NA SPLITSKOM GROBLJU LOVRINAC SAHRANJEN mag. iur MLADAN VIDOVIĆ, LOVAČKI SPISATELJ , PRAVNI EKSPERT I STRUČNI SURADNIK „DOBRE KOBI“

Napisao  Petak, 03 Travanj 2015 15:48

Kesterčanek suvremene lovačke riječi

U prisutnosti više od 500 lovaca i lovkinja iz cijele Hrvatske, lovačkih i državnih dužnosnika , od Mladana Vidovića oprostio se njegov ratni zapovjednik Ivica Bubić, pjesnik Ante Tadić Nadomir Šutra i glavni urednik „Dobre kobi“ Davor Martić te prof. Sandra Ožić Krivić

Uz počasne plotune Hrvatske vojske , stihove pjesme „Croatio iz duše te ljubim „ i „Tišine“ na splitskom groblju Lovrinac sahranjen je dragovoljac Domovinskog rata i bojnik Hrvatske vojske u miru mag. iur. Mladan Vidović, velikan lovačke pisane riječi, pravni ekspert i stalni stručni suradnik nacionalnog lovačkog  magazina „Dobra kob“.

Pored  njegova odra, gdje su se mijenjale počasne straže veterana Domovinskog rata, predstavnika POU „Hubert“ i Lovačke udruge „Split“, kao i prijateljskih lovačkih udruga, poštovanje za sve što je učinio za napredak hrvatskog lovstva  iskazalo  mu je više od 500 lovaca pristiglih iz svih krajeva Hrvatske.

Među brojnim poštovateljima  Mladana Vidovića  okupili su se  splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja sa suradnicima, predstavnici gradova i općina, posebno njegovog rodnog Vrgorca,te izaslanstvo Hrvatskog lovačkog saveza  i  Lovačkog saveza splitskodalmatinske županije  koje su predvodili  Mladen Balić, Mate Rađa i  Marijan Kurtović.

U sjećanje na Mladana, odajući mu posljednju počast, govorio je  njegov ratni zapovjednik Ivica Bubić, pjesnik Ante Tadić  Nadomir Šutra  i  glavni urednik „Dobre kobi“ Davor  Martić  te  prof. Sandra Ožić  Krivić.

Svetu misu služio je don Mihovil Kurkut, župnik  Marije Pomoćnice Kršćana na Kmanu u Splitu.

Sin ponositog vrgoračkog kraja, gordo dijete zabiokovskog kamenjara, Mladan je , objavljujući mnoge zapažene radove u oblasti lovstva i lovnog prava, zasluženo ušao u red velikana hrvatskog lovstva.

Bio je do kraja svojeg života istinski promotor hrvatskog lovstva i lovne kinologije.

Naš istinski prijatelj, kolega i lovidrug Mladan  proveo je svoj život časno, Božjom rukom nadarenog pravnika i odvjetnika , pisca  i pjesnika , pomažući uvijek i na svakom mjestu, u svakoj prigodi „običnom „ , „malom „ obespravljenom lovcu, stručnim  pravnim savjetom .

Kao vrhunski ekspert za lovno pravo , kojega je prvi i jedini promovirao u hrvatskoj pravnoj nauci i struci, Vidović je ostavio za sobom neponovljiv  trag.

U tom segmentu pravne nauke ostavio je duboku brazdu, kao genijalni um i zlatom optočena perjanica hrvatskog i europskog lovstva.

Studij prava upisao je 1969. godine  na splitskom Pravnom fakultetu, gdje je diplomirao 1973. godine ,a  pravosudni ispit položio je 1975. godine u Zagrebu.

Vidović je od prvih dana u redovima boraca za slobodu medija.  Bio je  15 godina stalni stručni suradnik nacionalnog lovačkog magazina „Dobra kob“, a prije toga je godinama marljivo pisao i pratio prilike i stanje u lovstvu u specijaliziranim rubrikama  „Slobodne Dalmacije“.

Kao časni sin hrvatske nam Domovine , osječajući puls povijesnog trenutka i istinskog domoljuba  pristupio je  1991. godine elitnim postrojbama Hrvatske vojske kao dragovoljac.

U tijeku Domovinskog rata ,a i poslije, u mirnodopsko vrijeme, zaslužio je mnoštvo odličja, priznanja i pohvala.

Mladana  smo poznavali   kao odličnog lovačkog pisca, ali smo ga manje poznali kao „pisca koji piše dušom  “, pjesnika  čiji je pronicljivi i osjetljiv duh i jedno veliko,osjetljivo i  hrabro srce , iznjedrilo krasno  djelo poezije „Jematva  suza“.

Mladan Vidović svrstao  se u red rijetkih hrvatskih Kesterčaneka ,doajena hrvatske lovačke misli, napisavši više kapitalnih monografija iz oblasti lovnog prava, monografiju o njegovoj najdražoj ptici, jarebici kamenjarki, a k  tome je ostao neponovljiv što je , zahvaljujući svojem istraživačkom radu, volji  i  znanju, otkrio preteču svetohubertovske legende, sv. Eustahija.

Upravo inspiriran mučeničkom smrću rimskoga vojskovođe  Mladan Vidović  je  pokretač obnove stare, zapuštene srednjovjekovne crkvice na povijesnom  brdu Krban poviše Trogira.

U svojstvu ravnatelja POU „Hubert“ i kao pravni ekspert uložio je sve svoje znanje, vještinu i umijeće da bi  osposobio više od 6.000 hrvatskih lovaca i lovkinja, lovočuvara i ocjenjivača trofeja, doista impozantan  korpus mlađeg naraštaja  koji  je popunio naše lovačke redove diljem Hrvatske.

 Davor MARTIĆ
Zadnja izmjena Petak, 03 Travanj 2015 16:08