Predstavnice LU Dama Dama na Bavarskom jesenskom forumu

Utorak, 16 Listopad 2012 00:25
Ocijeni
(0 glasova)

Predstavnice LU Dama Dama, Branimira Zimić i Anita Bračun, bile su prisutne na Bavarskom jesenskom forumu, u dvorcu Guteneck kod Nabburga, a sve pod visokim pokroviteljstvom HLS-a kao krovne organizacije svih lovaca u hrvatskoj.

50 Flyer_Herbstforum

Nit vodilja foruma kao i tema debate bila je LOVNA ETIKA.

Renate Weber, predsjednica bavarskih lovkinja, bila je jedan od prezentera foruma, a posebno se u uvodnom djelu osvrnula na zajedničku suradnju hrvatskih i njemačkih lovkinja, te dugogodišnje prijateljstvo i komunikaciju koja je prisutna između te dvije organizacije.

Kao što znamo, etika u lovstvu, bazična je, te na taj način lovna zajednica štiti moralan i smjeran pristup odstrelu divljači u lovištu.

Žena u lovu i etika žene u lovu provlačila se kroz sva predavanja. Žena, kao strpljiva, emotivnija, pažljivija - procjenjuje bolje i puca razumnije.

Tu se ne misli samo na odstrel divljači, več i na divljač samu. Do trenutka odstrela, bitno je da životinja ima svoj mir, da živi bez stresa, bez uznemiravanja u svom prirodnom okruženju. To je cilj jednog djela lovne etike o kojem treba malo više razmišljati. Lovkinje su ujedno i zaštitnice prirode kao i divljači i ta međusobna simbioza rezultira dobrim fondom zdrave divljači u mirnom okruženju koje oni nastanjuju. Nikako ne birati između prirode i životinja, trebamo WALD UND WILD! kako je bilo naglašeno u predavanju profesora dr.Miroslava Vodnansky-a.

Nadalje, odstrel divljači niti u jednom trenutku nebi smio biti bez osječaja, simpatije prema živom biću. Divljač do zadnjeg trena nesmije osjetiti bol, patnju.

Divljač je hipersenzibilna na sve externe promjene, pa je time i intuitivnija, znatiželjnija, bojažljivija - u skladu s prirodom.

Naravno, realnost i nepredviđene situacije u lovu, nešto su sasvim drugo, ali sva lovačka populacija treba težiti prema ispunjenju etike prvenstveno na osobnoj, a onda i na kolektivnoj razini. Etika nema granica, suradnja  mora postojati unutar malih kolektiva (lovačka društva/udruženja lovaca) i pretočiti se na jednu generalnu lovačku populaciju.

Promatrajmo lov kroz dimenziju doživljaja, emocije, druženja, zaštite divljači i prirode, učenja - to je cilj svakog lovca.

Nemojmo dopustiti lov bude motiviran isključivo brojem CIC točaka, bio je zaključak cijelog foruma.

Anita Bračun  Predsjednica LU DAMA DAMA

Pročitano 3675 puta Zadnja izmjena Četvrtak, 17 Rujan 2015 00:55
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023