11. veljače je u Poljskoj "Dan hranjenja šumskih životinja"

Napisao/la  Petak, 14 Veljača 2014 00:07

poljska-zimsko-hranjenje 3Zanimljiva inicijativa iz Poljske: 11. veljače proglašen je „Danom hranjenja šumskih životinja“. Akcija je zamišljena kao suradnja građana, udruga, šumara i lovaca a cilj joj je upoznavanje javnosti s uvjetima života divljači tijekom zime. Pri tome se organiziraju se predavanja i radionice po šumarijama i školama, uključuju se mediji i volonteri, izrađuju se hranilice za ptice i divljač i solišta, te se nosi hrana na hranilišta.

 poljska-zimsko-hranjenje 3

Zanimljiva inicijativa iz Poljske: 11. veljače proglašen je „Danom hranjenja šumskih životinja“. Akcija je zamišljena kao suradnja građana, udruga, šumara i lovaca a cilj joj je upoznavanje javnosti s uvjetima života divljači tijekom zime. Pri tome se organiziraju se predavanja i radionice po šumarijama i školama, uključuju se mediji i volonteri, izrađuju se hranilice za ptice i divljač i solišta, te se nosi hrana na hranilišta.

Debeli snježni pokrivač se polako topi i smrzava i tako formira slojeve leda koji ometaju divljači pristup travama, mahovini i sjemenu – jedinoj dostupnoj hrani u prirodi tijekom zimskih mjeseci. Divljače se okreće i skidanju kore sa stabala čineći štetu. Gladne životinje se počinju približavati naseljima što ih izlaže dodatnim rizicima: napadu pasa lutalica i sudaru automobila.

poljska-zimsko-hranjenje 2

Glavni cilj zimskog hranjenja životinja je olakšavanje opstanka u najtežem razdoblju godine. Divljač se većinom prehranjuje iz hranilišta punjenih sijenom, žitom i repom, a postavljaju se i solišta. Šumari obaraju i stabla kako bi se jeleni i losovi domogli mladih grančica i meke kore, a ujedno se sprečavaju štete na mladim stablima. Uz to, čisti se snijeg s šumskih prometnica, oko mjesta gdje se životinje hrane i otkopava se snijeg kako bi divljač došla do vode. Šumari hrane i divlje ptice – prošle godine na njih je otišlo 25 tona hrane, jer su im oni saveznici u borbi protiv insekata.

Hranjenje divljih životinja smatra se korisnim  za divljač, ali i za ljude i samu šumu.

Pojedince koji žele hraniti životinje zimi nastoji se povezati sa šumarima i lovcima kako bi oni dali savjet o vrsti hrane i mjestu hranjenja. Također, upozorava se ljude da divlje životinje hrane samo za najoštrije zime – ako je zima blaga one se moraju brinuti same za sebe, te da ih se ne uznemirava u vrijeme hranjenja.

poljska-zimsko-hranjenje 4

Lovac.info