Istarski oštrodlaki gonič

Napisao  Ponedjeljak, 22 Siječanj 2007 01:00
Istarski oštrodlaki gonič Istarski oštrodlaki gonič Boy, vl. Mlađenović Nikola

Autohtoni pas Istre. U Austriji je na bazi ove pasmine stvorena nova pasmina: štajerski visokogorski gonič, a u Italiji su iskoristili njegovo svojstvo "stajanja pred divljači" pa je selekcioniran u - Spinone Italiano. Odličan gonič, posebno na zeca, a upotrebljiv je i za lisice. Vrlo dobar kao krvosljednik.

FCI standard: br. 152/10.04.2002.

FCI klasifikacija:

Grupa 6 Goniči i srodne pasmine
Sekcija 1.2 Srednji goniči
S radnim ispitom

Matična zemlja: Hrvatska.


Podrijetlo: Podrijetlo: Autohtoni pas Istre. U Austriji je na bazi ove pasmine stvorena nova pasmina: štajerski visokogorski gonič, a u Italiji su iskoristili njegovo svojstvo "stajanja pred divljači" pa je selekcioniran u - Spinone Italiano.

Opis: Vrlo plemenit i skladno građen, naročito oštre dlake, duge 5-10 cm, s gustom poddlakom. Visine 46-58 cm (optimalno za mužjake 52 cm, za ženke 50 cm), težine oko 20 kg. Glava je srednje jaka, u čelu malo ispupčena; njuška obrasla gustim brkovima; zubi škrasti i potpuni; trup je 10% duži od visine; noge mišićave i zatvorenih šapa; rep je u vrhu stanjen. Boje snježnobijele sa sočno narančastim oznakama na ušima, po trupu i korijenu repa.

Narav: Miran, lako se školuje i privržen lovcu.

Korištenje: Odličan gonič, posebno na zeca, a upotrebljiv je i za lisice. Vrlo dobar kao krvosljednik.

Istrian Wire-Haired Scent Hound :: Istrijský hrubosrstý honič

istarski_ostrodlaki_gonic3

Istarski oštrodlaki gonič za razliku od kratkodlakog ima robusniji izgled, nešto je krupnije glave i tijela i odaje izgled povjerljivog, strpljivog i snažnog psa. Kao i kod kratkodlakog istarskog goniča osnovna boja je bijela s narančastim oznakama, a može biti i potpuno bijela bez oznaka.
Trobojnost je diskvalifikacijska mana.
Oštra dlaka duga i je do 10 cm , stršeća i bez sjaja. Ispod nje se  nalazi gusta i kratka poddlaka. Dužina i gustoća dlake različita je na pojedinim dijelovima tijela i ne smije biti meka i kovrčava. Visina 46 -58 cm, primjerena visina mužjaka je 52, ženke 50 cm.

buba0801-ostrodlaki-istarac
Štene - Buba, vl. Mlađenović Nikola

Izvori: Internet

Zadnja izmjena Subota, 07 Svibanj 2016 03:33

Srodni sadržaj (po oznakama)

K2 Items

PROMOCIJE

NL Pure 32 300x250ani CRO
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023