Nosorozi lete u Australiju

Napisao  Srijeda, 04 Svibanj 2016 01:11

Novi projekt zaštite odlučio je preseliti Nosoroge iz Južne Afrike u Australiju. Cilj ovoga projekta je osigurati opstanak nosorozima zbog velike opasnosti od izumiranja radi krivolova.

Do sada je puno učinjeno u vezi zaštite nosoroga. Od ograđenih rezervata unutar područja pod upravom vojske ili nacionalnih parkova, pa sve do rezanja rogova divljim životinjama, ništa nije do sada dugoročno djelovalo protiv krivolov.

Razlog za krivolov je izrazito visoka cijena roga nosoroga od čak 80 000 dolara za jedan kilogram koliko plaćaju Vijetnamci i Kinezi.

Ray Dearlove, osnivač i voditelj projekta Australia Rhino Project, izjavio je: "Više ne postoji sigurno mjesto za nosoroge u Africi."

Njegov, i plan njegovog projekta je u idućih šest godina ukupno 80, svake godine 20, nosoroga preseliti u Australiju. Ovoga svibnja prvih šest nosoroga putuje prema Johanesburgu, gdje će biti smješteni u karantenu, a od tamo će nastaviti putovanje prema "crvenome Kontinetu". Novo stanište nosoroga biti će u Monarto zoološkome vrtu koji se nalazi nedaleko mjesta Adelaide.

Postoji grupacija ljudi koji propituju ovakav pothvat i smatraju ga pretjeranim, ali brojke govore za sebe, pa tako saznajemo da je protekle godine prvi put bio veći broj uginulih od rođenih nosoroga. Također je 2007 godine stradalo samo 13 nosoroga, a od tada je taj broj samo rastao. 2013 godine ubijeno je 1004, 2014 1200, a 2015 godine ubijeno je više od 1500 nosoroga.

Cijena ovog projekta je izrazito visoka. Svaki prijevoz životinje koštati će 75 000 dolara, ali to nije prevelika cijena s obzirom na osiguranje opstanka ovih velikih životinja.

Zadnja izmjena Srijeda, 04 Svibanj 2016 01:16