Lov i Lovni Turizam u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Napisao  Petak, 10 Studeni 2006 00:51
Ocijeni
(0 glasova)

dubrovacka-z-lovac

Smještena na vrlo uskom obalnom području, s isturenim poluotokom Pelješcem i otocima Korčulom, Lastovom i Mljetom, Dubrovačko-neretvanska županija, s površinom od 1.782 km2, najjužnija je hrvatska županija.

Grad Dubrovnik, današnje središte županije, izrastao je prvobitno na malom stjenovitom otoku Lausu, nastanjenom romanskim stanovništvom, pod imenom Ragusa (početkom VII. stoljeća).

Vremenom se stopio s hrvatkim naseljem, nazvanim Dubrovnik (vjerojatno zbog šume mediteranskog hrasta - dubrave). Spomenut prvi put u dokumentima bosanskog bana Kulina 1189. godine, grad se do XIV stoljeća potpuno kroatizirao.

U tom stoljeću Općina Dubrovnik (Communitas Ragusina) prerasta u Republiku Dubrovačku (Republica Ragusina), razvijajući se tijekom narednih stoljeća u moćno trgovačko i pomorsko središte. Sa svojim očuvanim fortifikacijskim plaštem, prekrasnim kulama (Minčeta, Lovrijenc), Kneževom palačom, Orlandovim stupom na glavnom trgu - Stradunu, Dubrovnik je kao cjelina uvršten u svjetski popis spomenika kulture. Pedesetgodišnja tradicija održavanja Dubrovačkog ljetnog festivala svrstala ga je u red najatraktivnijih svjetskih ljetnih igara na otvorenom. 

Na vrlo uskom području županije izmjenjuju se spomenici kulture i zaštićene prirodne ljepote - rimski Epidaur (Cavtat) i svjetski poznati Arboretum u Trstenom, zaštićena arhitektura Stona i Nacionalni park Mljet ili delta Neretve.

Osim uobičajenog i vrlo razvijenog ljetnog turizma, postoji u nekim dijelovima županije i mogućnost razvoja lovnog turizma, posebno na poluotoku Pelješcu i na ušću Neretve.  Na 167.000 ha lovišta ustanovljena su 23 županijska i 7 državnih lovišta, kojima gospodari 17 lovačkih udruga, udruženih u Lovački savez Dubrovačko-neretvanske županije.

Državnim lovištem "Sveti Ilija - Orebić" gospodare Hrvatske šume - Uprava šuma Makarska. Muflon, veoma atraktivna divljač visokog lova, naseljena je na području Orebića 1970. godine. Blaga klima, kvalitetna hrana i pravilno gospodarenje ovom vrstom divljači u proteklom razdoblju dali su izvanredne rezultate. Već 1984. stečen je trofej muflona u lovištu "Orebić" ocijenjen sa 233,85 CIC točaka - i danas aktualni prvak Hrvatske. Proširen na cijeli poluotok Pelješac, danas je jedna od glavnih lovnih atrakcija.

muflon1.jpgfazan-gnjetlovi_Phasianus_snipe_lovacZEC_Lepus_europaeus_Pall 

U dolini Neretve tradicija je lov na lisku,koju će vam nakon lova, prema vašoj želji, ljubazni domaćini spremiti kao izuzetan gurmanski specijalitet. Lov na jarebicu kamenjarku, prepelicu, šljuku, divlju patku, fazana i zeca moguć je u lovištima županije.

Izvor: HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA

LOVIŠTA DUBROVAČKO - NERETVANSKA ŽUPANIJA

Pročitano 7975 puta Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58