U međunarodni Red sv. Huberta po prvi puta primljeni hrvatski lovci

Napisao/la  Utorak, 05 Studeni 2013 20:38

hubert vitezovi 1U Međunarodni red vitezova sv. Huberta, najstarijeg lovnog reda na svijetu, u časno bratstvo našeg najstarijeg sveca zaštitnika lovaca i lovočuvara uvedena su sedmorica lovaca iz Republike Hrvatske: ELVIS VUČIĆ, MILAN RUPČIĆ, DAVOR MARTIĆ, LJUBOMIR BERBER, MIRKO CETINJA, ŽELJKO NADILO i JOZO JURIĆ.

U Međunarodni red vitezova sv. Huberta, najstarijeg lovnog reda na svijetu, u časno bratstvo našeg najstarijeg sveca zaštitnika lovaca i lovočuvara uvedena su sedmorica lovaca iz Republike Hrvatske.

hubert vitezovi 1Nakon obreda, kojega je vodio voditelj katoličke misije i svećenik u Lavamundu don Marko Laštro, ispred vitezova sv. Huberta iz Nakon obreda, kojega je vodio voditelj katoličke misije i svećenik u Lavamundu don Marko Laštro, ispred vitezova sv. Huberta iz Austrije u časni red uvedeni su Elvis Vučić, Milan Rupčić, Davor Martić, Ljubomir Berber, Mirko Cetinja, Željko Nadilo i Jozo Jurić. U samostanu u St. Georgenu don Marko Laštro održao je propovijed novim vitezovima, uputivši ih u višestoljetna pravila časnog bratstva vitezova sv. Huberta. Sedmorica lovaca inače su prvi i jedini lovci iz Hrvatske uvedeni u Međunarodni red vitezova sv. Huberta koji okuplja etičke lovce u svim europskim državama. U Austriji ovaj Red okuplja 80 članova što je dokaz da vitezovi strogo paze na prijam i ulazak novih članova u svoje redove.

Sljedbenicima visokog reda sv. Huberta na prigodnoj svečanosti prijema obratio se Veliki Prior Reda dr. Ervin Račić, podrijetlom iz Dalmacije, čija je obitelj prije gotovo 400 godina iselila u Austriju. Red sv. Huberta osnovan je 1695. godine u Češkoj a osnovao ga je grof Franz Anton von Sporck. “Tijekom svoje povijesti Red je prošao mnoge nedaće ali ubrzo se oporavio zahvaljujući velikanima lovačke misli, pobornicima časnih lovačkih običaja i lovačke etike“, naglasio je dr. Račić u svojem govoru pred hrvatskim lovcima, novopečenim nositeljima lente sv. Huberta.

hubert vitezovi 4

Lovna etika već stoljećima je utjelovljena u kodeks Reda sv. Huberta. Pozdrav Reda je Dem diligite Animalis diligentes! ili Poštuj Stvoritelja, poštujući njegova stvorenja! Dr. Račić je istaknuo da to zapravo znači etički pristup divljači u lovu, lov bez pohlepe, bez mržnje prema predatorima i omalovažavanja netrofejne divljači. Red naglašava ponizni ljudski i vjerski stav bez arogancije, a osnovni kredo Reda su pravedan lov, etičan odnos prema divljači i lovcu, te održavanje i zaštita staništa. Red sv. Huberta pridaje veliku važnost i značenje lovačkom zajedništvu i međusobnom druženju gdje su svi članovi jednaki, bez obzira na profesionalnu orijentiranost i društveni status.

Austrijski vitezovi Reda sv. Huberta promovirali su i organizacijski ustroj Reda. Trenutno je Veliki majstor reda koruški vojni dekan mons. Emmanuel Longin. Postoje provincije Reda, kao recimo Balleien, pod vodstvom Velikog Priora dr. Ervina Račića . Potom slijede regionalne strukture reda, Konventikle, koje okupljaju sljedbenike sv. Huberta u Koruškoj. Voditelj Konventikla u Koruškoj je Johan Fanzoj, prior Reda. Duhovni centar Međunarodnog reda sv. Huberta je samostan Kremsmunster u Gornjoj Austriji. Ovdje se redovno sastaju članovi Reda, koji će se okupiti sredinom prosinca na zajedničkom predblagdanskom skupu Reda. Sjedište Međunarodnog reda vitezova sv. Huberta u Hrvatskoj je u Ogulinu. Red vitezova sv. Huberta u Hrvatskoj vodi don Marko Laštro sa austrijskim kolegama.

„Red je strogo ograničen brojem članova“, istakao je don Marko, „želimo samo časno društvo lovaca - sljedbenika sv. Huberta, što je naše načelo i u drugim europskim zemljama.“. Čast  da nose povijesni križ vitezova sv. Huberta Međunarodnog reda  zaslužiti će hrvatski lovci sredinom iduće godine na posebnoj svečanosti u Austriji.

Čestitke lovcima!

Dobra kob press
Zadnja izmjena Srijeda, 06 Studeni 2013 13:01