Umro Richard Cabela, osnivač Cabela Inc.

Napisao/la  Petak, 21 Veljača 2014 00:05

dick cabelaCabela's Incorporated objavila je vijest da je njezin osnivač, Richard N. Cabela, umro u svom domu u Sydneyu (Nebraska) u 77. godini. Richard je zajedno sa svojom suprugom Mary i bratom Jimom osnovao Cabela's 1961. godine kada je za 45$ kupio ručno izrađene ribolovne mušice koje je pokušao prodavati poštom. Uspio je prodati ravno jednu mušicu. Nakon promjene strategije narudžbe su počele stizati. i Cabela je uvidio potencijale kupovine naručivanjem poštom. Kupio još ribolovne opreme i napravio mini katalog koji je prilagao uz svaku narudžbu i tako je počelo. Danas je Cabela's poduzeće teško 3.6 milijardi dolara, ima 50 dućana po cijelom SAD-u, a svoje kataloge šalje u 125 zemalja svijeta. Poduzeće je postalo vodeći maloprodajni lanac u SAD-u i najveći svjetski div direktne marketinške prodaje na području opreme za lov, ribolov, kampiranje 

dick cabelaCabela's Incorporated objavila je vijest da je njezin osnivač, Richard N. Cabela, umro u svom domu u Sydneyu (Nebraska) u 77. godini.

Richard je zajedno sa svojom suprugom Mary i bratom Jimom osnovao Cabela's 1961. godine kada je za 45$ kupio ručno izrađene ribolovne mušice koje je pokušao prodavati poštom. Uspio je prodati ravno jednu mušicu. Nakon promjene strategije (ponudio je, za prvu kupnju, 5 besplatnih mušica, a naplatio troškove poštarine 25c) narudžbe su počele stizati. Adresa svakog kupca pisana je na kartice. Time je Cabela shvatio potencijale kupovine naručivanjem poštom, kupio još ribolovne opreme i napravio mini katalog koji je prilagao uz svaku narudžbu. I tako je počelo.

Poduzeće Cabela's nije prvo krenulo s kataloškom prodajom ali nitko ih nije mogao nadmašiti u brizi za kupce i pružanju najbolje vrijednosti za novac. Svojim načinom poslovanja Cabela's je omogućila zaljubljenicima u outdoor aktivnosti dobivanje kvalitetne opreme bez obzira na mjesto stanovanja.

Poduzeće se istaklo u brizi za kupce, i uvijek se slušalo želje kupaca kako bi im se moglo isporučiti proizvode koji im trebaju. Cabela se zauzimao za istraživanje i razvoj outdoor proizvoda – ako nije bilo proizvoda koji je kupac trebao, Cabela se potrudio da ga napravi pod svojim imenom. Zbog te strasti Cabela's i proizvodi kompanije postali su kultni diljem svijeta.

Outdoor industrija izgubila je i kreativnog mislioca i neumornog zagovornika zaštite divljači i staništa, čovjeka koji je svojim neumornim radom i voljom ostvario američki san. Richard i njegova supruga Mary bili su strastveni lovci i posjećivali su lovišta diljem svijeta. 2001. g. Richard je primio prestižnu C.J. McElroy nagradu Safari Club Internationala zbog svoje predanosti očuvanju i promicanju lova i lovne tradicije, a supružnici su prema časopisu Outdoor Life, svrstani u top 25 najutjecajnijih osoba u lovstvu i ribolovstvu.

Danas je Cabela's poduzeće teško 3.6 milijardi dolara, ima 50 dućana po cijelom SAD-u, a svoje kataloge šalje u 125 zemalja svijeta. Poduzeće je postalo vodeći maloprodajni lanac u SAD-u i najveći svjetski div direktne marketinške prodaje na području opreme za lov, ribolov, kampiranje i slično. Kroz maloprodajnu i direktnu prodaju Cabela's nudi širok i osebujan izbor kvalitetnih proizvoda po konkurentnim cijenama a pruža vrhunske usluge kupcima. Od svog osnutka brend Cabela's postao je jedan od najpoznatijih brendova outdoor rekreacijske opreme. 2001. godine Cabela's katalog bio je peti najpopularniji katalog u SAD-u.

Poduzeće ima i svoju Cabela's Club Visa karticu koja je dio loyality programa. Cabela's ima nekoliko kompanija kćeri: Trophy Properties (agencija za nekretnine), Outdoor Adventures (organizacija lovnih i ribolovnih putovanja) i Gun Library (prodaja novog, rabljenog i starinskog oružja).

Cabela's dućani su i prave turističke atrakcije pune prepariranih trofeja, akvarija, prikaza staništa, prostora za streličarstvo i u jednoj godini mogu privući i 4 milijuna kupaca. Poduzeće je i produciralo nekoliko televizijskih serija koje se prikazuju na kanalima WildTV i Outdoor Channel, te video igara lovne tematike, a ima i vlastiti časopis.

Lovac.info
Zadnja izmjena Petak, 21 Veljača 2014 00:18