Baranjska lovišta obiluju jelenima - i stranim lovcima

Napisao/la  Utorak, 09 Rujan 2014 00:00

Ovih dana u nadaleko poznatom lovištu Podravlje - Podunavlje, na području Kopačkoga rita, kojim gospodare Hrvatske šume - Uprava šuma Podružnica Osijek, započela je rika jelena, a time i početak lovne sezone 2014./2015. godine koja će potrajati sve do sredine siječnja iduće godine.

Ovih dana u nadaleko poznatom lovištu Podravlje - Podunavlje, na području Kopačkoga rita, kojim gospodare Hrvatske šume - Uprava šuma Podružnica Osijek, započela je rika jelena, a time i početak lovne sezone 2014./2015. godine koja će potrajati sve do sredine siječnja iduće godine.

U četvrtak, 28. kolovoza, inozemni lovac odstrijelio je i prvog ovogodišnjeg zlatnog jelena običnog, čiji je trofej, odlično razgranato rogovlje, ocijenjen sa čak 226 CIC točaka, a za koje je sukladno cjeniku Hrvatskih šuma, platio nešto više od 100 tisuća kuna. U utorak, također inozemni lovac, odstrijelio je još jednog zlatnog jelena s tek nešto manje CIC bodova, a do sada ukupno još i nešto manje financijski vrijedna četiri srebrna i četiri brončana jelena.

- Svi termini za lov na jelena običnog tijekom rujna, u kojemu će trajati intenzivna rika, u našim su lovištima u Baranji i okolici Đakova zauzeti. Riječ je uglavnom o skupinama lovaca iz Francuske, Njemačke, Austrije, skandinavskih i zemalja Beneluxa, ali i čitave Europske unije, koji nam stižu preko naše agencije, ali i drugih za lovački turizam specijaliziranih turističkih agencija. Imamo najavu dolazaka i nekoliko domaćih lovaca, što nas posebno raduje - veli Boris Ljubojević, voditelj Uprave šuma Podružnica Osijek.

Inozemni lovci koji posljednih godina sve više otkrivaju čari lova na jelensku divljač u Baranji, odnosno lov na poznatog baranjskog jelena, sve više izražavaju želju za lovom takvih visokotrofejnih primjeraka. Stoga, veli Ljubojević, i rade na uzgoju upravo takvih jelena, što Hrvatskim šumama i donosi povećane prihode, naravno, uvijek u okviru utvrđenih lovno-gospodarskih osnova, odnosno održavanju optimalnog broja divljači na tom prostoru.

Pritom ističe da su i svi njihovi smještajni kapaciteti u lovačkim kućama rezervirani pa će tridesetak njihovih zaposlenika, koji će lovcima stajati na usluzi cijelo to vrijeme, imati pune ruke posla. Pritom se očekuje i financijski najbolja lovna sezona do sada, u kojoj će i uz skupne lovove na divlje svinje, koji će uslijediti nešto kasnije, osječka Podružnica Hrvatskih šuma ostvariti prihod i veći od pet milijuna kuna, čak i nešto više nego što je ostvarivano u najboljim prijeratnim godinama.

Sukladno prihvaćenim lovno-gospodarstvenim osnovama, u lovnoj sezoni koja je upravo počela, na području lovišta Podravlje - Podunavlje odstrijelit će se propisana kvota. Taj će broj vjerojatno biti i veći, budući da se bilježi visok rast broja te divljači zbog iznimno povoljnih vremenskih uvjeta, a što je predviđeno i Zakonom o lovstvu u takvim slučajevima. Prema Ljubojevićevim riječima, dio mesa divljači isporučit će se, sukladno ugovorima, velikim kupcima - hrvatskim i inozemnim mesprerađivačima, a dio će preostati i za slobodnu kupnju građanima.

Zanimljivo je da s inozemnim lovcima, koji u sve većem broju stižu malim avionima, dolazi i sve više članova njihovih obitelji koji posebno zanimanje pokazuju i za drugim turističkim zanimljivostima Baranje i Osijeka. Posebice Kopačkom ritu, baranjskim vinskim cestama, lokalnim ugostiteljima i slično, što im Hrvatske šume i omogućavaju svojom sve raznovrsnijom ponudom i uslugama.

- Za ovu smo sezonu mnogo napravili i kad je riječ o dodatnom uređenju i opremanju naših lovačkih kuća, a na tome ćemo intenzivno raditi idućih godina, kao i na proširenju naše ukupne turističke ponude, a sve u želji da postanemo i jezgro ukupne baranjske turističke destinacije - veli Ljubojević.

Pritom ističe da su se u toj želji već i dodatno kadrovski ekipirali, a sve veći prihodi od lovstva i značajnije okretanje Hrvatskih šuma prema kontinentalnom turizmu, rezultirat će i novim turističkim ponudama za domaće i inozemne turiste.

Glas Slavonije, 05.09., N.V.
Zadnja izmjena Srijeda, 10 Rujan 2014 10:24