Kalibar 243 Winchester

Napisao/la  Četvrtak, 28 Siječanj 2016 23:36

Popularni kalibar 243 Winchester nastao je kao svjetski poznati 308 Winchester kojemu je sužena čahura kako bi primila zrno promjera 6,2 milimetra umjesto 7,62 milimetra. Prvi prototip ovoga kalibra razvio je Warren Page.

Warren Page, tadašnji kolumnist za časopis Field & Stream, također ljubitelj egzotičnih kalibara, uspio je uvjeriti mnoge Amerikance svojim pisanjem da njegov egzotični 6,2 milimetarski kalibar može vrlo efikasno obarati štetočine i divljač manje tjelesne mase.
Winchester je podržao Warrena te je ovaj kalibar predstavljen javnosti godine 1955. Winchester je stavio ovaj kalibar u svoju risanicu Model 70 Featherweight. Puška je imala cijev dužine 56 centimetara sa hodom zrna 1 : 10 inča. Winchester streljivo je nudilo dvije laboracije streljiva, jedno sa zrnom težine 5.1 gram, a drugo težine 6,5 grama. Ovakvo streljivo pružalo je kalibru mogućnost dvostruke namjene, lakše zrno za lov predatora, a teže za lov manjih jelenskih vrsta.

243 Winchester streljivo sa 5.1 gramskim zrnom dizajnirano je primarno kao zrno za lov predatora (lisica, čagalj), a streljivo sa zrnom težine 6,5 grama dizajnirano je za lov divljači tanke kože (bjelorepi jeleni). Danas na tržištu postoji veliki izbor tvorničkog streljiva svih tipova zrna i masa.
Kalibar 243 Winchester prvi je pravi kalibar sa dvostrukom namjenom, te danas spada u top 5 najpopularnijih kalibara koje su izrazito zastupljene u cijelom svijetu.
243 Winchester kalibar je odličan izbor za lov predatora. Ovaj kalibar spada u snažnije kalibre te se smatra pravim kalibrom za daleko pucanje. 243 Winchester sa vrlo malim povratnim trzajem nudi iznimno ravnu putanju zrna sa popriličnom količinom energije. 243 Winchester je vrlo popularan za lov na predatore zato što postoji nestvarna količina punjenja različitih masa, te puno balističkih podataka za punjenje. Teža zrna promjera 6,2 milimetra puno se bolje snalaze kod bočnoga vjetra nego zrna manjih kalibara (223Rem).
Kalibar 243 Winchester odličan je izbor za lov manjih vrsta jelena i antilopa jer ima izrazito ravnu putanju čak i kada se koriste najteža zrna u kalibru.
Zrna mase manje od 5 grama puno su bolje prilagođena lovu na male predatore i štetočine. Težine zrna mase od 5 do 6 grama mogu se uspješno koristiti kao univerzalna zrna za lov predatora te manjih laganih jelena manje tjelesne mase.

Iako kod nas nije dopušteno, u nekim Europskim zemljama i Americi, 243 Winchester se vrlo uspješno koristi za krupnu divljač poput divljih svinja, jelena lopatara, crvenog jelena, bjelorepih jelena i slično, ali samo kada se koriste zrna teže mase (6 do 6.5 grama).
Popularni kalibar 243 Winchester je u skoro svim puškama poznat po svojoj ekstremnoj preciznosti. Risanice su najpopularniji oblik pušaka u ovome kalibru. Preciznost je također poboljšana samim time što povratni trzaj smanjuje negativne pokrete strijelaca prilikom pucanja.
Kod nas je 243 Winchester odličan izbor za lov predatora i srneće divljači na većim udaljenostima, a u Europi i Americi se ovaj kalibar hvali kao odličan za početnike i žene zbog slabog povratnog trzaja.

K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023