Vlada odobrila: 1200 komorana bit će ubijeno do 15. veljače

Napisao  Petak, 12 Siječanj 2018 07:54

Odlukom Ministarstva poljoprivrede do 15. veljače ove godine bit će ubijeno čak 1200 zaštićenih ptica kormorana, odnosno velikog vranca, jer smatraju da je riječ o štetočinama koje uništavaju riblji fond. 

Riječ je o pticama koje su na popisu zaštićenih životinjskih vrsta u gotovo svim europskim zemljama. U Ministarstvu poljoprivrede potvrdilu su nam odluku o odstrelu i rekli da je zapravo riječ o rješenju Ministarstva zaštite okoliša i energetike, koje je dopustilo "trgovačkim društvima koja se bave gospodarskim uzgojem slatkovodnih riba uklanjanje jedinki velikog vranca u svrhu smanjenja velike gospodarske štete na ribljem fondu u ribnjacima". 

Pozivaju se pritom na kvote koje je odobrila Europska Komisija, a prema kojima je dopušten odstrel do čak deset posto zimujuće populacije tih ptica. 

 

Zaštićena vrsta

Prema procjenama ornitologa u Hrvatskoj obitava oko šest do osam tisuća parova velikog vranca, odnosno oko petnaest tisuća jedinki.

Ingeborg Bata iz Udruge za zaštitu divljih životinja šokirana je odlukom vladajućih o pomoru zaštićene vrste. 

"Neka odgovore na pitanje tko je uopće napravio procjenu broja jedinki kormorana. Pretpostavljam da je odluka donesena paušalnom procjenom. Nije poznato ni tko će uopće kontrolirati provedbu odluke, odnosno, tko će kontrolirati hoće li se lovci zaustaviti na tih 1200 jedinki - rekla nam je Bata. 

U udruzi Prijatelji životinja također su zgroženi odlukom i smatraju da je to još jedan slučaj u kojem čovjek rješava problem kojeg je sam stvorio nauštrb životinjske populacije. 

" Odluka državnih vlasti da stane u zaštitu jedne životinjske vrste ubijanjem druge, paradoksalna je i neprihvatljiva. Na udaru su se našli kormorani koji se, uj skladu s prirodnim načinom života, hrane ribom. A da paradoks bude veći, u Hrvatskoj su zaštićena životinjska vrsta čije se stanište ne smije uznemiravati, kao i bilo koja jedinka", kaže Vlatka Balaš iz Prijatelja životinja. 

Aktivisti se boje i da odstrel vjerojatno neće stati na brojci od 1200 te se pitaju hoće li se ponovno dogoditi da kormorani dođu na rub izumiranja. Problem s kormoranima i ribom u ribnjacima prisutan je već neko vrijeme u cijeloj regiji, a izračunato je da da te ribe samo na predjelu Kopačkog Rita godišnje pojedu oko 400 kilograma ribe. 

 

Radikalna mjera

Odstrel zaštićenih kormorana svojedobno je određen i u Sloveniji, no tada se radilo o samo stotinjak jedinki. Hrvatska se odlučila na mnogo radikalniju mjeru. Treba napomenuti, što su nam potvrdili u oba nadležna ministarstva, da je to prvi puta u Hrvatskoj da je odobren pomor ove zaštićene vrste. Ministarstvo zaštite okoliša pojasnilo je svoje rješenje.

"15 ribnjačarskih tvrtki koje se bave komercijalnim uzgojem slatkovodnih riba podnijelo je ovom Ministarstvu (zaštite okoliša, op.a.) zahtjeve za odstrjel kormorana zbog velikih šteta koje ova vrsta ribojedne ptice čini na ribljem fondu. Ministarstvo je u studenom 2017. godine izdalo navedenim ribnjačarstvima dopuštenja za izuzeće od zabranjenih radnji, kojima je dopušten odstrjel jedinki velikog vranca u razdoblju do 15. veljače 2018. godine na područjima pojedinih ribnjaka.

Dopuštenja su izdana temeljem stručnih mišljenja Hrvatske agencije za okoliš i prirodu o utjecaju planiranog odstrjela kormorana na svakom pojedinom ribnjaku, u kojima se navodi da je odstrjel jedinki opravdan jer se provodi u svrhu smanjenja štete koju veliki vranac čini na ribama koje se uzgajaju u šaranskim ribnjacima. Važno je naglasiti da je utvrđeno kako je 1198 jedinki velikih vranca, koliko je odobreno za odstrjel, 10% od minimalne brojnosti nacionalne zimujuće populacije ove vrste, što se smatra prihvatljivom nacionalnom kvotom za odstrjel. Ova kvota, ukoliko se ostvari, neće zimujuću populaciju velikog vranca u Hrvatskoj dovesti u nepovoljno stanje očuvanja u njegovom prirodnom području rasprostranjenosti.

Odstrjel jedinki obavlja se, kažu temeljem odredbi Zakona o lovstvu, odnosno sukladno rješenju Ministarstva poljoprivrede kojim se određuju uvjeti i način lova. Zbrinjavanje lešina obavlja se sukladno posebnim propisima iz područja veterinarstva. Ribnjačarstvo koje je nositelj dopuštenja dužno je voditi evidencijski popis o odstrijeljenim jedinkama velikih vranaca (za svaki dan provedbe odstrjela: datum i vrijeme, broj prisutnih velikih vranaca, broj odstrijeljenih velikih vranaca, ime i prezime lovca koji je odstrjel proveo, ukupni broj utrošenih lovačkih patrona tijekom lovnog dana). Nadzor poštivanja ovog i ostalih uvjeta zaštite prirode propisanih rješenjima ovog Ministarstva provodi nadležni inspektor zaštite prirode. 

 

100posto.hr
Zadnja izmjena Petak, 12 Siječanj 2018 08:25