Iz medija: Zbog divlje guske ga strpali u zatvor i uzeli putovnicu

Napisao  Četvrtak, 29 Siječanj 2009 00:07

guska_lisasta BATINA - Najobičnija ustrijeljena divlja guska koju je srbijanski državljanin Atila Šinković iz Novoga Orahova imao u gepeku svoga automobila u vrijeme prelaska hrvatsko- srpske granice u Batini koštala ga je više od 2.000 kuna, pritvor u osječkom zatvoru, oduzimanje putovnice te suđenje na sudu u Belom Manastiru.

Sva ova silna poniženja Šinković je doživio zbog pogrešne procijene Inspektora zaštite prirode koji je divlju gusku zamjenio s, od lova zaštićene vrste, grenlandskom guskom.

 

BATINA - Najobičnija ustrijeljena divlja guska koju je srbijanski državljanin Atila Šinković iz Novoga Orahova imao u gepeku svoga automobila u vrijeme prelaska hrvatsko- srpske granice u Batini koštala ga je više od 2.000 kuna, pritvor u osječkom zatvoru, oduzimanje putovnice te suđenje na sudu u Belom Manastiru.

Sva ova silna poniženja Šinković je doživio zbog pogrešne procijene Inspektora zaštite prirode koji je divlju gusku zamjenio s, od lova zaštićene vrste, grenlandskom guskom.

gsuka_lisasta_v
Guska lisasta (Anser albifrons Scopoli)  - lovna divljač u Hrvatskoj

 

Šinković je kao lovac 9. siječnja sudjelovao u lovu s lovcima baranjskog LD-a Lug od kojih je na dar i dobio ulovljenu divlju gusku. Pri povratku kući na graničnom prijelazu Batina prijavio je tu divlju gusku koju je djelatnica carine uslikala mobitelom i zatražila mišljenje Inspektora zaštite prirode.

Ovaj je pak prema toj slici dobivenoj SMS-om zaključio da se radi o rijetkoj i zaštićenoj vrsti guske s Grenlanda zbog čega je lovcu uručena kazna od 2.200 kuna zbog izbjegavanja carinskog nadzora.

Iznenađen razvojem situacije Šinković je želio platiti kaznu no imao je kod sebe samo eure te je od carinske službenice dobio kaznu na iznos od 350 eura. Kada je to i platio, premda se radilo o neregularnoj transakciji srbijanski državljanin traži pomoć odvjetnika koji carinsku službenicu prijavljuje USKOK-u.

glogovnjaca_guska
Guska glogovnjača (Anser fabalis Latham.) - lovna divljač u Hrvatskoj

 

No tu se uključuje i državno odvjetništvo koje za Šinkovića traži zadržavanje u pritvoru od 48 sati uz oduzimanje putovnice. Međutim njegov odvjetnik uspjeva osigurati potvrdu kojom je odbačena svaka mogućnost da se grenlandska guska nađe u Baranje no tu ne prestaje i agonija za ovog Vojvođanina koji je morao provesti desetak dana u Hrvatskoj.

Na prvom ročištu u Belom Manastiru koje je održano tek protekloga petka Državno odvjetništvo, nakon što je odbačeno švercanje zaštićene vrste ptica, tereti lovca zbog pokušaja prijelaza granice s guskom bez veterinarske potvrde za što od suda traži osudu od 6 mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine i protjerivanje iz države na godinu dana.

Budući da je Šinković djelatnik srbijanske policije u cijeli je slučaj uključen srbijanski konzulat u Hrvatskoj.

greenlandwhite-frontedgeese06-lovac
Grenlandska guska - Greenland White-fronted Goose  - jako slična Lisastoj gusci

 

Izvor: slobodnadalmacija.hr/Tomislav Prusina / EPEHA / 27.01.2009.

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58