Monolitna zrna

Napisao  Srijeda, 23 Svibanj 2007 16:06

Zadnjih 10 godina proizvodnja "savršenog zrna" dosegla je svoj vrhunac i mnoge  kompanije uložile su mnogo novaca u nadmetanju da se pronađe magična formula. Ovdje bih se osvrnuo samo na one značajnije i  najzastupljenije na tržištu kao sto su: Winchester, Lapua, PPU, Barnes i RWS. Isto tako neću previše ulaziti u znanstveno polemiziranje već ću pokušati ovu tematiku približiti prosječnom lovcu sa razumljivim jezikom.

 

 

 

barnesxlc_140

Predstavnici potpuno monolitnh zrna su Lapua  - Naturalis, Barnes  - TSX, XCL i X te  Impala  zrna. Sva ova zrna namijenjena su za odstrjel  divljači otpornije na pogodak te im je penetracija ili prodiranje prioritet. Sva ova zrna u teoriji bi trebala učiniti izlaznu ranu i ostaviti krvni trag nakon pogotka u vitalni dio divljaci . Isto tako sva navedena zrna bi se trebala rastvoriti pri min. brzini od 500 m/s te proizvesti poznata četiri ovnolika roščića, gljivu ili ostati nedeformirani.

 

 Barnes XLC zrno

barnes-tsx-270 barnes_ts
 Barnes TSX  
 

Barnes je trenutno najpopularniji među svim proizvođačima te ga mnoge druge kompanije koriste kod proizvodnje municije. Sva Barnes zrna imaju šupljinu na vrhu zrna. X tip je najstarija njihova konstrukcija ovog tipa zrna i odmah se pokazalo kao odličan izbor za odstrjel krupne divljaci. Testiran je u svim poznatim kalibrima i s njim su odstrijeljeni mnogi trofeji diljem svijeta. Ovo zrno ima dobru putanju, odličnu penetraciju te zadržava od 90-100% svoje težine. Kod ovog zrna mana je bila preveliko trenje u cijevi, ostavljanje tragova bakra u cijevi, nepovoljna balistička svojstva na daljinama preko 200 m te učestali lom roščića na distancama do 80 m pri pogotku u kost ,a samim time i nešto slabijom izlaznom ranom i krvnim tragom.

barnes_tiple_shock

Da bi se to izbjeglo Barnes je razvio poseban, plavi  premaz  za X zrno te se taj tip naziva XCL zrno. Ovo zrno je otklonilo preveliki pritisak na stjenke cijevi, tragova bakra u cijevi je nestalo, brzina se povećala, a samim time povećala se daljina za kvalitetan pogodak. Balistički, ovo zrno je dobar izbor za gađanje do 300 m, penetracija mu je nešto bolja ali lom roščića je i dalje ostao boljka. Svakako je preporučljiv za pucanje na svu Europsku divljač i razaranje mesa je minimalno, a cijev ne trpi prenaprezanje.

 

2003. godine Barnes je razvio TSX zrno koje je balistički performansama slično zrnima za gađanje na natjecanjima gdje su preciznost i putanja itekako važna. Triple shock zrno, kako se još naziva, nije premazano i da bi se smanjio pritisak u cijevi dobio je dva prstena. Zadnji dio mu je nešto zaobljeniji tako da se putanja zrna poboljšala,a legura je malo izmijenjena te je zrno postalo elastičnije prilikom pogotka. Roščići mu se rjeđe lome, a pucanje na daljinama preko 400 m su, sa pravim izborom kalibra, uspješna.

Kod ovog zrna rijetko koji lovac je našao zamjerku i stvarno predstavlja jedan od najboljih izbora za gađanje otporne divljaci na svim razumnim udaljenostima (u Engleskoj je to do 350 m). Izlazna rana uz dobar krvni trag je gotovo pravilo, a pritisak na cijevi je smanjen i ništa veći nego kod klasičnih zrna.

Lapua Naturalis je zrno sličnih performansi kao Barnes TSX sa drukčijom filozofijom dizajna. Zrno Naturalis je nešto zaobljenije zrno i na vrhu nema otvorenu šupljinu već mu je šupljina zatvorena polimer čepom koji zrnu daje bolja balistička svojstva. Ovo zrno se ne otvara kao Barnes iznutra prema van već se kontrolirano sirenje zrna stvara sabijanjem prema unutra. Zrno uvijek pravi pravilnu gljivu odmah prilikom udara u tijelo divljaci te na taj način dodatno pojačava sok . Naturalis se otvara pri brzinama ispod 400 m/s, penetracija mu je izuzetna ta se nikad ne događa gubitak težine veći od 2 % odnosno nema roščića i lomova pojedinih dijelova zrna. Gotovo uvijek daje izlaznu ranu te lako prolazi kroz teške i debele kosti odraslog losa. Šteta na mesu je zanemariva, a promjer prilikom udara je siri nego kod Barnesa u istom kalibru. Ovo zrno je nešto skuplje od Barnesa, ima odlična balistička svojstva i možda je trenutno najbolje zrno na svijetu. Na testu u Africi s ovim zrnom u kal. 30-06 odstrijeljena je sva divljač osim nosoroga i slona samo zato sto nije bio na njih dozvoljen lov u tom području.

lapua_2

 

 

RWS Bionic Black(crni) je Naturalis i Barnes TSX zajedno te je svakako preporučljiv za odstrjel otporne divljaci. Ipak popularnost mu nije velika iako su mu performanse vrhunske. Ima odlična balistička svojstva ali penetracija mu je nešto manja nego kod Barnesa dok mu je sok udara nešto slabiji nego u Naturalisa. 

rws

 

RWS Bionic Yellow (žuti) izgledom je sličan prethodnom zrnu ali dizajniran je tako dam u prednji dio fragmentira prilikom udar u tijelo. Fragmenti imaju zadatak da sa svojom masom I brzinom dodatno povećaju unutarnji sok I krvarenje dok zadnji,kompaktni dio, ima zadaću da napravi izlaznu ranu. Ovo zrno stvara veliko oštećenje na unutarnjim organima pri pogotku u meko ali pri pogotku u plećku šteta na mesu je prevelika.

Sva navedena zrna,osim Bionic Yellow, zadržavaju cca 98% težine,prave izlaznu ranu,ostavljaju obilan krvni trag te njihove performanse odgovaraju nešto većem kalibru sa normalnim zrnom. Npr. 30-06 sa monolitnim zrnom od 11,7 g ima isti učinak kao 300 Win Mag s klasičnim mekim zrnom od 13-14g.

Moj osobni izbor je ,u kal. 30-06, Lapua Naturalis na daljinama do 200m ili Barnes TSX na daljinama preko 250m.

Nažalost lovci u Hrvatskoj ce još neko vrijeme ostati zakinuti za uživanje pucajući ovim zrnima.

i  najzastupljenije na tržištu kao sto su: Winchester, Lapua, PPU, Barnes i RWS. Isto tako neću previše ulaziti u znanstveno polemiziranje već ću pokušati ovu tematiku približiti prosječnom lovcu sa razumljivim jezikom.

impala

Predstavnici potpuno monolitnh zrna su Lapua  - Naturalis, Barnes  - TSX, XCL i X te  Impala  zrna. Sva ova zrna namijenjena su za odstrjel  divljači otpornije na pogodak te im je penetracija ili prodiranje prioritet. Sva ova zrna u teoriji bi trebala učiniti izlaznu ranu i ostaviti krvni trag nakon pogotka u vitalni dio divljaci . Isto tako sva navedena zrna bi se trebala rastvoriti pri min. brzini od 500 m/s te proizvesti poznata četiri ovnolika roščića, gljivu ili ostati nedeformirani.

93-mm-kjg-shdp93x64- hprange-
KJG zno i metak  HV zrna


Postoje još neka zrna kao sto su: Impala, KJG ili HV ali nisu toliko poznati i učinak prilikom odstrjela im je lošiji nego kod navedenih zrna sto ne znaci da nisu dobri.

Autor: Tomo Svetić

 

 

Zadnja izmjena Nedjelja, 27 Prosinac 2015 23:26
K2 Items

PROMOCIJE

NL Pure 32 300x250ani CRO
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023