenkasto-žuta, zemljasto-siva ili crnkasta. Bjeline se često nalaze na glavi (zvjezdica ili plamičak na glavi), ispod vrata, ispod grla, na i ispod prsa, donjim dijelovima nogu i na vrhu repa.

Moguće su kombinacije dvije ili tri boje. Sve druge boje ili kombinacije boja su eliminirajući faktor. Dlaka duga, tvrda, oštra, razbarušena sa poddlakom.

Dužina za mužjake 46 do 56 cm, idealno 52 cm; ženke su nešto manje. Težina mužjaka 16 do 24 kg, idealno 20 kg.

barak_1_lovac barak_2_lovac

Barak spada u grupu goniča. Zajedničko svojstvo svih pasa ove skupine je da gone divljač i da je, ako je to potrebno, sprečavaju u daljnjem bijegu, te tako lovcu pružaju priliku da je ubije. Za pse, koji gone divljač stekčući, u našim je krajevima bio udomačen naziv brakirci, prema njemačkom i nizozemskom nazivu Bracke. Na svim ostalim jezicima nazivaju se analognim imenima: francuski - braque, italijanski-bracco, tj. ptičar.

Slavni predak goniča je pas sv. Huberta, pas s kojim je Hubertus lovio u sedmom stoljeću. Ovu pasminu uzgajali su bosanski begovi. Bila je poznata i opisana u evropskoj kinološkoj literaturi već krajem 19. stoljeća. Vrlo je cjenjen i ustaljenog uzgoja.

Pored toga, smatra se da ime barak potiče od turske riječi barak, što u prijevodu znači kostrušavi ili oštrodlaki ker. Samo ime ker, u prijevodu sa turskog jezika znači pas koji se oglašava kada goni divljač - gonič.

Surove bosanskohercegovačke planine su dom nizu divljih životinja, kao što su, zečevi, lisice, i divlje svinje. Lovci, u želji da stvore uspješnog goniča, stvorili su ovu pasminu u devetnaestom stoljeću. Njegova otporna i oštra dlaka mu nudi izolaciju i protekciju protiv surove klime. Bosanski oštrodlaki gonič je žilav, hrabar, živahan, i uporan. Ima tipične karateristike jednog goniča, i sa svojim dubokim glasom također je dobar čuvar. Dobro se odnosi prema djeci i ostalim psima. Raduje se aktivnostima, voljno spava napolju i rijetko ujeda.

Visina na grebenu bi trebala biti negdje oko 45-56 cm. Tijelo bi trebalo biti skoro kvadratično, mišićavo i sa dobrim kostima. Bosanski goniči imaju široku glavu sa ravnom i trokutastom lobanjom, uši koje nisu previše dugačke, vise blizu glave i nemaju nikakvih prevoja. Dlaka treba da bude oštra sa gustom poddlakom i kudravog izgleda.

Ranije je bio poznat kao Ilirski gonič, a pasmina je priznata 1965 pod imenom Bosanski oštrodlaki gonič - barak.

Bosanski oštrodlaki gonič - Barak  - Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak (155) (Bosnian coarse-haired Hound - called Barak)


Bosanski Oštrodlaki Gonič - Barak

Barak se vodi u evidenciju FCI Standard 155.

Porijeklo: Bosna i Hercegovina
Datum porijekla važećeg standarda: 15.01.1973. god.

Opći izgled i osobine

Opis: To je snažan pas sa dugom i čekinjastom dlakom, duge i srednje široke glave, izraženih i gustih obrva, hrabar, temperamentan, strogog izraza, uporan.

Osnovne boje su: žutocrvena ili zemljano siva, sa manjim bijelim površinama na donjim dijelovima tijela.

Visina: greben 46-50 cm; poželjna je 52 cm. Kuje su nešto niže.
Težina je 16-24 kg, poželjna je 20kg.

Dužina: trup treba da je 10% duži od visine.

Upotreba: dobar, istrajan i uporan gonič, sa srednje visokim do dubokim glasom.

Glava: potiljna kost izražena, čelo neznatno ispupčeno, nosnik prav. Njuška snažna i pravougaona, obrasla gustim brkovima i bradom, a gledano odozgo, srednje široka i sužava se prema nosu. Lobanja je nešto duža od njuške. Dužina glave je 20-25 cm.

Lubanja: Očni lukovi su jako izraženi, dok je čeona brazda srednje izražena (pri pipanju).

Stop: blago izražen.

Njuška: snažna, duga, duboka, u korijenu šira, sužava se prema nosu.

Nos: nosna pečurka široka, nozdrve široke, duboko razvijene, crne ili zatvorenosmeđe – kestenjste boje.

Usne: duboko pripijene i nešto mesnatije.

Zubi: jaki, makazasti i potpuni.

Oči: krupne, ovalne, kestenjaste boje, pametnog i veselog izraza.

Uši: srednje, visoko usađene, srednje duge i široke. Prema vrhu su tanje i zokružene, pravo vise, nešto punije.

Vrat: prelaz u potiljnom dijelu je izražen i koso na trup usađen. Snažan, srednje širok, a prema grudima se povećava. Koža je pripijena, elastična, na cijeloj površini odlakana.

Trup: Linija leđa se blago spušta od grebena prema sapima. Greben srednje izražen. Leđa široka i puna - mišićava, slabinski dio kratak i mišićav. Sapi su blago nategnute i široke (naročito u ženki). Kukovi malo primjetni.

Grudni koš: dug, srednje širok, slabo zaobljen i dubok bar do laktova. Prsa srednje široka.

Trbuh i bokovi: blago prikupljeni.

Rep: srednje visoko usađen, u korjenu deblji, prema vrhu se sužava i dopire do skočnog zgloba ili ga malo prelazi. Nošen nešto malo nagore, povijen. Dobro odlakan.

Prednje noge: pravilnih stavova gledano sa strane i sprijeda. Plećke duge, kose i mišićave. Nadlaktica duga i mišićava. Lakat umjereno priljubljen. Nadlaktica i podlaketica treba da sklapaju ugao od 90 stepeni. Podlaktica je vertikalna, mišićava i prava, sa jakim kostima. Šaplje je slabo primjetno.

Došaplje je vetrikalno i blago nagnuto do 10 stepeni i kratko. Šape mačije, skupljene, sa punim i tvrdim tabanima i jakim noktima, dobro pigmentiranim.

Zadnje noge: pravilni stavovi gledani, sa strane i otpozadi. Butine su srednje duge, široke i mišićava. Potkoljenica je jaka, duga, kosa i mišićava. Skočni zglob snažan i dobro postavljen. Došaplje je vertikalno, kratko i snažno. Zadnje šape su, nešto, duže od prednjih. Hod je izdašan i siguran. Koža je srednje debela, elastična, pripijena, dobro pigmentirana i dobro odlakana. Dlaka je duga, oštra i rastresito stršeća, sa gustom podlakom.

Boja: osnovna boja je pšenično žuta, žutocrvena, zemljanosiva, tamnosiva. Često sa bijelim povšinama po glavi u obliku lise, nosniku, podvratku, grudima, donjim djelovima nogu ili na vrhu repa. Boja može biti kombinovana od navedenih – dvobojni ili trobojni psi.

Lakše mane: šira i teža glava. Slabija pigmentacija očiju i vidljivih sluzokoža. Klještalo zubalo, naborane i odstojeće uši. Podgušnjak slabije izražen. Nepravilnost u stavovima i uglovima nogu. Preširoke ili prepilitke grudi. Blago ulegnuta ili izbačena leđa. Zaperci. Slabije izražena neproporcionalnost pojedinih dijelova tijela.

Diskvalifikovane mane: izrazito neplemenita glava. Suviše svijetle i riblje oči. Depigmentacija nosa i vidljivih sluzokoža. Jača nesrazmjernost između pojedinih djelova tijela. Naročito jako izraženo "O" i "X" stavovi nogu. Visine i dužine nedovoljne ili pretjerane. Iskrivljen ili uvrnut rep. Degenerativne pojave na zubima (podgrizač, predgrizač, nedostatak zuba) i polnim organima. Preduga, meka, talasasta i kovrdžava dlaka. Sve druge boje osim navedenih: kao čokoladna i crna, a naročito crno sedlo ili crni plašt.

Standard i dio materijala preuzeto sa: barak.bhtornjak.com

Zadnja izmjena Subota, 19 Travanj 2014 20:39
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO

fanzoj-lovac-info.jpg

ritosa lovac info
ma ra lovac infp

lovac kuhada reklama banner veliki2023

hella dec 2023