Koliko vrijede egzotični trofeji?

Napisao/la  Petak, 13 Prosinac 2013 01:43

vidosevic 1Prenosimo intervjue napravljene s poznatim lovcima i preparatorima u Hrvatskoj koji ocjenjuju i procjenjuju vrijednosti trofeja iz lovačke sobe g. Nadana Vidoševića, prvenstveno u svrhu procjene trofeja, a ne "medijskog naslađivanja" nad lovačkim i nelovačkim  "poduhvatima" g. Vidoševića. Nekima je otprije bilo poznato da je Nadan Vidošević lovac. Međutim, malo njih je znalo za njegove trofeje među kojima su i polarni medvjed, los, divokoza, mošusno govedo i timber vuk za koje je potrebno izdvojiti podosta novaca...

 vidosevicPrenosimo intervjue napravljene s poznatim lovcima i preparatorima u Hrvatskoj koji ocjenjuju i procjenjuju vrijednosti trofeja iz lovačke sobe g. Nadana Vidoševića, prvenstveno u svrhu procjene trofeja, a ne "medijskog naslađivanja" nad lovačkim i nelovačkim  "poduhvatima" g. Vidoševića.

Nekima je otprije bilo poznato da je Nadan Vidošević lovac. Međutim, malo njih je znalo za njegove trofeje među kojima su i polarni medvjed, los, mošusno govedo i timber vuk za koje je potrebno izdvojiti podosta novaca. Tim više što su trofeji bili čuvani na skrovitom mjestu.

 „Njihov jedini smisao i jest da ih se pokazuje, a u suprotnom su, bez obzira koliko novca lovac potrošio da bi do njih došao, sasvim bezvrijedni Zapravo je besmisleno lovačke trofeje čuvati na skrovitome mjestu“ - kaže Ivica Budor, tajnik Hrvatskog lovačkog saveza. Budor potvrđuje kako je Vidošević registrirani lovac, i da posjeduje člansku iskaznicu HLS-a, ali ne želi špekulirati o podrijetlu trofeja.

A to podrijetlo je zbilja posebno. Prema g. Radoslavu Bekavcu, istaknutom hrvatskom lovcu i autoru tema o lovstvu, za lov na polarnog medvjeda treba najmanje 50 000 eura. Tu je uračunato plaćanje odstrijela (npr. medvjed kapitalac u Hrvatskoj je oko 10 000 eura), put do arktičkih predjela, oprema, suradnici, smještaj... A u sličnom novčanom okviru kreće se i lov na mošusno govedo. Vidošević posjeduje i dva preparirana timber vuka (sjevernoamerička podvrsta sivog vuka). Lov na timber vukove je prava ekskluziva koju si mogu priuštiti lovci jako dubokog džepa i to uz odabrane suradnike koji će organizirati tako ekskluzivan lov.

vidosevic 1

Sama preparacija trofeja košta. Preparator Nino Franceschi iz Slavonskog Broda navodi da je cijena prepariranja polarnog medvjeda od 3 do 4 000 eura, dok se vuk može preparirati za "samo" 1500 eura.

Ta strast Nadana Vidoševića dosad je bila slabo poznata upravo zato što je u lov najčešće odlazio u daleke krajeve, a trofejima se, suprotno običaju, nije hvalio. Objavljene fotografije prikazuju samo dio Vidoševićevih trofeja, pa je nemoguće procijeniti koliko je uhićeni bivši predsjednik Hrvatske gospodarske komore novca potrošio na lovački hobi, no nesumnjivo se radi o stotinama tisuća eura.

Slobodna Dalmacija, V.V., 16.11.

 

Zadnja izmjena Petak, 13 Prosinac 2013 18:29