Perazzi MX12 Pro Sport

Napisao/la  By Mike George od 03.11.2011. g. Odabrao i obradio Goran Kučić Nedjelja, 25 Prosinac 2011 12:40

1Perazzi MX12 Pro Sport:
U svijetu sportskog oružja Parazzi se uvijek reklamira kao Ferrari prema ostalima u svojoj sportskoj klasi, a vrlo slično kao i u svijetu najpoznatijeg proizvođača sportskih automobila, uspjeh se pripisuje i pripada jednom jedinom hrabrom vizionaru.

U ovom slučaju Enzo Ferrari je zapravo Daniele Perazzi, koji je svoj put od šegrta, koji nije ništa znao, do svjetskih medalja i nagrada, započeo u vrijeme II svjetskog rata u Italiji.

1Perazzi MX12 Pro Sport:
U svijetu sportskog oružja Parazzi se uvijek reklamira kao Ferrari prema ostalima u svojoj sportskoj klasi, a vrlo slično kao i u svijetu najpoznatijeg proizvođača sportskih automobila, uspjeh se pripisuje i pripada jednom jedinom hrabrom vizionaru.

U ovom slučaju Enzo Ferrari je zapravo Daniele Perazzi, koji je svoj put od šegrta, koji nije ništa znao, do svjetskih medalja i nagrada, započeo u vrijeme II svjetskog rata u Italiji.

1946.g. imao je tek 14 godina i očajnički je tražio posao. Bilo kakav, samo da nije gladan. Situacija je bila tipično poslijeratna, loša sa svim teškoćama ratom uništene ekonomije i infrastrukture. Naposljetku mu se sreća osmjehnula time što je dobio svoj prvi posao, posao pometača u trgovini oružja.

2

Dvije godine kasnije, dobio je napredovanje u manufakturi za posao skladištara. Uz to dopušteno mu je da nakon odrađene smjene, može i pomagati u sklapanju dijelove oružja. Uz njegov trud i angažman, napredovao je da ga je gazda uposlio u manufakturi kao šegrta. Tada je već imao 20 godina i kao zaposlenik u timu svoje radne sredine, izumio je verziju mehanizma s jednim okidačem.

3

Poslodavac kod kojeg je tada radio nije pokazao nikakav interes za njegov doprinos u njegovoj maloj invenciji, pa je mladi Perazzi svoj patent ponudio drugom konkurentu.

Sa nešto gotovine u džepu, konačno je 1957 godine krenuo svojim putem, te je osnovao vlastitu firmu – Armi Perazzi. Tako je rođena nova zvijezda, a legenda o firmi Perazzi mogla je započeti svoj put.

Stvarni preokret i uspjeh na tržištu došao je sa modelom MX8, koji je osmišljen za Olimpijadu u Mexiku 1968 godine.

4

U Olimpijskoj disciplini Trap pobjednik je bio Britanac veteran Bob Braithwaite, koji je pucao sa svojim Browningom. Tog prvog dana natjecanja Braithwaite je promašio samo petog i trinaestog goluba, s time je dakle osvojio 187 pogodaka u nizu. Žarko je želio dosegnuti maksimum od mogućih 200 pogodaka.

Olimpijac Bob, slijedeći dan započinje novu seriju sa drugom puškom. Bila je to MX8 s kojom zatim osvaja nekoliko Olimpijskih i Svjetskih zlata. Model MX8, proslavio se je u svijetu sportskog streljaštva više od bilo kojeg drugog modela sačmarice. I dan danas MX8 još je u programu proizvodnje.

5

Model MX12 Pro Sport, danas je relativno novo prisutan na natjecanjima. Ali to je model za 21 stoljeće. Prvenstveno ovaj model bio je ciljano namijenjen za Engleski sport i FITASC.

Koncept je vrlo sličan izvornom modelu MX8 , a kao i svi kasniji Perazzi modeli teže tom uzoru. Ugrađen je sistem spiralne opruge umjesto lisnate opruge koje su upotrebljene kod drugih modela. Vatre su izrađene u stilu kao kod Boss-a, sa visokim H oblikom spojenim u mono blok.

To je sigurno jedno od najprisutnijih rješenja zatvaranja brave cijevi u ovom poslu i sportu. Ta je kombinacija toliko dobro rješenje, da je vjerojatno najkopiraniji sistem zatvaranja cijevi. Tome između ostalih nisu mogli odoljeti, ni inženjeri u Kemenu, čak ni španjolski proizvođač sportskog i lovačkog oružja Aramerri, koji su krenuli sa sličnom izradom prije 30 godina. U svijetu sportskog oružja, strelci su takve kopije nazivali siromašni Perazzi.

TECH SPEC

  • Standardni uobičajeni boxlock sa čekićima vođenim i povezanim sa okidačem.
  • Jedan okidač
  • Odabir cijevi i vatri ugrađen je u poziciju sigurnosne kočnice.
  • Ležište u cijevi za patrone su standardnih 2.3/4in (70mm), i samo su ta ležišta kromirana.
  • Moguće su kombinacije Multi čoka i varijante fiksnih čokova, uz sjajan izbor dužine cijevi.

ŠTO JE DOBRO?

  • Oružje za prestiž, vjerojatno najbolje što se nudi na tržištu.
  • Odlična izrada i samo najbolji materijali.
  • Mogućnost nabave bilo gdje u svijetu.

ŠTO JE LOŠE?

Još nitko ništa nije pronašao.

KOLIKO TO KOŠTA

Postoji niz kombinacija i specifikacija od drva do metala, ali novi model Pro Sport koštat će vas između £5,700 i čak jako iznad £6,000, jasno ovisno o odabiru. U vrlo dobrom stanju second-hand primjerak može se kupiti za £1,000 jeftinije. Modelima Perazzi cijena ne pada, čak i kad su polovno nabavljeni.

WEBSITES

Za vaše daljnje informacije i razmišljanja posjetite www.ruag.co.uk Možete napraviti download aktualnog kataloga i pogledati sve varijante i specifikacije koje su u ponudi, ili jednostavno krenite na www.perazzi.com

By Mike George od 03.11.2011. g. Odabrao i obradio Goran Kučić

Zadnja izmjena Četvrtak, 12 Travanj 2012 00:31
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023