Pomor jelena na Šarengradskoj adi, uzrok nije poznat

Napisala  Ponedjeljak, 27 Travanj 2015 20:19

Pretpostavlja se da se radi o zarazi američkim metiljem koji je stigao s uvezenim američkim bjelorepim jelenom i zarazio domaće jelene

ILOK - U posljednjih mjeseca dana na Šarengradskoj adi mještani su pronašli desetak lešina jelena i košuta. Kako navode mještani na lešinama nema nikakvih vanjskih ozljeda tako da se ne radi o ugibanju divljači nakon ranjavanja. Neke lešine jedu čagljevi.

Iz Lovačke udruge Srndać potvrdili su kako su dobili dojave lovaca o ugibanju jelenske divljači ali da uzrok nije poznat. Pretpostavlja se da se radi o zarazi američkim metiljem koji je stigao s uvezenim američkim bjelorepim jelenom i zarazio domaće jelene. Ugibanje jelena na Šarengradskoj adi u županijskom Upravnom odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj za sada nemaju službenu dojavu.

Šarengradska ada je jedno od graničnih spornih područja između Hrvatske i Srbije. Taj otočić su oduvijek koristili mještani Šarengrada i Iloka ali se radi o području koje unatoč tome i danas nije pod kontrolom Hrvatske. Tamo službeno nema lova i šarengradski lovci tamo odlaze bez oružja. Na otoku nema stanovnika, a i dalje ga najčešće koriste građani Hrvatske.

Izvor: vecernji.hr