STRASSER RS14 EVOLUTION

Napisao  Petak, 29 Ožujak 2019 10:03

Riječ je o modelu Strasser RS14 Evolution sa linijskim zatvaračem i izmjenjivom cijevi u kalibru .308 Winchester (Slika1). U ponudi još postoji i model RS14 Solo sa fiksnom cijevi.

Kao dugogodišnjem strastvenom lovcu i zaljubljeniku u vatreno oružje, koji u svojoj skromnoj kolekciji ima zavidan broj različitih modela pušaka, bio sam ugodno iznenađen kada sam dobio ponudu da isprobam i testiram pušku austrijskog proizvođača oružja Strasser. Riječ je o modelu Strasser RS14 Evolution sa linijskim zatvaračem i izmjenjivom cijevi u kalibru .308 Winchester (Slika1). U ponudi još postoji i model RS14 Solo sa fiksnom cijevi.

Na početku da spomenem i par riječi o samoj tvornici koja je smještena u Austriji, u neposrednoj blizini njemačke granice, u okolici grada Salzburga. Strasser je tvrtka koja već desetljećima proizvodi bitne dijelove za lovačke i sportske puške za svjetski poznate marke. Uz to sudjeluje i u Europskom svemirskom programu jer su dijelovi proizvedeni u njihovoj tvornici ugrađeni u raketu Ariane koja je do sada imala više od 200 uspješno odrađenih misija. Njihov prvijenac u izradi pušaka je bio model Strasser RS05 sa linijskim zatvaračem koji je predstavljen 2005. godine. Slušajući i uvažavajući prijedloge svojih korisnika (lovaca) diljem svijeta, 2014. godine su predstavili novi model puške Strasser RS14 koji ima ugrađen patentirani hidraulični sustav stezanja cijevi.

No pustimo sada povijest i vratimo se onom bitnom, testiranju puške za koju proizvođač navodi da je riječ o modernoj pušci koja svojem korisniku omogućava izmjenu kalibra cijevi i glave zatvarača unutar minute. U ponudi je više od 20 različitih kalibara.

Slika 2

Slika 1 – U potpunosti rastavljena puška

Osnovna razlika između modela RS14 i RS14 Evolution je integrirana picatinny šina koja je znatno smanjila troškove ugradnje optike na modelu Evolution. Glava puške RS14 je izrađena iz komada metala obrađenog iz jednog bloka. Otvori za izbacivanje čahura nalaze se na obje strane glave puške i na taj način omogućuju korištenje puške za ljevake i dešnjake. Na puški je sve podređeno lovcu koji sam može konfigurirati cjelokupni izgled iste. Sa svake strane glave puške nalaze se izmjenjive pločice koje Vam omogućuju promjenu vizualnog identiteta puške ukoliko vam postojeći sa vremenom dosadi.

Linijski zatvarač kako mu samo ime i govori, ima samo dva pokreta „natrag-naprijed“ dok repetiranje sa klasičnim zatvaračem iziskuje četiri pokreta „gore-natrag-naprijed-dolje“. Upravo izostanak te dvije dodatne radnje omogućuje strijelcu brže upućivanje slijedećeg hitca, a kod RS14 zatvarač doslovno sam klizi po za to predviđenom utoru. Ručica zatvarača je vrlo kratka sa velikom kuglom na kraju što omogućuje lovcu da vrlo jednostavno i bez traženja repetira pušku.

Slika 3
Slika 3. – Rastavljen zatvarač puške sa promjenjivom glavom

Okidač je jedna od stvari koja me se jako dojmila na Strasseru jer ima jako fino okidanje. RS14 serijski dolazi sa okidačem koji svaki lovac ovisno o uvjetima može dodatno podesiti u tri različite tvrdoće okidanja (lagano, srednje i tvrdo) bez ikakvih dodatnih alata, već samo pomicanjem opruge. Sila okidanja se može podesiti od 1,5 - 2,3 kg, dok se pomicanjem okidača prema naprijed aktivira ubrzica koja ima silu okidanja od svega 100 – 200 grama.

Slika 4                    Slika 5

Slika 4. - U prednjem položaju opruge aktivirano                  Slika 5. - U zadnjem položaju okidanje
je lagano okidanje                                                                                          je podešeno na tvrdo

Bilo da je aktivirana ubrzica ili standardno okidanje, ne postoji onaj „prazni hod“ okidača, već je okidanje kratko i direktno. Povlačenjem zatvarača unatrag ili kočenjem puške ubrzica se automatski vraća ukoliko je aktivirana.

No vratimo se sada rastavljanju same puške i zamjeni kalibara koje je moguće učiniti unutar jedne minute. Sav potreban alat za izmjenu cijevi nalazi se u samoj pušci. Za početak je potrebno izvaditi zatvarač i pritisnuti gumb koji oslobađa okidač iz puške. Na prednjoj strani okidača nalazi se imbus ključ kojeg izvadite i otpustite vijak u podkundaku. Jedan okret će biti dovoljan da oslobodite i skinete podkundak u kojem se nalazi spremnik za polugu koja je potrebna za slijedeći korak.

slika333    

Slika 9

Potom stavite alat za cijev u mesinganu polugu za zaključavanje i okrenite je prema dolje do kraja. Sa polugom za zaključavanje u ovom položaju, cijev će skliznuti iz ležišta u glave puške

slika123   

slika345

Za cijeli ovaj postupak rastavljanja i ponovnog sastavljanja Strassera RS14 bilo mi je potrebno nešto manje od minute.

Nakon rastavljanja i ponovnog sastavljanja puške uputio sam se na streljanu da isprobam što Strasser u praksi nudi. Na pušku sam za potrebe testiranja montirao optiku Delta Titanium 2,5-15x50 HD, te sam koristio streljivo finskog proizvođača streljiva Lapua, zrno Mega 12g (185 gr). Kao što se vidi iz priloženog rezultat nakon pet ispaljenih hitaca je vrhunski.

meta 1

Iz svega gore navedenoga i testiranoga mogu konstatirati da cijena koja za platežnu moć u RH nije malena (cca 20.000,00 Kn za testirani model RS14 Evolution), definitivno nije ni prevelika za ono što se dobiva sa ovom puškom. Ipak je riječ o modernoj puški opremljenom sa linijskim zatvaračem i promjenjivom cijevi, elegantnog izgleda, vrhunske kvalitete izrade i sa mogućnošću dodatne personalizacije iste.

Vedran Bugarin, dipl.ing.

  

Zadnja izmjena Petak, 29 Ožujak 2019 14:47
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023