Pršut za 2500 kn!

Napisao/la  Srijeda, 03 Prosinac 2014 09:15

Kuda idu divlje svinje? - svake godine pita se sve veći broj poljoprivrednika u zadarskom zaleđu kojima divlje svinje ulaze u vinograde i umjesto njih poberu grožđe i unaprijed "popiju" njihovo crno i bijelo vino. Dok s tom "crnom divljači" poljoprivrednici sve teže izlaze na kraj, Damir Štulina na ranču Dar-Mar ima 104 magarca, oko 150 komada raznorazne peradi te čak 76 divljih svinja.

- Na ranču imam petnaest veprova, jednu krmaču, odnosno dlakavu svinju pasmine mangulica, te pedeset nazima, praščića od godinu do dvije godine starosti, koji su križanci vepra i mangulice, nabraja Štulina, farmer na istom mjestu koje pripada Gradu Ninu, ali s različitim adresama - Poljaci, Žerava, Poljica, Poljica Brig. - Iako ih uzgajam već duže od tri godine, tek prije godinu dana ozbiljnije sam se uhvatio uzgoja, kaže Štulina.

- Iako su u prirodi u potrazi za hranom prave štetočine, vjerovali ili ne, riječ o nezahtjevnim i iznimno brižnim životinjama. Naročito se to odnosi na mangulice. Uzgoj mangulica mi je gušt i zato jer ih nitko nema, govori Štulina.

Kad je zdravlje u pitanju Hrvati su, čini se, ipak spremni dobro potrošiti, iako kriza još uvijek traje. - Već imam nekoliko narudžbi za ljekovito meso mangulice, za Božić i Novu godinu. Kilogram je 80 kuna, kaže Štulina, kojem odlično ide i prodaja magarećeg mlijeka koje je postalo na daleko poznato i traženo zbog činjenice da je bogati izvor vitamina, kalcija, fosfora, omega 3 masnih kiselina, svog dijetetskog djelovanja te pomaganja pri liječenju raznih bolesti. Litra ovog mlijeka košta čak 500 kuna.

Među najtraženijim ekskluzivnim proizvodima jedan je od najboljih pršuta na svijetu, onaj od crne svinje. Cijena po kilogramu, bez kosti, iznosi vrtoglavih 2.500 kuna. - Ove zime započinjem i s proizvodnjom pršuta. A tko želi na farmi može ga kupiti i sirovog, kaže Štulina.

Zadarski list, 26.11.,