BiH: odstrijeljena medvjedica koja je činila višemjesečnu štetu na stoci

Napisao/la  Utorak, 07 Listopad 2014 10:52

U planinskom selu Vojinovići kod Tjentišta (jugoistok Bosne i Hercegovine) odstrijeljena je medvjedica, koja je u proteklih nekoliko mjeseci ubila više od stotinu ovaca u selima na desnoj obali Drine. Nakon dobivnog odobrenja resornog ministarstva, akcija Šumskog gazdinstva "Maglić" i Lovačkog udruženja "Bakić" trajala je više od mjesec dana.

U planinskom selu Vojinovići kod Tjentišta (jugoistok Bosne i Hercegovine) odstrijeljena je medvjedica, koja je u proteklih nekoliko mjeseci ubila više od stotinu ovaca u selima na desnoj obali Drine.

Nakon dobivnog odobrenja resornog ministarstva, akcija Šumskog gazdinstva "Maglić" i Lovačkog udruženja "Bakić" trajala je više od mjesec dana. Medvjedicu je odstrijelio lovac Željko Čolaković, koji je šest noći zaredom s kolegama čekao zvijerku. 

- "Milan Kostović i ja rasporedili smo se na dva mjesta pored tora. Svjetlo je bilo upaljeno, ona je oko pola jedan uskočila u tor. Pucao sam, metak je pogodio, ali je iskočila iz tora. Našli smo je 20 metara od tog mjesta", priča Čolaković.

On ističe da mu nije drago što je ubio medvjedicu ali da nije imao nekog izbora, jer su mještani živjeli u strahu. Prema njegovim riječima, u selima je bilo alarmantno stanje - ljudi nisu spavali, po cijelu noć su galamili, lupali i svirali da bi je otjerali. Medvjedica je intenzivno napadala stoku u tom kraju – zaprimljeno je više od 40 prijava! 

Pokušalo se s pojačanom prihranom i na neke druge načine ali to nije polučilo rezultate. Na kraju je morala biti odstrijeljena. Jako je bitno što je odstrijeljena prilikom napada na stoku što znači da je locirana upravo problematična medvjedica.

Medvjed je zakonom zaštićena životinja, pa je kazna za nedozvoljen odstrijel oko 20 tisuća maraka (78 000 kuna!)

Dnevnik.ba, 01.10.
Zadnja izmjena Ponedjeljak, 06 Listopad 2014 20:25