Preminuo MAG. IUR. MLADAN VIDOVIĆ

Napisao  Srijeda, 01 Travanj 2015 13:20

U SPLITU JE IZNENADA PREMINUO MAG. IUR. MLADAN VIDOVIĆ, VELIKAN  LOVAČKE PISANE RIJEČI, LOVAC ,  KINOLOG  I  STALNI STRUČNI  SURADNIK  NACIONALNOG LOVAČKOG  MAGAZINA „DOBRA KOB“

U Splitu je sinoć iznenada preminuo u 64. godini života Mladan Vidović, sin ponositog vrgoračkog kraja, gordo dijete zabiokovskog kamenjara, dragovoljac Domovinskog rata , velikan hrvatske pisane lovačke riječi, ugledni i priznati pravnik i odvjetnik, istinski promotor hrvatskog lovstva i lovne kinologije.

Kao vrhunski ekspert za lovno pravo , kojega je prvi i jedini promovirao u hrvatskoj pravnoj nauci i struci, Vidović je ostavio za sobom neizbrisiv trag. U svakom prilici, na svakom mjestu ,u želji da pomogne lovačkom puku, znalački i s argumentima isticao je dobre strane, ali i sve mane pojedinih propisa , zakonskih rješenja, kao i sudskih presuda.

Uporan, ali dosljedan ,čestit, izlazio je na ruku svima kojima je pravna potpora bila potrebita kako bi lovci zadržali svoja  ustavom i zakonom zajamčena prava.

U tom segmentu pravne nauke ostavio je neizbrisiv trag, kao genijalni um i zlatom optočena perjanica hrvatskog i europskog lovstva.

Vidović je od prvih dana u redovima boraca za slobodu medija.  Bio je stalni stručni suradnik nacionalnog lovačkog magazina „Dobra kob“, a prije toga je godinama marljivo pisao i pratio prilike i stanje u lovstvu u specijaliziranim rubrikama  „Slobodne Dalmacije“.

Vidovića smo dobro poznavali kao lovačkog pisca, ali smo ga manje znali kao „pisca iz duše“, čovjeka čiji je pronicljivi i osjetljiv duh i jedno veliko, hrabro srce iznjedrilo veliko djelo lirike „Jematva  suza“.

Mladan Vidović svrstao  se u red rijetkih hrvatskih Kesterčaneka , napisavši više kapitalnih monografija iz oblasti lovnog prava, monografiju o njegovoj najdražoj ptici, jarebici kamenjarki, a k  tome je ostao neponovljiv što je , zahvaljujući svojem istraživačkom radu, volji  i  znanju, otkrio preteču svetohubertovske legende, sv. Eustahija.

Upravo inspiriran mučeničkom smrću rimskoga vojskovođe  Mladan Vidović  je  pokretač obnove stare, zapuštene srednjovjekovne crkvice na povijesnom  brdu Krban poviše Trogira.

Zbog njene izgradnje , kao vjerničkog hrama, dobio je visoko priznanje grada Trogira, ali i svih vjernika, lovaca , kao i Splitskodalmatinske županije.

U tijeku svojeg plodnog i stvaralačkog rada Mladan je obnašao niz odgovornih i časnih dužnosti. Među ostalim bio je član mnogih županijskih povjerenstava, radnih grupa i stručnih skupina,predsjednik Lovačke udruge Split, najstarije lovačke asocijacija na ovim našim prostorima, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta „Hubert“, predsjednik Skupštine Kinološkog društva „Split“.

Sudionik je Domovinskog rata  od 1991. godine , kada je osnovana Prva samostalna lovačka satnija „Fra Mile Mamić“ koja ulazi u sastav 158. Brigada HV,a potom i 6. Domobranske  pukovnije  HV.

Razvojačen je u činu bojnika Hrvatske vojske.

Za  svoj neumoran rad dobio je niz vojnih , državnih i lovačkih odličja , priznanja i pohvala.

Uz visoke vojne i lovačke počasti, kolega i  lovidrug  mag. iur  Mladan Vidović,  biti će sahranjen  2. travnja ( četvrtak )  u 17 sati na splitskom groblju Lovrinac.

Neka mu je laka hrvatska gruda koju je neizmjerno volio !

Davor MARTIĆ

 

Pogreb pokojnog Mladana Vidovića biti će sutra 2.4. 2015 u 17:00 sati na gradskom groblju Lovrinac u Splitu, 
neka mu je vječna slava i hvala, tim portala Lovac.info
Zadnja izmjena Srijeda, 01 Travanj 2015 13:32