Pučko otvoreno učilište capreolus tiskalo novi udžbenik za lovce i lovkinje, lovočuvare i lovočuvarice „vještina gađanja i siguran lov„

Napisao  Srijeda, 13 Prosinac 2017 13:02

U sklopu programa obrazovanja kadrova u lovstvu splitsko Pučko otvoreno učilište CAPREOLUS tiskalo je novi udžbenik za obuku lovaca i lovkinja, lovočuvara i lovočuvarica pod naslovom VJEŠTINA GAĐANJA I SIGURAN LOV autora Vedrana Martića, vlasnika i direktora oružarske kuće DOBRA KOB u Splitu te više stručnih suradnika: Elvisa Vučića, Ante Udovičića ,Perice Tucaka i Davora Martića.

Ovo je četvrti udžbenik CAPREOLUSA u posljednje vrijeme namijenjen edukaciji kadrova u lovstvu. Naime, CAPREOLUS je nedavno tiskao novi udžbenik LOVSTVO grupe autora , izmjenjeno i dopunjeno izdanje, VJEŽBENICU ZA POLAGANJE ZAVRŠNOG LOVAČKOG ISPITA, ISPITA ZA LOVOČUVARE I OCJENJIVAČE TROFEJA DIVLJAČI grupe autora, potom AUTOHTONE PASMINE LOVAČKIH PASA GONIČA ing. agro. ANTE UDOVIČIĆA.

U pripremi je također udžbenik PRVA POMOĆ U LOVU dr. med. Edise Ercegović, specijaliste medicine rada i športa koji će ugledati svijetlo dana u siječnju iduće godine. Dra. Ercegović je profesor na CAPREOLUSU iz nastavnog predmeta prva pomoć u lovu, sudski je vještak i posjeduje samostalnu ambulantu medicinu rada u Splitu.

U udžbeniku VJEŠTINA GAĐANJA I SIGURAN LOV autori opisuju osnovne metode sigurnog gađanja i lova divljači , napose navođenjem složenosti organizacije skupnog lova kada je veća mogućnost da dođe do možebitnih neželjenih situacija i eventualnih posljedica. Naime, lovac i lovkinja trebaju shvatiti da u ni u kojem slučaju ne gađaju na divljač koju dobro ne vide, da se u lovu služe lovačkom etikom i lovačkim običajima, potom cijelo jedno poglavlje sa odličnim fotosima i ilustracijama mladog splitskog umjetnika Josipa Režića obuhvaća (ne)pravilno držanje i nošenje lovačkog oružja do lova, za vrijeme lova i poslije lova.

Autori se slažu kako lovac i lovkinja moraju upamtiti da lovište nije strelište i da prije nego što ispale prve hice na bježeću divljač moraju proći zahtjevnu vježbu (obuku) gađanja i u njoj se stalno usavršavati.

„Iskustvo nas nedvojbeno uči da je svladavanje novih vještina znatno učinkovitije i svrsishodnije od ispravljanja uvriježenih i stečenih navika. Stoga je važnost prvih učitelja lova i lovstva neprocijenjiva“, napisao je u recenziji stručni suradnik CAPREOLUSA prof. dr. sc. Roman Safner, redoviti profesor u trajnom zvanju iz Zagreba.

„ Uz obilje novih znanja budući lovci i lovkinje u novom priručniku pronaći će zanimljivo štivo pisano jednostavnim, ali stručnim jezikom ,a već „starim „ lovcima priručnik će svakako pružiti dovoljno informacija za rekapitulaciju i osvježavanje već ranije stečenih znanja „.

Udžbenik , pored uobičajenih više-manje poznatih stavova i pravila o ponašanju lovaca i lovkinja u lovu, donosi i neke nepoznate momente sa ciljem da sudionike lova upozori na njih s nadom da će im oni koristiti prilikom lovljenja divljači i kretanja u lovištu. U udžbeniku je čitavo poglavlje posvećeno propisima Zakona o lovstvu i Zakona o oružju, osnovama lovne balistike, kao i pratećih propisa o sigurnom lovu i gađanju.

Nakladnik i ovoga novog udžbenika je splitska nakladnička kuća DOBRA KOB d.o.o.

Zadnja izmjena Srijeda, 13 Prosinac 2017 14:57