Prvenstvo u trapu LS Požeško slavonske županije održano po novim pravilima

Napisao/la  Srijeda, 17 Rujan 2014 00:10

Na strelištu LS Požeško-slavonske županije u Bzenici, održano je Županijsko prvenstvo u streljaštvu za lovce – disciplina trap. Na natjecanju je sudjelovalo 19 Lovačkih društava sa ekipom od 6 lovaca strijelaca.

Na strelištu LS Požeško-slavonske županije u Bzenici, održano je Županijsko prvenstvo u streljaštvu za lovce – disciplina trap. Na natjecanju je sudjelovalo 19 Lovačkih društava sa ekipom od 6 lovaca strijelaca.

"Po novom pravilniku HLS-a puca se u dvije nove discipline, to je lovački trap i lovački parkur. Danas pucamo u disciplini trap, na dvije piste koje zadovoljavaju kriterije za olimpijska sportska borilišta. Dogradnjom automata priređene su i za natjecanja u ove dvije nove discipline. Ugradnjom četiri nove mašine za izbacivanje letećih meta spremni smo prihvatiti sve vrste lovačkih natjecanja, pa smo tako krajem rujna domaćini državnog natjecanja lovaca u streljaštvu na obje ove discipline koje organizira Hrvatski lovački savez" – istakao je Zdravko Vujnović, predsjednik ŽLS požeško-slavonskog i član predsjedništva HLS.

Danas je lovcima bilo malo teže jer su do sada glinene golubove u letu gađali odmah spremni iz stava za pucanje, a po novom pravilniku sada pušku drže u nivou pojasa, glasom daju znak za izbacivanje leteće mete, sačekaju da automat izbaci metu i tek onda zauzimaju stav za pucanje i gađaju leteću metu. 

"Kako su svi naučili pucati po dosadašnjim pravilima, danas će biti malo prilagodbe, posebno što je novo da nakon znaka za izbacivanje mete automat izbacuje metu sa zadrškom od 1 do 3 sekunde, te lovac ne smije odmah podići pušku u stav za pucanje, nego sačekati da leteća meta izleti u zrak. No do državnog natjecanja nadam se da će svi lovci uspješno savladati nova pravila." – dodaje Vujnović, koji najavljuje da će osim letećih golubova novi automati izbacivati i pokretne mete koje oponašaju let trčke.

Lovački savez osigurao je streljivo i leteće mete za sve lovce za trening i samo natjecanje, jer u današnje vrijeme krize mnogi odustaju od natjecanja zbog velikog iznosa za streljivo. 

"Za preinake na strelištu ove godine izdvojili smo oko 20 tisuća eura i možemo reći da je to sada najbolje strelište za lovačke discipline u Hrvatskoj" – ističe Vujnović.

Natjecatelje su pozdravili domaćin, pleternička gradonačelnica Antonija Jozić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji je uz želje za što boljim rezultatima i otvorio ovo natjecanje. Istakao je veliku važnost lovaca i lovačkih društava koji se brinu za očuvanje prirode i velikog fonda divljači, te istakao da postaju sve više i grana privrede i turizma za područje Požeško slavonske županije, stoga će Županija u narednom razdoblju pomoći lovačkim društvima u toj novoj transformaciji i razvoju gospodarske djelatnosti.

Nakon cjelodnevnog natjecanja i raspucavanja onih s istim brojem bodova dobili smo i pobjednike. Pucalo se dva puta po deset metaka, svaki od 6 članova ekipe. Tradicionalno već nekoliko godina ekipni pobjednici su strijelci LD Sv. Hubert iz Požege sa 62 boda, drugo je LD „Fazan“ iz Pakraca sa 59, a treće LD „Vidra“ iz Čaglina sa 58 postignutih bodova.

U pojedinačnoj konkurenciji najbolji strijelac je Tomislav Rohaček iz LD Strijela, Bektež, drugi je Josip Savi iz LD Fazan, Pakrac, a treći Tomica Mrđenović LD Fazan, Ruševo. Dalje su se plasirali Josip Lesiček LD Fazan, Pakrac, Silvio Čvarak LD Slavonac, Kutjevo i Matej Minarik LD Vidra, Čaglin koji konkuriraju za županijsku ekipu na državnom natjecanju.

Požeška kronika, 08.09.
Zadnja izmjena Nedjelja, 07 Prosinac 2014 15:13
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023