Barnes Tipped Triple Shock X-bullet: Barnesovo monolitno zrno sa plastičnim vrhom

Napisao/la  Petak, 10 Lipanj 2016 16:22
Barnes Tipped Triple Shock X-bullet Barnes Tipped Triple Shock X-bullet

Predstavljeno još 2007 godine, Barnes TTSX(Tipped Triple shock x-bullet) predstavio je nadogradnju u performansama tada popularnog i kvalitetnog zrna TSX

Događali su se slučajevi kada su se lovci žalili na slaba djelovanja TSX zrna. Je li ovo zrno sa plastičnim vrhom poboljšalo performanse kod hitaca na većim udaljenostima i kod sporijih kalibara?

Vrlo često lovci biraju o tome koje će streljivo koristiti po balističkom podacima poput početne brzine i energije na izlazu iz usta cijevi. No vrlo često ti lovci ne gledaju puno bitnije stvari od toga poput balističkog koeficijenta, Zadržavanja brzine te specifikacija i ponašanja samoga zrna

Kada se,recimo, uspoređuje Barnes TSX i TTSX zrno, možemo vidjeti da balistički koeficijent kod zrna kalibra 308 (7,62mm) raste kod 10.9 gramskog TTSX zrna na 0.470, za razliku od TSXovih 0.404. Koliko je to zapravo bitna razlika? Zapravo vrlo bitna. S obzirom na balistički koeficijent, TTSX zrno gubi dosta manje brzine kod većih udaljenosti, brzine koja je izrazito bitna za monolitna zrna da bi se deformirala i otvorila te prouzročila dovoljnu štetu za brzo usmrćivanje divljači. Također, kod većeg balističkog koeficijenta pad samoga zrna je manji na većim udaljenostima zbog manjeg otpora zraka.

Barnes TTSX zrno monolitno je zrno izrađeno potpuno iz bakra. Konstruirano je sa šupljinom u zrnu koje je zatvoreno plastičnim vrhom. Zrno se prilikom udarca u metu otvara u četiri krilca te bi trebalo zadržati skoro 100 posto mase. Takva zrna, pozitivno djeluju na oštećivanje divljačine pošto ne stvaraju sekundarne projektile. Barnes TTSX, i slična zrna ovoga principa poput Hornady GMX, Federal Trophy Copper, Sellier&Bellot Exergy...) vrlo dobro djeluju na krupniju divljač pošto predaju energiju na većoj duljini prostrijela i vrlo često ostavljaju izlaznu ranu potrebnu za krvni trag.

Ovakva zrna potrebuju veću brzinu za dostatnu deformaciju od običnih "Soft Point" zrna, pa je samim time poželjno koristiti nešto lakšu gramažu zrna od uobičajene. Na primjer, kod 30-06 koristimo 11.7 gramsko olovno zrno, a isto djelovanje, pa i sa boljom penetracijom bi dobili sa, na primjer, 10.7 gramskim Barnes TTSX zrnom.

Primjer duboke penetracije i bez obzira na mjesto pogotka smanjenu štetu možemo vidjeti na srnjaku kojega je odstrijelio Gregor Žic. On je sa kalibrom .30R Blaser(Vrlo slično 30-06 po energiji i brzini) i zrnom Barnes TTSX težine 10.7 grama odstrijelio srnjaka pogotkom u visoku lopaticu. Nećemo biti nerealni i reći da nije bilo štete, ali kada bi se na to mjesto smjestio pogodak sa zrnom poput Nosler Balistic Tip, vrlo vjerojatno bi obje lopatice poslužile kao hrana za pse. Ovo zrno je otvaranjem prouzročilo smrtonosnu i veliku ranu, ali samim time što je ostalo kompaktno nije nepotrebno rastrgalo divljačinu.

Što se tiče lova sa Monolitnim zrnima, možemo kod pogodaka iza lopatice, pogotovo kod divljači manje mase, očekivati kraće odlaske od mjesta nastrijela, ali sa dobrim krvnim tragom. Veći broj divljači tako pogođenih sa Hornady SST zrnom bi možda ostalo na mjestu, ali kod lova na veća grla, Barnes dolazi na svoje. On brzo predaje dovoljno energije, ali svojim zadržavanjem mase i ograničenom deformacijom osigurava izlaznu ranu. Vrlo je teško očekivati od veprova preko 100 kilograma pogođenih iza lopatice da ostane na mjestu. S obzirom da imamo izlaznu ranu, Potrage su vrlo često lakše i jednostavnije.

Zadnja izmjena Petak, 10 Lipanj 2016 18:24
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023