Najstarije lovačko društvo ili udruga na području Republike Hrvatske

Napisao/la  Ponedjeljak, 10 Veljača 2014 00:08

Dvojba koje je najstarije lovačko društvo (udruga) u Republici Hrvatskoj traje gotovo jedno stoljeće pa različita društva iz samo sebi poznatih razloga prisvajaju to prvenstvo. Razlozi takvog postupanja leže u činjenici što je državnopravni prostor zemlje Hrvata bio pod jurisdikcijom i suverenitetom različitih država. Kao rezultat te činjenične i pravne zablude imamo i danas tragikomičnu situaciju glede sporenja koja je udruga odnosno lovačko društvo najstarije u Republici Hrvatskoj. Pravo i trajno udruženje lovaca osnovano je u Splitu 1887. godine.

Primjerice kada se objavljuju prve knjige iz oblasti lovstva one u pravilu obuhvaćaju samo Hrvatsku u užem smislu te ne obuhvaćaju Istru, Dalmaciju, Međimurje, Baranju i Srijem. Štoviše polazeći od Zakona lovu (lovstvu) iz 1870. i 1893. ponovo se ima u vidu samo uži dio Hrvatske (Kraljevina Hrvatske i Slavonije). Da bude tragedija veća čak se ne obuhvaća ni područje tzv. Vojne krajine na koju se odnose posebni propisi.

Kao rezultat te činjenične i pravne zablude imamo i danas tragikomičnu situaciju glede sporenja koja je udruga odnosno lovačko društvo najstarije u Republici Hrvatskoj. Odgovor na to pitanje daju nam Državni arhivi sa sjedištem u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Zadru, Šibeniku, Dubrovniku, Pazinu, Rijeci, Varaždinu i sl.

Prava udruživanja su utvrđena Zakonom o pravu udruživanja od 26. studenog 1852. godine (objavljen u Državnom zakonskom listu br. 253) i 15. studenog 1867. godine (objavljen u Državnom zakonskom listu br. 134.) koji su Zakoni vrijedili na cijelom području koje danas obuhvaća Republika Hrvatska.

Upravo taj Zakon propisuje u svom članku 4. tko, kada i pod kojim uvjetima može utemeljiti društvo, kako se donose i usvajaju pravila društva, tko odobrava pravila društva (statut) te od kojega se datuma smatraju da su društva registrirana te da mogu stjecati prava i obveze.

stare-slike-lova 2

Primjerice uvidom u Državni arhiv u Zadru vidljivo je da je prvo lovačko društvo u Dalmaciji  utemeljeno 8. prosinca 1887. godine koji je podatak publiciran u knjizi Lov u hrvatskoj Dalmaciji od prapovijesti do 21. stoljeća. Na žalost unatoč tom neospornom podatku pojedini autori brkaju pojam građanskih društva, klubova lovaca i sl. koji su se mogli organizirati na temelju Carske zapovijedi od 28.kolovoza 1851. godine ali oni nisu udruženja (udruge) u smislu Zakona o pravu na udruživanje od 15. studenog 1867. jer to izričito proizlazi iz Odluke Ministarstva unutarnjih poslova od 16. rujna 1869 pod brojem 47.384. Upravo radi toga oni se nisu ni morali registrirati kod političke zemaljske vlasti niti su morali pravila svog kluba podnositi na odobrenje. Primjerice takvi su klubovi lovaca bili utemeljeni u Vinkovcima, Zagrebu (1881.) i u Zadru.

Kako je pravo i trajno udruženje lovaca osnovano u Zagrebu 1892. godine a u Splitu 1887. godine razvidno je koje je društvo u Republici Hrvatskoj najstarije bez obzira da li ta činjenica nekome bila simpatična, draga ili pak suprotno jer činjenice govore same za sebe.

Mladan Vidović, dipl.iur.

 

Zadnja izmjena Ponedjeljak, 05 Veljača 2018 23:00