Varaždinski lovci brinu o svojim pomagačima

Napisao  Četvrtak, 05 Listopad 2017 16:42

Lovci lovačkih društava Varaždinke županije brinu o svojim pomagačima u lovu. Takvu tvrdnju potkrjepljujemo podatkom da svake godine prosječno desetak mladih pasa ptičara polaže osnovni ispit – ocjena eksterijera i rad u lovištu.

Vlasnici nekih drugih pasmina sa svojim psima sudjeluju na ispitima u drugim mjestima, pa se može potvrditi da lovozakupnici zajedničkih lovišta ove županije raspolažu s dovoljnim brojem pasa odgovarajućih pasmina za uspješno odvijanje lova.

Zadnjeg dana u rujnu na ispit prirođenih osobina lovci su doveli sedam pasa ptičara i to četiri njemačka oštrodlaka, jednog epanjelbretonca, jednog setera i jednu mađarsku vižlu.

varazdinski lovci i pomagaci2

Suci su bili vrlo zadovoljni njihovim radom u polju, ali je nažalost zbog nepravilnih zubala troje pasa dobilo ocjenu eksterijera svega dobar (3). I u radu u lovištu, ali i u ocjeni eksterijera, ovog je puta odskakao pas As čiji je ponosni vlasnik Marijan Filipašić iz Ludbrega.

Drugog dana, odnosno 1. listopada, održano je županijsko natjecanje u lovno-kinološkom kupu „Sv. Hubert“. Prijavilo se deset lovaca sa svojim psima-pomagačima.

 

Najbolji rezultat je zabilježio August Barulek iz LU „Trčka“ Šaulovec (pas Ator, engleski seter), a slijedili su ga Almir Kubat iz „Zelendvora“ (pas Erbo,vajmarski ptičar), Velimir Varga iz LD „Vepar“ Novi Marof (pas Astor, njemački oštrodlaki ptičar), Mario Katalenić iz LD „Kalnik“ Varaždinske Toplice i pas May itd. Ispiti i natjecanja održani su na vrlo dobrim terenima lovišta Šaulovec kojim uspješno gospodari LD „Trčka“. Sudili su lovno-kinološki suci HLS – Anđelko Modrić, Matija Ležaić i Ivan Zidar.

 

Slavko Labaš
Zadnja izmjena Četvrtak, 05 Listopad 2017 17:15