Istra: Maloljetnik ozlijeđen u lovu

Napisao/la  Utorak, 10 Prosinac 2013 02:17

sljuka benaU nedjeljnom lovu kraj Rovinjskog sela ozlijeđen je maloljetnik.

Utvrđeno je da su se članovi lovačkog društva s područja Rovinja nalazili u lovu bez pratnje odgovorne osobe, a s njima se nalazio i jedan maloljetnik. U jednom trenutku 39-godišnjak iz Rovinja se udaljio iz skupine i ispalio hitac u pravcu šljuke, ne vodeći računa o pravcu pucanja i mjestu kretanja ostalih lovaca, pri čemu je pogodio maloljetnog hrvatskog državljanina. Maloljetnik je zbog zadobivenih ozljeda prebačen u Opću bolnicu Pula.

U nedjeljnom lovu kraj Rovinjskog sela ozlijeđen je maloljetnik. Rovinjska je policija provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdila osnove sumnje da je 39-godišnjak iz Rovinja počinio kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Naime, 8. prosinca oko 8 sati, policija je zaprimila dojavu o ozljeđivanju jedne osobe na šumskom predjelu Turnina. Utvrđeno je da su se članovi lovačkog društva s područja Rovinja nalazili u lovu bez pratnje odgovorne osobe, a s njima se nalazio i jedan maloljetnik. U jednom trenutku 39-godišnjak iz Rovinja se udaljio iz skupine i ispalio hitac u pravcu šljuke, ne vodeći računa o pravcu pucanja i mjestu kretanja ostalih lovaca, pri čemu je pogodio maloljetnog hrvatskog državljanina. Maloljetnik je zbog zadobivenih ozljeda prebačen u Opću bolnicu Pula.

O nesretnom događaju obaviještena je i nadležna lovna inspekcija kako bi se utvrdile nepravilnosti tijekom lova i poduzele odgovarajuće mjere protiv lovca koji se nije pridržavao pravila lovačkog ponašanja.

Kako bi se izbjegle nesreće u lovu, odnosno kako bi se zaštitila sigurnost svih sudionika lova, ali i drugih građana te imovine, Policija uprava istarska apelira na pojačan oprez lovaca te pridržavanje pravila lovačkog ponašanja.

U cilju izbjegavanja nesreća u lovu, MUP podsjeća na neka osnovna pravila sigurnosti u lovu:

  • Prilikom odlaska i povratka iz lova, odnosno izvan lovišta i strelišta, oružje se nenapunjeno mora prenositi u odgovarajućim navlakama ili kovčezima.
  • Lovačko oružje nije dopušteno upotrebljavati u vrijeme smanjenje vidljivosti, za vrijeme elementarnih nepogoda i noću, osim za vrijeme mjesečine pri odstrelu određenih vrsta divljači.
  • Kada se ne lovi, oružje treba biti prazno.
  • Oružje se ne smije ostavljati bez nadzora (naslonjeno na drvo, u automobilu ili slično).
  • Oružjem se mora rukovati oprezno i odgovorno.
  • Oružje se ne smije okretati prema sebi ili drugim osobama, već uvijek u sigurnom smjeru.
  • Prst se ne smije držati na otponcu.
  • Prije i za vrijeme lova ne smije se konzumirati alkohol.
  • Budući se velik broj nesreća u lovu događa zbog slabog raspoznavanja lovaca po obraslim i šumskim prostorima, sudionici lova trebali bi nositi reflektirajuće/jasno vidljive kape ili prsluke narančaste ili crvene boje.
MUP Istre
Zadnja izmjena Utorak, 10 Prosinac 2013 12:06