Policija upozorava: ako uslijed prebrze vožnje naletite na divljač, sami plaćate štetu

Napisao/la  Srijeda, 03 Prosinac 2014 09:25

Policijska uprava požeško-slavonska tijekom ove godine je evidentirala 111 naleta na vozila na životinje na cesti. Najveći dio toga broja čine naleti osobnih automobila na srne.

U slučaju nepridržavanja propisa i neprilagođene brzine odgovoran je vozač. U ostalim slučajevima odgovoran je vlasnik životinje, najčešće lokalni koncesionar lovišta. U rjeđim slučajevima je to i pravna osoba koja javnu cestu na zahtjev osobe koja gospodari lovištem, nije označila odgovarajućom prometnom signalizacijom.

- Osim naleta vozila na srneću divljač evidentirani su i slučajevi sudara s fazanom, jastrebom te domaćim životinjama. Tijekom studenoga bilježimo veći broj tih događaja i to pretežno rano ujutro oko 5 sati ili kasno poslijepodne. Takvi događaji najčešći su na prometnicama u nenaseljenim dijelovima naše županije uz koje se proteže šumsko područje. Stoga upozoravamo vozače da budu maksimalno oprezni na cestama, pogotovo u navedenim dijelovima dana te da obrate pozornost izvan naselja na neočekivanu pojavu divljači, posebice na dionicama ceste na kojima je vidno postavljena prometna signalizacija koja upozorava vozače na pojavu divljači - priopćila je Ivana Radić, glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske.

- Podsjećamo da je za štetu nastalu od naleta na domaće životinje, pod uvjetom da je vozač prilagodio brzinu kretanja uvjetima na kolniku, odnosno pridržavao se drugih prometnih propisa, odgovoran vlasnik životinje kojemu slijedi prijava zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a tijekom ove godine takvih smo imali 12 slučajeva. Sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti odgovara, ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom - dodaje glasnogovornica Radić.

034portal.hr, 28.11., A.G.