Iz medija: Ovčari na deset minuta blokirali Krčki most

Napisao  Petak, 23 Siječanj 2009 01:54
prosvjed_ovcari_krkKRK -Sedamdesetak predstavnika ovčara, vinogradara, vinara, ali i stanovnika otoka Krka zatvorilo je jučer, 22. 01. 2009. oko podne  na dvadesetak minuta promet na Krčkom mostu kako bi upozorili na problem alohtone divljači na otoku koja uništava nasade i ubija ovce. 
Uz transparente 'Sanaderu, otoci su naša baština, a ne lovačka prćija', 'Čobankoviću, prodao si dušu lovcima' i 'Vlado, budi majka, a ne maćeha' prosvjednici su prozvali Vladu i ministarstva da pod utjecajem lovačkog lobija ne želi riješiti problem alohtone divljači, odnosno divljih svinja i medvjeda....

KRK – Stotinjak krčkih ovčara desetminutnom blokadom Krčkog mosta izrazilo je nezadovoljstvo i ogorčenje štetama koje već godinama trpe otočni uzgajivači ovaca ali i poljoprivrednici, posebice vinogradari i vinari. Prosvjedni skup održan točno u dvanaest sati koji je nakratko u potpunosti paralizirao promet s krčke strane otočne poveznice sa kopnom Domagoj Gršković, jedan od organizatora prosvjeda iskoristio je i za upućivanje javnog »apela očaja« kojim su okupljeni ovčari i poljoprivrednici po tko zna koji put pozvali nadležne državne, regionalne i lokalne institucije na brže i učinkovitije djelovanje na planu uklanjanja divljih svinja sa kvarnerskih otoka.

 

prosvjed_ovcari_krk_v
– Nije ugrožena samo naša egzistencija već i sigurnost svih žitelja otoka Krka. Ne pada nam na pamet bedemima ograđivati naše vinograde, gradove, kampove i hotele, istaknuo je Gršković. Mi smo tu bili prije divljih svinja i lovačkih društava koja gospodare lovištima, naglasio je pozvavši javnost da ne nasjeda »lovačkim pričama« iz kojih proizlazi kako divlje svinje na otoke dolaze plivajući. Okupljeni, vidljivo revoltirani ovčari i poljoprivrednici iskazali su potpuno suglasje oko ocjene kako dvije godine provedbe Akcijskog plana uklanja alohtone divljači sa sjevernojadranskih otoka nisu urodile nikakvim plodom.

 

– Štete su se, barem što se Vrbničkog područja tiče u odnosu na prošlu godinu povećale deset puta. Stoga od nadležnih državnih tijela tražimo da se uz tzv. lovačke, hitno počnu primjenjivati i sve druge metode kako bi se sa otoka napokon potpuno uklonile štetočine koje uništavaju otočno ovčarstvo i poljoprivredu, istaknuo je Gršković. Prosvjednici su, tijekom kraće blokade Krčkog mosta naglasili kako gube strpljenje te kako je ovo »posljednje upozorenje«. Ne učine li nadležni ništa, sve izglednijom postati će mogućnost da otočani sami preuzmu inicijativu i započnu sa rješavanjem ovog problema kako znaju i umiju, pa čak metodama suprotnim zakonima – koji ih očito više ne štite.

Izvor: novilist.hr / Autor: Mladen TRINAJSTIĆ

  

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58