Karlovački kinolozi u vrhu Europe

Napisao/la  Ponedjeljak, 09 Prosinac 2013 13:09

kinologija karlovac lovacObilježava se 40 godina kinologije u Karlovcu
Karlovac - Prošlo je 40 godina od osnutka karlovačkog Kinološkog društva i 35 godina od osnivanja Kinološkog športskog kluba Karlovac. Nekadašnji predsjednik ovih organizacija Dubravko Delić istaknuo je da su svojim radom i uspjehom dali velik doprinos hrvatskoj kinologiji. "U tom razdoblju bili smo prvi klub u Hrvatskoj koji je dobio poligon za školovanje pasa. Kroz naše društvo prošao je veliki broj članova, utjecali smo na odnos i njegovanje drugačijeg prijateljstva između čovjeka i psa u smislu etike i u smislu ponašanja u urbanoj sredini, održali smo niz opredavanja o bolestima, o uklapanju, metodologiji i psihologiji..." kaže Delić. Zanimljivo je da je uzgoj prvih belgijskih ovčara u bivšoj državi počeo upravo u Karlovcu.

Obilježava se 40 godina kinologije u Karlovcu

Karlovac - Prošlo je 40 godina od osnutka karlovačkog Kinološkog društva i 35 godina od osnivanja Kinološkog športskog kluba Karlovac.

Nekadašnji predsjednik ovih organizacija Dubravko Delić istaknuo je da su svojim radom i uspjehom dali velik doprinos hrvatskoj kinologiji.

"U tom razdoblju bili smo prvi klub u Hrvatskoj koji je dobio poligon za školovanje pasa. Kroz naše društvo prošao je veliki broj članova, utjecali smo na odnos i njegovanje drugačijeg prijateljstva između čovjeka i psa u smislu etike i u smislu ponašanja u urbanoj sredini, održali smo niz opredavanja o bolestima, o uklapanju, metodologiji i psihologiji..." kaže Delić. 

kinologija karlovac lovac

Zanimljivo je da je uzgoj prvih belgijskih ovčara u bivšoj državi počeo upravo u Karlovcu.

Na osam prvih organiziranih državnih prvenstava, karlovački kinolozi osvojili su čak sedam titula državnih prvaka. Također, prvo spašavanje i školovanje pasa za spašavanje iz ruševina bilo je u Karlovcu. I u Domovinskom ratu bili su veoma aktivni, te su svoje uspjehe nizali diljem svijeta.

"U toku rata pronesli smo ime naše države i izašli iz anonimnosti na kinološkoj karti Europe. Bili smo jedno od najvećih iznenađenja na svjetskom prvenstvu u Belgiji, gdje smo među stotinjak predstavnika osvojili prvo i drugo mjesto u vježbama poslušnosti" kaže Delić. Naime, i prvi pas u povijesti Hrvatskog kinološkog saveza koji je položio najteži tragački ispit na svjetskom prvenstvu u Švicarskoj 2007. godine, bio je karlovački pas, njemački ovčar Scar. Odlični kinološki rezultati u četiri desetljeća potvrdili su golem entuzijazam i trud karlovačkih kinologa. Mnogi naraštaji večeras će se prisjetiti tog razdoblja na Kinološkoj večeri kojom će obilježiti dvije velike obljetnice u povijesti karlovačke kinologije.

Izvor: RM (foto: ksk-karlovac.hr)
Zadnja izmjena Ponedjeljak, 09 Prosinac 2013 14:20