Odstrijel teladi bez majki

Napisao/la  Subota, 07 Prosinac 2013 04:30

kosuta-tele2Znanstvena istraživanja provedena u Škotskoj pokazala su da jeleni koja ostaju bez majki u prve dvije godine života imaju manje šanse za preživljavanje od jelena uz koje je majka. Mlade životinje su se hvatale i označavale a potom puštale na slobodu radi praćenja. Mladi mužjaci koji su ostali bez majke u prvoj godini života sporije su razvijali svoje rogove što može imati učinka na njihovu kasniju reprodukciju. Oni koji su postali siročad prije druge godine imali su veću smrtnost od mužjaka kojima majke nisu odstrijeljene. Ženska telad i dvizice ostaju duže uz majku pa je rizik od smrti za njih bio povećan neovisno o dobi. 

kosuta-teleZnanstvena istraživanja provedena u Škotskoj pokazala su da jeleni koja ostaju bez majki u prve dvije godine života imaju manje šanse za preživljavanje od jelena koji imaju majku. U Škotskoj obitava 350 do 400 000 jelena običnog koji nemaju prirodnog neprijatelja pa se populacijom gospodari selektivnim lovom kako bi se brojnost držala pod kontrolom. Prosječno se 60 000 jelena odstrijeljuje selektivnim lovom, i to po 25 000 mužjaka i ženki te 10 000 teladi.

Istraživanja su provedena na otoku Rumu u Škotskoj. Telad se hvatala i označavala a potom puštala na slobodu radi praćenja. Mladi mužjaci koji su ostali bez majke u prvoj godini života sporije su razvijali svoje rogove što može imati učinka na njihovu kasniju reprodukciju. Oni koji su postali siročad prije druge godine imali su veću smrtnost od mužjaka kojima majke nisu odstrijeljene. Ženska telad i dvizice ostaju duže uz majku pa je rizik od smrti za njih bio povećan neovisno o dobi. Istraživanjem je zaključeno da potomstvo ovisi o majkama i kad ih se odbije od sise, i to kroz učenje o tome gdje naći sklonište, gdje se hraniti itd.

Budući da se prilikom kontrole populacije obično odstrijeljuju košute, zaključak istraživanja je da se ili odstrijele ženke bez mladih, ili i košute i telad (pogotovo neodbijena od sise).

BBC, 18.11.2013
Zadnja izmjena Nedjelja, 23 Veljača 2014 21:11
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023