... o lisicama u Virovitici

Napisao/la  Utorak, 02 Prosinac 2014 00:30

U Virovitici je sve više prijavljenih slučajeva štete od lisica.

- Ne pamtimo da ih je ikada bilo toliko puno. Svima je nešto stradalo, a nama čini se najviše – kazala je Tereza Rumbak iz Turanovcu koja živi u kući sa suprugom Matom. Njima su lisice u dva navrata ubile 20 kokoši. U Ulici Ivana Gorana Kovačića, nedaleko područne škole, gotovo je svakome nešto nestalo. Lisice, ali i kune tamane što stignu. - Prvi put je usred bijela dana ušla u dvorište. Padala je kiša i nitko nije izlazio van, a ona je po dvorištu ostavila podavljene kokoši. Njih 12. U drugom navratu ih je ubila osam, a u svoj je brlog odnijela četiri – kazuje nam Mato pokazujući mjesto gdje je našao dvije mrtve kokoši kraj ograde na ciglama. - Svako jutro imali smo po jaje, a bilo je i za juhu. Danas ih više nemamo.

Nisu oni jedini. U susjedstvu je svatko “osjetio posjet lisice”. Jedna od obitelji kojoj su lisice samo tijekom jedne noći ubile 7 kokoši i pijevca je obitelj Franje i Ane Garaj iz Ulice Svetog Trojstva u Milanovcu. - Istina je da smo viđali lisice po Milanovcu, ali moram priznati da nismo vjerovali da bi lisica prišla tako blizu mjesta gdje žive ljudi.

Kontaktirano je lovačko društvo  i najavljen je organizirani lov na lisice. Lov na lisice organiziran je „zbog upozorenja većeg broja građana na boravak lisica na tom području, a osobito roditelja koji su se obratili Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje budući su lisice presrele djecu na cesti između Podgorja i Ulice Franje Fuisa te su se zbog čudnog ponašanja lisica djeca bila prisiljena vratiti kući."  Već je izdana i obavijest o lovu na lisice – ali lov se ipak nije održao jer "nisu ispunjeni svi preduvjeti za provođenje lova zbog nemogućnosti ostvarivanja kontakta s lovnim inspektorom“.

Naravno, odmah su reagirale i udruge za zaštitu životinja komentirajući kako interesni lobiji žele pucati po naselju i širiti teror u zajednici, zahtjevajući obustavu hajke na nedužne životinje, te obrazloženje zašto je trebalo biti dozvoljeno krvoločno i bespredmetno ubijanje lisica. Prema njima i London je pun lisica pa ih nitko ne ubija. Mještani bi trebali bolje zaštititi svoje domaće životinje a lovci bi trebali onemogućiti lisicama pristup kontejnerima i otpadu, očistiti parkove i šume i ne ubijati životinje kojima se lisice hrane u šumama i poljima.

Što reći...

Lovac.info
Zadnja izmjena Srijeda, 03 Prosinac 2014 19:12