Uzgoj sitne divljači - Krunoslav Pintur

Srijeda, 30 Lipanj 2010 18:00
Ocijeni
(5 glasova)

uzgoj_sitne_divljaci_pintur_120.jpg

  • Autor: Krunoslav Pintur,  dr.vet.med.
  • Nakladnik:  
  • ISBN: 
  • Dimenzije: 21cm x 15cm
  • Napomena: Udžbenik je odobren kao veleučilišni udžbenik na Veleučilištu u Karlovcu te kao sveučilišni udžbenik na Poljoprivrednom fakultetu Sveučilišta u Osijeku.
    Ovaj udžbenik je namijenjen osim studentima preddiplomskog stručnog Studija lovstvo i zaštita prirode Veleučilišta u Karlovcu i diplomskog studija Lovstvo i pčelarstvo na Poljoprivrednom fakultetu Sveučilišta u Osijeku i studentima drugih sveučilišnih preddiplomskih i diplomskih studija koji u svom nastavnom programu izučavaju opisanu tematiku...

Izašao je novi sveučilišni i veleučilišni udžbenik "Uzgoj sitne divljači", autora Krunoslava Pintura


Udžbenik je odobren kao veleučilišni udžbenik na Veleučilištu u Karlovcu te kao sveučilišni udžbenik na Poljoprivrednom fakultetu Sveučilišta u Osijeku.
Ovaj udžbenik je namijenjen osim studentima preddiplomskog stručnog Studija lovstvo i zaštita prirode Veleučilišta u Karlovcu i diplomskog studija Lovstvo i pčelarstvo na Poljoprivrednom fakultetu Sveučilišta u Osijeku i studentima drugih sveučilišnih preddiplomskih i diplomskih studija koji u svom nastavnom programu izučavaju opisanu tematiku. Vjerujem da će kao korisno štivo poslužiti brojnim stručnjacima koji rade u lovstvu kao i čitateljima izvan akademske zajednice, koji se profesionalno ili hobistički bave prirodnim, odnosno intenzivnim uzgojem sitne divljači.Udžbenik je nastao kao rezultat višegodišnjeg rada u nastavi, uzgoju i istraživanju sitne divljači te on  predstavlja sintezu svih, autoru dostupnih,  relevantnih znanja objavljenih na ovu tematiku, naročito posljednjih dvadeset godina.  Osim grafičkih prikaza i tablica, radi lakšeg razumjevanja teksta, udžbenik je ilustriran i brojnim fotografijama (120 fotografija autora udžbenika).  Udžbenik kroz dvije cjeline, prirodni i intenzivni uzgoj, obrađuje pet najznačajnih vrsta sitne divljači; zeca, fazana, trčku skvržulju, kamenjarku i patku gluharu. Unutar prirodnog uzgoja obrađena je problematika uzgajanja sitne divljači u  današnjim uvjetima sekundarnih ekosistema (agroekosistema) ili tzv. kultiviranog krajolika nastalog pod utjecajem čovjeka, odnosno njegovih djelatnosti, prvenstveno poljoprivrede. Kroz 9 poglavlja predstavljena je biologija, status populacije, uvjeti gospodarenja i mjere zaštite, određivanje osnovnih populacijskih elemenata, planiranje odstrijela, uređivanje lovišta s naglaskom na poboljšanje kvalitete staništa, zimska prihrana i sprečavanje šteta. Intenzivan uzgoj obrađuje tehnologiju kaveznog uzgoja zeca i intenzivnog uzgoja pernate divljači u fazanerijama s osvrtom na hvatanje, transport, odnosno ispuštanje intenzivno uzgojene sitne divljači u lovišta. Predstavljen način lovnog gospodarenja sitnom divljači u skladu je s aktualnim znanstvenim dostignućima ali i načelima  održivog gospodarenja.Budući da je riječ je o prvom visokoškolskom udžbeniku iz područja uzgoja sitne divljači objavljenom na hrvatskom jeziku, nadamo se da je njime barem djelomično umanjen problem nedostatka stručne literature iz područja lovstva u Hrvatskoj. 

 

Cijena udžbenika je 120,00 kn, a udžbenik je moguće kupiti u skriptarnici Veleučilišta ili narudžbom na tel. 047/843-511.

 

uzgoj_sitne_divljaci_pintur_540.jpg
 

Izvadak iz recenzije:

 ...„Udžbenik Uzgajanje sitne divljači sveobuhvatno je napisano štivo koje donosi neophodna teorijska i praktična znanja kao i vrijedna iskustva na polju prirodnog i intenzivnog uzgoja sitne dlakave i pernate divljači. Po toj osnovi ovo nastavno štivo pretendira na široku publiku (studente,  uzgajivače praktičare i dr.). „ „Svojim sadržajem, razmatranjem, opisima te korištenom literaturom, a posebno iznesenim vlastitim iskustvima, ovaj rad je vrijedan i dugo očekivani teorijski i praktični prilog učinkovitijem uzgoju sitne divljači na našim prostorima...." „U prilog ove okolnosti ide i činjenica da ne postoji slično recentno dijelo koje bi na ovako slojevit način prezentiralo obrađenu tematiku......"

 Prof.dr.sc. Zdravko Janicki

...."Kvalitetom i suvremenošću sadržaja, načinom obrade i prikazom materije te svojom cjelovitošću u potpunosti je prilagođen srodnim kolegijima na fakultetima na kojima se lovstvo studira u okviru diplomskih magistarskih studija. U ovom će udžbeniku dargocjen sadržaj pronaći i stručnjaci kojima će poslužiti kao dragocjen priručnik u njihovoj svakodnevnoj praksi. Stoga udžbenik „Uzgajanje sitne divljači" ocjenjujem visokom ocjenom i toplo ga preporučujem svima zainteresiranima."

Prof.dr.sc. Antun Alegro

" Djelo predstavlja vrijedan doprinos u području znanstvene grane lovstva, posebice na području gospodarenja lovištem, u kojem je osjetan nedostatak literature. Naročito se to odnosi na nastavnu literaturu budući da je lovstvo u novije vrijeme značajnije zastupljeno na razini visokog obrazovanja, kako na razini stručnih (veleučilišnih), tako i na razini sveučilišnih studija. Navedeno djelo na sustavan način obrađuje gospodarenje sitnom divljači, koja ima važnu ulogu u okviru poljoprivredne proizvodnje, budući da većina ove divljači obitava upravo na obradivim poljoprivrednim površinama. Osim što će primarno služiti kao vrijedna nastavna literatura studentima za pripremu ispita, djelo svojim pristupom može pomoći stručnjacima u praktičnom radu kao priručnik, ali pomoći i znanstvenicima u postavljanju pokusa znanstveno-istraživačkom radu."

Prof.dr.sc. Tihomir Florijančić

 

 
Pročitano 7916 puta Zadnja izmjena Srijeda, 25 Srpanj 2012 15:22
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023