U LEKENIKU SVE PO PLANU I PROPISU

Četvrtak, 11 Siječanj 2018 07:39

„Ma da ste došli prošli put, trideset divljih svinja probilo nam štand i pobjeglo, ovih par što smo ulovili nije ništa prema krdu koje je pobjeglo“.

Ovo nam kazuje Branko Radinčić, lovnik LU „Šljuka“ Lekenik. Predsjednik Ivan Rak samo dodaje kako ni on sam nije stigao reagirati jer je krdo prošlo kroz tutnjavu kao vlak koji prolazi obližnjom prugom Zagreb-Sisak.

Protekle godine vlakovi su vozili po voznom redu, a lovci iz Lekenika ostavrili sve zacrtano po planu i propisu. Bila je prilika da se na Bogojavljenje, opet okupe članovi i njihovi gosti u lovu na divlje svinje. Ni blato do koljena nije smetalo osamnestorici gostiju i još toliko domaćih lovaca u lovu na veprove.

Iako je na štandu bilo čestdesetak lovaca s gostima, pale su tri svinje. To je bio razlog za bogati gablec u baraci društva u šumi Kalje. Razvezale se lovačke priče, kako se nekad radilo i lovilo u snijegu do pojasa.

Ante Morić (94), najstariji aktivni lovac nakon „štanda“ vodi u igranju „bele“ i druženju. Gosti su u sumrak ispraćeni sa prigodnim darovima, sa željom da dođu opet. Tako rade u Lekeniku i zato im je sve uspješno...

 

Napisao i snimio: Boris Ćavar