Thomas Heinz Pandžić: Zimnica za očuvanje zdravlja lovaca, ali i okrjepu uz domaće delicije

Napisao  Subota, 14 Siječanj 2017 08:44

Lovac Thomas Heinz Pandžić(52), inače vlasnik OPG „Zlatni lug“ u obližnjim Donjim Emovcima, ima desetak godina lovačkog staža, a u svome je kraju poznat kao društven čovjek široka srca, koji rado sa prijateljima i rođacima priprema domaće specijalitete uključujući i zimnicu.

Sada je član lovačkog društva „Psunj“ iz Orljavca, zatim lovozakupnika „Sjeverna Babja Gora“, te lovozakupničke ekipe „Ferdinand“ Ivana Nemeca.

Tako je Thomas gotovo svakog vikenda u jednom od lovišta Papuka, Psunja, Krndije i Dilj gore, no često je i gost na drugim područjima jer je uspostavio suradnju sa domaćim lovcima, ali i stranima iz desetak europskih zemalja.

No, vratimo se njegovim specijalitetima, točnije zimnici koju spravlja kako za lovce tako i za OPG „Zlatni lug“.

 

zimnica lovci1

-Za dobru zimnicu najznačajnije je domaće povrće sa nezagađenih površina tj. ono koje nije prskano i nije u blizini prometnica – priča nam Thomas, koji je prije nekoliko godina odstrijelio jelena šesnaesterca, a ocijenjen je srebrom!

Kod povrtnica on prvenstveno misli na papriku, rajčicu i drugo iz ovdašnjih vrtova, a najradije priprema Lovačku zimnicu kojoj su uz povrće dodaci vinski ocat, ulje i sol.

zimnica lovci11

Zanimljiv mu je dakako i pripravak protiv prehlade koji ima protuupalno djelovanje, kao i svojstva antioksidansa, tako da djeluje protiv  gripe, viroza, povišene temperature i hunjavice za hladnih zimskih dana kada lovci i drugi ljubitelji prirode dosta vremena provode na niskim temperaturama u prirodnom okruženju.

zimnica lovci4

-Taj pripravak je uvriježen u narodu kroz stoljeća jer je lako primjenjiv, a brzo se spravlja – kaže u nastavku Thomas Heinz Pandžić koji je do sada odlikovan odličjem trećeg reda Hrvatskog lovačkog saveza.

Uz njegovu društvenost i poduzetnost veže se suradnja sa lovcima iz Norveške, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije i drugih zemalja koji u prenoćištu OPG-a „“Zlatni lug“ kapaciteta 60 ležaja često borave za vrijeme sezona lova na divlje svinje tj. od sredine listopada pa do konca siječnja.

zimnica lovci2

To je zadnjih godina postalo najomiljenije odredište stranih lovaca koji pohode Požeško-slavonsku županiju.

-Uz poznate domaće slavonske specijalitete sa ražnja i roštilja zimska salata i druge salate koje spravljam na starinski način dobro su prihvaćene, tako da nam se lovci često vraćaju zbog gastronomije, ali i bogatstva lovišta u Požeškoj kotlini – zaključio je Thomas Heinz Pandžić svoju priču o umijeću spravljanja slavonske zimnice svake jeseni.

 

Izvor: pozega.eu
Zadnja izmjena Petak, 13 Siječanj 2017 13:36