POSJETILI SMO LOVAČKO DRUŠTVO „KUNA“ SELA KOD SISKA

Napisao  Ponedjeljak, 10 Srpanj 2017 02:18
POSJETILI SMO LOVAČKO DRUŠTVO „KUNA“ SELA KOD SISKA BORIS ČAVAR

Do svoje kuće kroz tri tuđa lovišta

  Ugrijalo srpanjsko sunce u šumi Kljuka kod Starog Farkašića. U hladovini starih posavskih hrastova nekim ljudima nije vruće dok vrijedno rade. Uređuje se lovačka kuća LD „Kuna“ Sela kod Siska. Da bi došli do svoje  lovačke kuće lovci „Kune“ moraju proći kroz tri tuđa lovišta! Hoće reći da im je legalizirana lovačka kuća u tuđem lovištu. Do nje od svog lovišta imaju nekoliko kilometara.

„ Kad idemo u lov okupljamo se kraj nogometnog igrališta NK „Hajduk“ Sela, a sastanke držimo u Vatrogasnom domu. Pošle godine ostali smo bez lovišta Kljuka, gdje je i naša lovačka kuća. Nikoga ne krivimo jer nije nam produljen zakup tog lovišta. Gospodarimo sa dva lovišta od devet tisuća hektara, kazuje Igor Martinić, jedan od dosad najmlađih predsjednika „Kune“ iz Sela.

 Uz to su prije deset godina ostali bez lovišta Letovanski lug, a ove godine nisu ga dobili na licitaciji. Lovačka kuća je baš na rubu tog lovišta za kojim žale. Društvo ima devedeset matičnih članova, a odlučili su da mlade članove iz okolice primaju bez naplate upisnine, pa dolaze mladi lovci. Kako kazuje predsjednik Igor Martinić, uz srnu i fazana divlja svinja je najbrojnija divljač u lovištu. Baš u srpnju divlje svinje prave najveće štete poljoprivrednicima. Slabo pomažu replenti i električni pastiri. Do sada su dogovori i nagodbe prolazili.

 Tajnik Zlatko Posavec kazuje kako je društvo utemeljeno 1946. godine. Imaju tri lovca veterana, te petnaest zaslužnih članova koji su više od tri i pol desetljeća u društvu. Starina Stjepan Zeman dodaje kako u obitelji Đuke Bugarina postoji lovačka iskaznica iz 1929. godine. Onda je također bilo lovačko društvo s imenom „Kuna“. Zeman kazuje kako je on lovac od 1972. a u to doba skoro da nije bilo divljih svinja, ali je srna i zečeva bilo daleko više. Danas su pašnjaci zapušteni, a šikara se širi. Zahvaljujući sisačkoj Šumariji društvo je dobilo materijal za gradnju postojeće lovačke kuće, ostalo su lovci uređivali godinama. Svoje objekte uređuju i svakodonevnim radom.

 Dok lovnik Marinko Franjko govori kako krivolova nema, Damir Sekulić pokazuje pehare koje je osvojila streljačka momčad, a bez svoje streljane. Na zidu lovačke kuće uz ostale trofeje je i rogovlje jelana, koji se nekad ondje lovio. Fotografija iz 1953. godine dokazuje kako se u lovištu Kljuka lovio i vuk! Ondje je i umjetnička slika Ukazanje Svetog Huberta, koju je izradio umjetnik Božidar Škofac. Možda je baš Sveti Hubert sačuvao lovce „Kune“ iz Sela.

 Boris ĆAVAR
Zadnja izmjena Ponedjeljak, 10 Srpanj 2017 02:26