Veliki plavi gaskonjski gonič – fr. Grand Bleu de Gascogne

Napisao/la  Petak, 10 Listopad 2014 00:13

Veliki plavi gaskonjski gonič – fr. Grand Bleu de Gascogne

Aristokrat među pasminama - ova pasmina nastala je iz starijih tipova, suvremenika psa sv. Huberta. Još se u 14. stoljeću koristila u grofovskim lovovima na vukove, medvjede i divlje svinje, i to u čoporima. Pasmina potječe sa juga i jugozapada Francuske, posebice iz pokrajne Gaskonje otkuda joj i ime. Pasmina je utjecala i na mnoge druge kasnije pasmine.

Veliki plavi gaskonjski gonič – fr. Grand Bleu de Gascogne

Riječ „Grand“ ne mora se odnositi na veličinu psa već jednostavno predstavlja pse koji se koriste u lovu na krupnu divljač. Zanimljivo je da im je popularnost naglo pala nestankom vukova iz zapadnoeuropskih područja!

  • Drugi naziv: en. Geat Gascogny Hound,French Hound, francuski gonič
  • Podrijetlo: Francuska
  • Tip: brakoidni
  • FCI kategorija: VI – goniči, tragači po krvi
  • Veličina: srednje velika pasmina
  • Životni vijek: 12 – 15  godina
  • Temperament: miran, nježan, osjećajan, prijateljski nastrojen, neovisan
  • Visina: 65 do 72 cm za mužjake, 62 do 68 cm za ženke
  • Težina: 30 – 40 kg
  • Obojenost: bijelo krzno prošarano s crnim mrljama i pramenovima, ili crno s krem oznakama, čime se postiže efekt plave boje dlake.

Građa tijela: Impozantan je, djeluje umirujuće, snažno i otmjeno. Glava je plemenita, izdužena i snažna. Potiljak je naglašen. Glava je crno obojena s bočne strane, po pola ju dijeli lisa svijetlije boje dlake s ovalnom točkom crne boje, a krem "obrve" nalaze se iznad očiju. Uši su karakteristične - tanke, elastične, zašiljenog vrha i prelaze vrh nosa. Vrat može imati nabora. Tijelo je elegantno, atletskog izgleda i snažno. Noge su duge, bedra i slabine mišićave, prsa duboka. Rep je debeo, sabljolik, ravno nošen. Krzno je kratko i gusto, lako za održavanje. Zbog ovješene kože izgleda tužno.

Temperament: odlike temperamenta mogu se sažeti u dvije riječi: nježan i osjećajan. Ispod elegantne i čvrste vanjštine leži blaga i društvena dušica koja ne poznaje zlonamjernost ni sramežljivost. Veliki gaskonjci su prijateljski nastrojeni, druželjubivi, nježni, mirni i neovisni. Lijepo se slažu s ljudima, s djecom su strpljivi, a budući da su psi čopora nemaju problema ni s drugim životinjama. Veza sa čoporom/obitelji je čvrsta pa voli pažnju: bilo bi dobro i njega prihvatiti kao dio obitelji i uključiti ga u što više aktivnosti. Ljubav će vratiti odanošću i vjernošću. Ukoliko ga se ostavlja samoga u boksu bez ljudske pažnje može postati depresivan i neće napredovati, a svoju negativu će izraziti kroz destruktivnost, bježanje i lajanje. Dolazak stranaca će jasno i glasno najaviti.

Traži strpljivog vlasnika koji će ga dosljedno disciplinirati i poštivati njegovu neovisnost. Voli udovoljavati vlasniku pa da nije teško trenirati. Međutim visoka razina inteligencije znači i da će probati sam osmisliti trening po svom guštu ali strpljenjem i dosljednošću treba takve ideje izbiti iz njegove oble glave. Pozitivan trening, s nagradama i pohvalama, polučuje bolje rezultate nego dreka i kazna. Veliki gaskonjac voli raditi ali žestoko postupanje uzrokovat će otpor, sporo učenje, nedostatak samopouzdanja i povjerenja. Socijalizacija mora početi od najranije dobi!

Gaskonjci vole biti aktivni,uživaju u dugim šetnjama, igri i rastrčavanju pa su pravi su psi za ljude koji vole boraviti na otvorenom joggirajući, biciklirajući ili, naravno, loveći. Treba imati na umu da prilikom tih aktivnosti pas mora biti na podvodniku – ako ga zazove trag kakve divljači privremeno će oglušiti i otići će u tom pravcu bez obzira na naredbe vlasnika. Pasmina nikako nije za život u stanu nego je poželjna velika i dobro ograđena okućnica. Nije pas za početnike!

Radoznali su, spretni, inteligentni a ukoliko se to spoji s njuhom i strašću za lovom... dobiva se krasan i svestran lovački pas. Izdržljiv je, ustrajana ali brzina nije njegova odlika  - neće bezglavo trčati za svojom lovinom već je metodičan u lovu. Lavež je dubok i glasan (ali srećom ga ne upotrebljavaju odviše ako nisu u lovu). Poznata je i njegova vještina u praćenju hladnog traga, hrabrost i čvrsta volja za lovom. Iako ranije poznat kao lovac na krupnu divljač, danas ga se koristi i za lov sitne divljači. Koristi se u traganju i tjeranju divljači i to većinom u čoporu. Danas se veliki gaskonjci koriste za lov divljih svinja, jelenske i srneće divljači, te zeca.

Lovac.info
Zadnja izmjena Subota, 22 Studeni 2014 12:41
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023