Posljedice krivolova u Međimurju

Napisao/la  Ponedjeljak, 30 Prosinac 2013 00:03

zamka3Krivolov je u međimurskom kraju zbilja uzeo maha u posljednjih mjesec dana, a rezultati su zastrašujući. Žičane zamke kao da se siju – navečer ih lovci pokupe a već ujutro nailaze na nove. Uz žičane zamke, ima nešto i noćnog krivolova reflektorima. Pojedini krivolovci se služe žicom koja im je na dohvatu ruke - to je najčešće žica kojom su ograđeni privatni voćnjaci ili druga obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Najgore je što krivolovci, izgleda, prodaju meso krivolovom stečenih srne bez ikakvih pretraga što može predstavljati opasnost za građane.

zamka3Krivolov je u međimurskom kraju zbilja uzeo maha u posljednjih mjesec dana, a rezultati su zastrašujući. Žičane zamke kao da se siju – navečer ih lovci pokupe a već ujutro nailaze na nove. Uz žičane zamke, ima nešto i noćnog krivolova reflektorima. Pojedini krivolovci služe se žicom koja im je na dohvat ruke - to je najčešće žica kojom su ograđeni privatni voćnjaci ili druga obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Najgore je što krivolovci, izgleda, prodaju meso krivolovom stečenih srne bez ikakvih pretraga što može predstavljati opasnost za građane.

Mladen Lacković, tajnik Lovačkog saveza Međimurja, kaže da su inače krivolovci već ranije krenuli s nedopuštenim radnjama. Smatra da je za većinu krivolova odgovorna najbrojnija nacionalna manjina u Međimurju. 

- Ova rabota krivolovaca s dijela središnjih međimurskih lovišta odnijela je preko stotitnjak grla srneće divljači. Lovci i lovačka društva imaju time dodatni posao i troškove. Moramo obnoviti i popisati matične fondove divljači. Konzumenti srna nezakonito ulovljenih također su ugroženi jer higijenski ne odgovaraju za prehranu. Krivolovci ostavljaju lešine na lovištima, a lisice prenose bjesnoću što je vrlo opasno i zabrinjavajuće. Pojačali smo nadzor u svim lovištima, prvenstveno u središnjem dijelu Međimurja.

Lacković apelira na građane da ne kupuju meso – ako ništa onda barem zbog činjenice da takva divljač ugiba u mukama i to može potrajati danima. Zdravstvena ispravnost takvog mesa je upitna.
Štete su velike – ne samo zbog srneće divljači nego i zbog nesigurnosti koja se unosi u sustav zaštite divljači i prirode. Lovci očekuju strogo kažnjavanje krivaca - kazneni zakon za takav način lova predviđa kaznu zatvora do tri godine iako još nitko nije osuđen.

Medjimurje.hr, Mnovine.hr, 28.12.13
Zadnja izmjena Ponedjeljak, 30 Prosinac 2013 00:33