Održana redovna Skupština Hrvatskog lovačkog saveza

Napisao  Ponedjeljak, 03 Srpanj 2017 09:26

U Vili Garić u Podgariću u petak, 30. lipnja 2017. godine održana je redovna s Skupština Hrvatskog lovačkog saveza na koju su se odazvala 62 zastupnika od ukupno 64 koliko broji Skupština

Skupštinom je predsjedao predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak uz dopredsjednike Mladena Balića, Ljubomira Grgeca, Josipa Malnara, Vinka Pavlića i Zdravka Vujnovića u svojstvu članova radnog predsjedništva.

1 DSC 9049

 Na samom početku skupštine verificirani su mandati zastupnika u Skupštini te je tako umjesto:

  • Josipa Carovića iz LS-a Međimurske županije Zvonimir Hlebec, iz LS-a Varaždinske županije
  • Petra Silića članom skupštine postao je Željko Dvekar, iz LS-a Grada Zagreba
  • Stjepana Mahina članom postaje Slavko Rendulić, a iz LS-a Zadarske županije
  • Željka Modrića članom skupštine postao je Željko Bušić.

1 DSC 9049 1

 U Izvršnom odboru Hrvatskog lovačkog saveza umjesto Petra Silića bit će Ivan Kutnjak predsjednik LS-a Varaždinske županije, a u Nadzornom odboru umjesto Ivana Kutnjaka bit će Slavko Labaš.

Zapisnik prošlogodišnje Skupštine održane u Jastrebarskom jednoglasno je usvojen kao i sva izvješća. Prijedlog programa rada i financijski plan za 2018. godinu također su jednoglasno usvojeni.

DSC 9010

 Predsjednik Dečak obrazložio je plan za kupljenu Vilu Garić u kojoj se održavala Skupština, a  što je ujedno i prva nekretnina kupljena od vremena kupovine zgrada u Nazorovoj 61 i 63.

Plan za Vilu Garić prezentiran je članovima Izvršnog odbora na posljednjoj sjednici. Predložen je i usvojen prijedlog da se članarina Hrvatskog lovačkog saveza od 200,00 kuna za 2018. godinu ne mijenja te će tako i u 2018. godini iznositi 200,00 kuna.

Lovci s dokazanih navršenih 50 godina članstva prema potvrdi lovačkih saveza županija i naredne godine biti oslobođeni članarine prema Hrvatskom lovačkom savezu.

DSC 9077

 Prema planu krenulo se preko novoosnovanog tijela u izradu programa za povlačenje sredstava iz fondova prekogranične suradnje kao i fondova EU-a. 


To tijelo bit će u službi obavještavanja i županijskih lovačkih saveza gdje je otvoren prostor za konkuriranje za sredstva.

Pod točkom razno predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak osvrnuo se na pitanje Zakona o lovstvu koji bi se trebao nanovo izraditi i obrazložio proceduru njegove izrade i donošenja.

Ostvaren je osobni kontakt i održan sastanak s Ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem vezan uz ovo pitanje te će se imenovati povjerenstvo i izraditi Zakon po mjeri Hrvatskog lovca poštujući standarde EU.

DSC 9107

U raspravi se potaknulo pitanje vezano uz štete od naleta vozila na divljač i potraživanja koja opterećuju lovačka društva.

Ovo pitanje mora riješiti politika obzirom je jedino kod nas ostala ovakva praksa kakve nigdje u svijetu nema.

DSC 9126

 Zastupnici su upoznati i s problemom u lovištima Ličko-senjske županije koji je vezan uz problematiku davanja u koncesiju zemljišta i pašarenja gdje se površine ograđuju i onemogućuje lov i razvoj lovnog turizma te problemom paljenja korova gdje strada divljač i uništava se stanište.

DSC 9125

 Potaknulo se i pitanje nedobivanja markica za obilježavanje odstrijeljene divljači na vrijeme te nastalim štetama. Zastupnici su postavili pitanje i tražili pomoć pri ishođenju mogućnosti za lov liske na tradicionalni način. 


Zastupnici Skupštine raspravljali su i o terminu održavanja Skupštine kao i svim aktualnostima vezanim uz hrvatsko lovstvo.

Zadnja izmjena Ponedjeljak, 03 Srpanj 2017 09:51