Vrlo rijetka životinja ozlijeđena kod Ribnika – divlju mačku donio lovac

Napisao  Petak, 20 Veljača 2015 13:53

Iako je pramajka svih domaćih mačaka, divlja mačka toliko je rijetka, da ju je, primjerice, dr. veterine Mladen Bulat vidio samo jednom u životu. Sve do jučer, kada mu je na vrata ambulante u Mačekovoj pokucao jedan policajac iz Ribnika držeći u rukama tu rijetku i zaštićenu životinju.

– Čovjek je inače lovac i vozio je iza automobila koji je ovu macu pokupio i ozlijedio na području Ribnika. Životinja je ostala u nesvijesti ležati na cesti, a on ju je pokupio i dovezao nadajući se da ćemo moći nešto napraviti,  kaže nam dr. vet Bulat.

Ubrzo je shvatio da mačka ipak nije teško ozlijeđena, iako ozljede nisu bile bezazlene. Uspio joj je namjestiti iščašeni kuk i rame, te je ostavio da se dobro odmori. Iskoristio je njezinu obamrlost od lijekova da je malo i pomazi.

– Pogledajte je sada i tko zna kada ćete opet. Te su životinje doista prava rijetkost. Naoko su slične domaćim mačkama, a osnovne razlike su u sljedećem: Na repu ima osam crnih krugova, ima veću glavu, veće zube i veće pandže od domaće mačke, a mekuši (jastučići na šapama) su joj crne boje. Ona u prirodi nema neprijatelja, osim risa, kojega kod nas više gotovo i nema, pa je ništa ne može uhvatiti. Hrani se glodavcima i pticama, a može bez problema ubiti i srnu, pogotovo mužjak koji je dvostruko veći od ženke, pričao nam je  dr. Bulat s divljenjem maloj zvijeri držeći je u naručju.

Miki, kako je macu nazvalo njegovo osoblje, je čipirana te će kroz koji dan, čim se oporavi, biti vraćena u prirodu.

Nadamo se da će s preostalih osam života potegnuti do duboke starosti.

 

Izvor: KAportal.hr Foto: KAPortal
Zadnja izmjena Petak, 20 Veljača 2015 14:03